5338 Моника Караиванова Feb. 5, 2023

Ореховата ядка – вълшебство в черупка!

Кой не обича орехи?! Вероятно само страдащите от алергия към орехи, но сигурно и те ги обичат, но са принудени да се въздържат. Освен, че са толкова вкусни, орехите са и също толкова полезни, и който не го е знаел до момента, със сигурност вече ще ги включва ежедневно в менюто си! Тези ядки ни осигуряват полезни мазнини, фибри, витамини и минерали – и това е само част от това как те могат да поддържат здравето ни!

ОРЕХИТЕ НИ ОСИГУРЯВАТ АНТИОКСИДАНТИ
това се дължи основно благодарение на състава им от витамин Е, полифеноли и мелатонин. Редица проучвания доказват, че орехът влияе върху лошия холестерол (LDL) като предотвратява окислението му. Това е от особено значение, тъй като натрупването на LDL в артериите води до атеросклероза!

ИЗТОЧНИК НА ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ
– орехите се славят с повече омега-3 от останалите видове ядки. Омега-3 от растения, в случая – от орехи, се нарича алфа-линоленова киселина. Тази мазнина е основна, затова трябва да си я набавяме ежедневно с храната. Според проучвания, тази киселина намалява с 10% риска от смърт, породена от сърдечни заболявания! В такъв случай, съчетавайки полезното с приятното, защо да не се наслаждаваме ежедневно на орехите?

ВЪЗПАЛЕНИЕ
– омега-3 мазнините, магнезият, полифенолите и аргининът в орехите успяват да въздействат върху възпалението, като по този начин предотвратяват по-нататъшни хронични заболявания. Възпалението е в основата на сърдечни заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак, и може да бъде причинено от оксидативен стрес. Приемът на орехи може да бъде успешна превенция при подобни ситуации!

ЗДРАВНА ЧРЕВНА МИКРОФЛОРА
– ореховите ядки, освен че са вкусни за небцето ни, са вкусни и за полезните бактерии, които живеят в червата ни. По този начин успяваме да поддържаме добра среда, далеч от заболявания, причинени от лоши бактерии или липса на полезни такива!

ПОЛЕЗНИ ПРИ НЯКОИ ВИДОВЕ РАК
– полифенолите в орехите са героят на нашата статия! Освен, че пазят от възпаления и оксидативен стрес, тези съединения могат да намалят риска от появата на някои видове рак – рак на гърдата, рак на простата, рак на дебелото черво. Разбира се, приемът на орехи не гарантира 100% превенция от туморните образования, но нищо не пречи да правим всичко полезно за здравето си!

ДОБРА МОЗЪЧНА ФУНКЦИЯ
когато разполовите ядката, забелязвате, че тя наподобява на главен мозък. Неслучайно орехите са много полезни именно за поддържане на добра централна нервна система, в частност – добра мозъчна способност! Благодарение на състава си, ореховата ядка успява да предпази мозъка от увреждания, оксидативен стрес и възпаление!

КОНТРОЛ ВЪРХУ ДИАБЕТА
– според изследвания , консумацията на въпросните ядки, освен че могат да предпазят до известна степен от появата на диабет тип 2, но и контролират теглото /когато се приемат контролирано!/. Дори консумацията на една лъжица орехово масло дневно, понижава с цели 8% кръвната захар, доказан успех при проведени проучвания върху доброволци, страдащи от захарната болест!

Аптечко съветва:
Комбинацията от мед и орехи не е случайна! Пригответе сместа в бурканче, използвайки цели орехови ядки, залейте ги с истински домашен пчелен мед и оставете буркана в хладилник за поне две седмици, покрит с хартия! Така ще осигурите на тялото си защита от вируси, добро кръвоснабдяване, средство при анемия, „лекарство“ при първи симптоми на настинка, висока умствена концентрация! Продължителност на приема: 3 месеца по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно!


Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена