4802 Ангел Кирилов Sept. 28, 2023

Електролити! Що е то?
Какви, колко и кога да бъдат приемани?

Какво са електролитите? Каква е тяхната функция и защо са толкова важни? Как да извлечем полза от познанието за електролитите за здравето и физическата си форма. И още информация относно електролитния баланс на организма.

Електролитите са минерали в кръвта и другите телесни течности, които носят определен електронен заряд.

Функцията им в организма е изключително важна. Оказват влияние върху:
нервната и мускулната функция на организма;
хидратацията и обмяната на вода и телесни течности;
регулацията на кръвното налягане;
определяне киселинността на кръвта;
храненето и възстановяването на клетките.

Правилното функциониране на метаболизма и много биохимични процеси в организма също се обуславят от електролитите:
• преобразуване и модификация на белтъците, кофактори на различни ензими;
преобразуване и предаване на енергията;
усвояването на вода и хранителни вещества от клетката;
клетъчните и междуклетъчните взаимодействия и много други.

Електролити и баланс

Електролитите са изключително важни за поддържането на много системи и органи в организма и техния баланс определя до голяма степен нашето здраве и функционалност.

Както недостигът, така и изобилието им ще окаже негативно влияние върху правилното функциониране на организма. За щастие организмът ни притежава ефективни способи за поддържане на този така важен баланс (основно от бъбреците), но познаването на ролята и потребностите на организма ни ще ни помогне не само да поддържаме този така важен баланс, но и да извлечем максимума за своето здравето ни.

Но преди да поговорим по-подробно за електролитите нека да видим кои са тези основни електролити:

Натрий /Natrium/ (Nа+) – когато приемаме готварска сол тя се разтваря на положително заредения йон натрий и отрицателно заредения хлор. Всеки от тези йони има своята роля в сложната система наречена човешки организъм.

Натрият безспорно е един от най-важните електролити в тялото. Той играе основна роля в контрола на течности, регулирането на кръвното налягане и поддържането на мускулната и нервната функция. Натрия е основният положително зареден йон, който се намира в извънклетъчната течност, намира се в кръвта, плазмата и лимфните течности.

Основното количество от натрий се набавя от консумацията на готварска сол, за която препоръчително количество е от 500 mg до 2-3 g, но диетата ни е така устроена, че много често това количество е силно превишавано. Трябва да се знае, че голямото количество сол увеличава риска от хипертония и сърдечно-съдови болести. Това е и състоянието, наречено хипернатриемия, при което прекаленото количество на натрий в кръвта е причинено от прекалено малкото количество на вода (дехидратация). Това води до отпадналост, слабост, летаргия.

Хипонатриемията от друга страна е състояние на прекалено ниско количество натрий в кръвта. Причина за това състояние може да бъде диарията, повръщането, а симптомите главоболие, объркване, халюцинации и мускулни спазми. Друга причина може да бъде приема на прекалено голямо количество вода, което е често срещано явление днес. Много хора си мислят, че приемът на много вода ще им помогне да бъдат по-слаби и в по-добра форма и в резултат не си спират да консумират неразумно количество вода през целия ден.

Тези хора, обаче не осъзнават, че по този начин се увеличава рискът от хипонатриемия, тъй като увеличеното количество на течности прави така, че да разреди количеството на натрия в кръвта, а това създава електролитен дисбаланс. Всъщност нерядко се наблюдават случаи на хипонатриемия при участници в маратон.

Калий /Potassium/ (K+) – калият за разлика от натрия е основният положително зареден йон във вътреклетъчното пространство. Калият играе основна роля в регулирането на сърдечният ритъм, мускулната контракция, провеждането на нервния импулс, поддържането на електролитния баланс и прави възможна проводимостта между клетките.

Калий се съдържа в месото, млякото, ядките, в пресните плодове и зеленчуци. Балансираният прием на натрий и калий е изключително важен за поддържане на електролитен баланс, но тъй като диетата днес на повечето хора предполага приема на повече натрий (консервираните храни, високия прием на сол, малкия прием на пресни плодове и зеленчуци) здравето на основната част от населението е сериозно застрашено.

Хипокалемията е често срещано явление, причинено от загуба на течности от диария или повръщане. Леката форма се изразява от симптоми като мускулна слабост и крампи, но тежката форма може да бъде и животозастрашаваща. Хиперкалемията, от друга страна, е рядко срещано явление, но е много опасно за живота, тъй като може да причини сърцебиене, парализа на дробовете и сърдечен удар.

Хлор /Chlorine/ (Cl-) – това е основния негативно зареден йон, намиращ се главно във външноклетъчното пространство и работи заедно с натрия в поддържането на електролитния баланс. Участва в регулацията и преминаването на телесни течности от едно място към друго. Освен това това е основният йон, който поддържа киселинността, балансирайки позитивно заредените йони в кръвта, тъканите и органите.

Основен източник на хлор в диетата е солта. Хиперхлоремията и хипохлоремията са рядко срещани състояния със симптоми като трудности в дишането и промяна на киселинността.

Магнезий /Magnesium/ (Mg+) – това е четвъртият най-често срещан минерал в човешкото тяло и един от най-важните. Магнезият е кофактор на много ензими и участва в множество биохимични реакции от синтез на ензими и ДНК и РНК молекули до поддържане на нормална нервна, мускулна функция и имунитет.

За снабдяване на организма с магнезий е важен приемът на ядки, различни подправки, зелени зеленчуци, чай и други. Хипермагнезиемията е много рядко състояние, тъй като тялото работи прекалено ефективно в регулацията на магнезия като изхвърля допълнителното количество. Това състояние може да се получи при проблеми с бъбреците и се характеризира с главоболие, повръщане, трудно дишане. От друга страна, хипомагнезиемията е често срещано при алкохолиците състояние, тъй като бъбреците изхвърлят до 260% повече магнезий от нормалното след употреба на алкохол. А симптомите са от умора, мускулни спазми, намален имунитет.

Калций /Calcium/ (Ca+) – това е най-разпространеният минерал в човешкия организъм. Много е изписано и говорено за калция, затова няма да се спираме на всичко, а просто ще споменем, че калцият освен за всичко останало е много важен компонент и за предаването на нервните импулси, кръвосъсирването и реализирането на мускулната контракция. Това означава, че за да извършваме определена мускулна работа имаме нужда от калций, който се набавя основно от храната. Но е важно да се знае, че костите ни са голямо съхранително депо за калций и дори и да се храним с недостатъчно количество калций на ден (500-1500 mg) може да измине известно време преди да се почувства липсата му и да настъпи остеопороза – отслабване на костната тъкан, което е опасно състояние. Рискова група за настъпване на остеопороза са възрастните хора и жените, а най-рискови са жените след 50.

Фосфата (HPO4-) е вторият по разпространение минерал в тялото ни, който заедно с калция съставляват костната ни тъкан. Фосфатът в костите служи за донор на електрони за важни биохимични процеси в тялото като производството на енергия в клетката, преобразуването на молекулите и пакетирането и репликацията на молекулата на ДНК.

Бикарбонат, Сулфат и други.
Електролитен дисбаланс

Течностите са навсякъде в нас. Тялото функционира в течна среда заради изключителните свойства на водата. Във водна среда се случват всички биохимични процеси в клетката и извън нея. А електролитите регулират количеството на течностите в различните части на организма. За пример ще споменем регулацията на водното съдържание във и извън клетката.

Обикновено около 40% от течностите се намират в клетката и 20% извън нея в междуклетъчното пространство. Това съотношение е важно за поддържане на структурата и функцията на клетката и то зависи напълно от съотношението на електролити във и извън клетката. Самият контрол и регулация на течности и електролити се осъществява по сложен нервно-хормонален път. Всяко състояние на дисбаланс на електролити в човешкото тяло е свързано с определено заболяване или неразположение. А някои от нещата, които могат да причинят този дисбаланс са:

• Загуба на течности от тежко физическо натоварване;
• Повръщане и диария;
• Проблеми със сърцето;
• Диабет;
• Болест на бъбреците;
• Неправилно хранене или глад;
• Прием на лекарства (диуретици, антибиотици, химиотерапевтични лекарства);
• Алкохолизъм или цироза на черния дроб;
• Изгаряния;
• Някои форми на рак.

Симптоми на Електролитен дисбаланс

Ако трябва да съм честен малко се притеснявам да пиша за симптомите, защото се среща все по-често хората да си поставят диагнози по интернет писания. Не е това нашата цел. По скоро бихме посъветвали всеки, който има някакви симптоми или съмнения за такива да се обърне към лекар. А те са:

• Главоболие;
• Задръжка на течности;
• Летаргия;
• Объркване;
• Резки промени в настроението;
• Сериозни мускулни болки и слабост в мускулите;
• Припадъци;
• Нерегулярно сърцебиене;
• Болки в гръдния кош.

Калиево-натриевата помпа

Вече знаем колко са важни електролитите за цялостното функциониране и поддържане работата на всички органи и системи в организма. Но как можем да извлечем полза от това знание?

Тялото ни се състои от приблизително 3.72 × 1013  клетки, всяка от които функционира като самостоятелна система: диша, храни се, живее, размножава се и в един момент умира. Мускулната ни тъкан, мастната ни тъкан и какво ли още не се състои от голям брой клетки и правилното им функциониране определя състоянието и здравето на тези органи и системи. Електролитите играят важна роля в живота на всяка една от клетките ни.
Много са примерите, за важната роля на електролитите за клетките ни, но нека се спрем на един единствен компонент от живота на клетката, а именно храненето ѝ.

Както всеки, който се занимава със силови спортове знае тренировките разрушават мускулната тъкан (катаболни процеси), но след подходяща почивка и хранене мускулната тъкан възстановява тези структури като дори гради нови такива (мускулен анаболизъм). Но за да се случи този анаболизъм клетките имат нужда да се хранят. А храненето на тези клетки се осъществява благодарение на електролитите или разтворените в телесните течности йони. Казано с други думи без помощта на електролитите колкото и храна да приемем тя просто ще премине през нас без да бъде усвоена. Калиево-натриевата помпа е пример за ролята на електролитите калий и натрий в преноса хранителни вещества в клетката.

Докато основният електролит извън клетката е Nа+, то K+ е основният електролит вътре в клетката. Чрез обмен на електролити клетката регулира както осмотичното налягане в клетката, също и приема на храни и изхвърляне на непотребните вещества извън клетката. Всъщност резорбцията на глюкозата в тънките черва зависи от калиево-натриевата помпа. Благодарение на този механизъм епителните клетки на тънките черва абсорбират глюкозата, която ще бъде транспортирана до клетките като основен енергиен източник.

Какво означава това за нас трениращите, които желаем да доставим повече хранителни вещества на изморените ни мускули? На теория прием на малко количество готварска сол след тренировка заедно с доброто количество въглехидрати би трябвало да осигури достатъчно количество глюкоза за черният ни дроб и мускулите. Разбира се не бива и да се прекалява, тъй като високото количество на натрий в готварската сол би могло да причини хипертония и повиши риска от сърдечно-съдови болести.

Електролитно зареждане по време на тренировка

Както вече сме писали в „Течности и електролити“ електролитите играят съществена роля в регулацията на течности.
По време на физическа дейност ние изхвърляме голямо количество вода, с която и известно количество електролити (основно натрий и калий). Това състояние известно като дехидратация намалява съществено способностите на мускула. Приемането на течности по време на тренировка може да се окаже не толкова ефективно решение, тъй като само вода не е достатъчна, за да възстанови вътре- и външноклетъчното съдържание на вода. За да бъде вкарана водата в мускула тя има нужда от определени йони или електролити.

Електролитите като хранителна добавка се използват от 1965 година след като един от треньорите на Florida Gators(бейзболен отбор) от жаркия щат Флорида попитал докторите защо играчите му се уморяват толкова бързо в горещината. Техния отговор бил, че играчите губят прекалено много електролити с потта. А решението било изобретяването на Gatorade, първата и най-позната електролитна напитка в света.

Навярно много от вас са чували, че водата следва солите. Или казано с други думи концентрацията на соли във водата определя количеството вода, което ще бъде усвоена или изхвърлена. Културистите и фитнес състезателите са запознати с това и се възползват от свойствата на електролитите, за да напълнят мускула с вода или да се отърват от излишното количество вода. И тъй като количеството на електролити се регулира основно от бъбреците, употребата на препарати, наречени диуретици (които между другото са лекарствени фармацевтични продукти за болни хора) от спортисти може да бъде опасно ако не бъде следено от медицинско лице.

Ако не сте професионален спортист и желанието Ви е да вложите максимални усилия в тренировката, както и да запазите тонуса на мускула възможно най-дълго време, прием на електролитна напитка с известно съдържание на въглехидрати би било добро решение.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена