4586 Моника Караиванова March 15, 2022

Холестеролът - като добър и лош в човешкия организъм.

Представяйки ви днешната статия, се надяваме да помогнем за развенчаването на някои митове и да сме от истинска помощ за подобряване на вашето здраве. Ще поговорим за холестерола. Той е съставна част на клетъчните мембрани на всички тъкани в нашето тяло. Сам по себе си представлява бяло, мазно, восъкоподобно вещество.

В днешно време, думата холестерол често се свързва с нещо лошо. Важно е да се знае, че холестеролът участва в синтеза на редица важни хормони, някои от които са кортизон, тестостерон, естрадиол и прогестерон. Също така, той играе неизменна роля при синтеза на жизненоважни метаболитни вещества.

Нашето тяло самò синтезира холестерол, като го приемаме и с някои видове храна (свинско, телешко, агнешко, включително птиче и патешко месо, както и млечни продукти). Същите тези храни са богати и на наситени мазнини и трансмазнини. Именно тези мазнини карат черния ни дроб да произвежда повече холестерол, отколкото обикновено. За някои хора това допълнително производство означава, че преминават от нормално към нездравословно ниво на холестерол. 

Интересен факт е, че холестеролът е неразтворим във вода/кръв, затова той трябва да си осигури преносител, за да бъде изнесен/внесен в клетките. Свързва се с липопротеини и в зависимост от тях, холестеролът се дели на LDL (Low-Density Lipoprotein/липопротеин с ниска плътност), познат като лош и HDL (High-Density Lipoprotein/липопротеин с висока плътност) - добър холестерол

Лошият липопротеин (LDL) пренася холестерола от черния дроб към клетките, следователно, ако неговото количество е по-голямо от необходимото, то в клетките достига повече холестерол, който се отлага по стените на кръвоносните съдове. Постепенно, тези стени се уплътняват, кръвоносните съдове се стесняват и това води до тежки последствия, като едно от най-сериозните е инфаркт на миокарда (сърдечен удар). Добрият (HDL) има обратната функция ─ изнася холестерол от клетките, за да го придвижи до черния дроб, където да бъде преработен. 

Не на последно място ще споменем и триглицеридите. Те се намират в повечето храни, богати на мазнини. Калориите които приемаме през деня, но не успеем да изразходим, се превръщат в триглицериди т.е. образуваме си така наречния запас, който се използва когато не доставяме достатъчно или никаква храна на тялото си, а то се нуждае постоянно от енергия. При високи стойности, триглицеридите са предпоставка за сърдечно-съдови заболявания.

Не забравяйте, че от изключително значение е да внимавате в ежедневния прием на храна. Можете да избягвате някои тропически масла като палмовото например, които съдържат наситени мазнини, повишаващи лошия холестерол (LDL).

Става ли въпрос за холестерол, запомнете: проверка, промяна и контрол
- Проверявайте нивата си на холестерол; консултирайте се със специалист, децата също влизат в това число; 
- Променете хранителните навици и начина си на живот при нужда;
- Контролирайте холестерола с помощта на Вашия лекар. 

Във всяка аптека може да откриете редица хранителни добавки и лекарство на добра цена. При нужда се посъветвайте с дежурния фармацевт за най-подходящите добавки или лекарства, чрез които ще поддържате добри нива на холестерол. 

Не подценявайте нито един сигнал на Вашето тяло и се вслушвайте по-често в себе си! Полагайте грижи за благото на личното си здраве.

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена