Ореховата ядка – вълшебство в черупка!
Кой не обича орехи?! Вероятно само страдащите от алергия към орехи, но сигурно и те ги обичат, но са принудени да се въздържат. Освен, че са толкова вкусни, орехите са и също толкова полезни, и който не го е знаел до момента, със сигурност вече ще ги включва ежедневно в менюто си! Тези ядки ни осигуряват полезни мазнини, фибри, витамини и минерали – и това е само част от това как те могат да поддържат здравето ни!
ОРЕХИТЕ НИ ОСИГУРЯВАТ АНТИОКСИДАНТИ
– това се дължи основно благодарение на състава им от витамин Е, полифеноли и мелатонин. Редица проучвания доказват, че орехът влияе върху лошия холестерол (LDL) като предотвратява окислението му. Това е от особено значение, тъй като натрупването на LDL в артериите води до атеросклероза!
ИЗТОЧНИК НА ОМЕГА-3 МАСТНИ КИСЕЛИНИ
– орехите се славят с повече омега-3 от останалите видове ядки. Омега-3 от растения, в случая – от орехи, се нарича алфа-линоленова киселина. Тази мазнина е основна, затова трябва да си я набавяме ежедневно с храната. Според проучвания, тази киселина намалява с 10% риска от смърт, породена от сърдечни заболявания! В такъв случай, съчетавайки полезното с приятното, защо да не се наслаждаваме ежедневно на орехите?
ВЪЗПАЛЕНИЕ
– омега-3 мазнините, магнезият, полифенолите и аргининът в орехите успяват да въздействат върху възпалението, като по този начин предотвратяват по-нататъшни хронични заболявания. Възпалението е в основата на сърдечни заболявания, диабет тип 2, болест на Алцхаймер и рак, и може да бъде причинено от оксидативен стрес. Приемът на орехи може да бъде успешна превенция при подобни ситуации!
ЗДРАВНА ЧРЕВНА МИКРОФЛОРА
– ореховите ядки, освен че са вкусни за небцето ни, са вкусни и за полезните бактерии, които живеят в червата ни. По този начин успяваме да поддържаме добра среда, далеч от заболявания, причинени от лоши бактерии или липса на полезни такива!
ПОЛЕЗНИ ПРИ НЯКОИ ВИДОВЕ РАК
– полифенолите в орехите са героят на нашата статия! Освен, че пазят от възпаления и оксидативен стрес, тези съединения могат да намалят риска от появата на някои видове рак – рак на гърдата, рак на простата, рак на дебелото черво. Разбира се, приемът на орехи не гарантира 100% превенция от туморните образования, но нищо не пречи да правим всичко полезно за здравето си!
ДОБРА МОЗЪЧНА ФУНКЦИЯ
– когато разполовите ядката, забелязвате, че тя наподобява на главен мозък. Неслучайно орехите са много полезни именно за поддържане на добра централна нервна система, в частност – добра мозъчна способност! Благодарение на състава си, ореховата ядка успява да предпази мозъка от увреждания, оксидативен стрес и възпаление!
КОНТРОЛ ВЪРХУ ДИАБЕТА
– според изследвания , консумацията на въпросните ядки, освен че могат да предпазят до известна степен от появата на диабет тип 2, но и контролират теглото /когато се приемат контролирано!/. Дори консумацията на една лъжица орехово масло дневно, понижава с цели 8% кръвната захар, доказан успех при проведени проучвания върху доброволци, страдащи от захарната болест!
Аптечко съветва:
Комбинацията от мед и орехи не е случайна! Пригответе сместа в бурканче, използвайки цели орехови ядки, залейте ги с истински домашен пчелен мед и оставете буркана в хладилник за поне две седмици, покрит с хартия! Така ще осигурите на тялото си защита от вируси, добро кръвоснабдяване, средство при анемия, „лекарство“ при първи симптоми на настинка, висока умствена концентрация! Продължителност на приема: 3 месеца по 1 чаена лъжичка сутрин на гладно!
Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!