3075 Моника Караиванова May 30, 2023

Ядките – сурови или печени? Това е въпросът.

Сурови или печени – кои ядки са по-полезни? Вечният въпрос и многото различни мнения по темата. Дори ще го сравним с “Да бъдеш или да не бъдеш” на Шекспир от „Хамлет“.

Ядките са познати от стотици-стотици години, консумират се ежедневно, заради добрия им състав и ползи за здравето! Чудесно допълнение към закуската или пък засищащо междинно хранене. Те са пълни със здравословни мазнини, фибри и протеини и са чудесен източник на много важни хранителни вещества и антиоксиданти.
 

Нещо повече, проучванията показват, че яденето на ядки има няколко ползи за здравето, включително понижаване на холестерола, кръвното налягане и кръвната захар!

Митове и легенди за ядките

Някои хора твърдят, че ядките трябва да се консумират сурови, защото при термична обработка губят част или всичките си полезни вещества и свойства. Има и още по-крайни мнения, че едва ли не стават канцерогенни. Вярвате ли го? Дали наистина е така? Първо да си отговорим на въпроса „защо печем ядките“?

Подлагаме ядките на термична обработка, за да подобрим вкуса им и да подсилим техния аромат. Ядките придобиват и още по-хрупкава текстура след като са минали през фурната. Печенето на ядките може да бъде сухо – без мазнина или с мазнина.

Печените ядки са по-вкусни, но…, ами няма „но“

След няколко проучвания, сравнявайки състава на печени и сурови ядки, се установява, че суровите и сухо печените ядки имат много подобни количества мазнини, въглехидрати и протеини. Въпреки че печените съдържат малко повече мазнини и калории на грам, но разликата е минимална. Например, 28 г сурови бадеми съдържат 161 калории, а печените – 167 калории. Как се обяснява този факт?

По време на печене ядките губят малко влага. Следователно, една печена ядка тежи по-малко от една сурова ядка, което, всъщност, обяснява факта с грамажа и калориите!

Също така, някои проучвания показват, че печенето на ядки не променя общото съдържание на мазнини. Въпреки това, полиненаситените мазнини в печените ядки, стават по-податливи на окисление, тъй като структурата на ядката се променя. Съответно, печенето може да увреди здравословните мазнини в ядките. Тези мазнини имат способността да понижават холестерола в кръвта и могат да предпазват от сърдечни заболявания.

Дълго печената ядка е като изгорял на слънце човек – не е добре

Опасността реално се крие във времето за печене – колкото по-дълго обработваме ядките с топлина, толкова по-вероятно е да загубят част от полезните си мазнини.

Накратко, консумирайте ядките по Ваш вкус, без притеснения! Съобразявайки се с времето им на печене, ще запазите полезните мазнини до голяма степен, а същевременно ще се насладите на ароматни и още по-вкусни ядки!

Суровите ядки също не остават по-назад. Те също са достатъчно приятни, за да бъдат предпочитани, а и знаете, че няма какво да объркате там!

Аптечко напомня: не прекалявайте с консумацията на ядки и се старайте да консумирате разнообразна и здравословна храна! Високото съдържание на мазнини в ядките може да доведе до трупане на килограми, без да се усетите! 10-13 бадема за следобедна закуска, в комбинация с ябълка, например, са напълно достатъчни, за да се заситите преди вечерята!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена