4726 Моника Караиванова Nov. 21, 2023

Храни с напредване на възрастта
Кои са тези храни и как ще ни помогнат

С напредване на възрастта е изключително важно да се приемаме храни, богати на важни  хранителни вещества, за да повишим енергийните си нива и да водим пълноценен и здравословен начин на живот с максимално отсъствие на болести.

Без достатъчно енергия, физическото и психическото ни здраве могат да започнат да се влошават. За да получим така необходимия енергиен тласък, нужен за един ползотворен ден на зряла възраст, днес ще се запознаем с няколко храни, които осигуряват множество ползи за здравето при възрастните!

Ядки

Ядките са пълни със здравословни мазнини и протеини, които ни осигуряват хранителна енергия. Сигурни сме, че сте запознати с ползите им, но съществена роля, в случая, играят аминокиселините в ядките, които помагат за възстановяването и укрепването на мускулите.
В частност орехите имат много фибри и могат да се консумират самостоятелно като лека закуска или в салати, десерти и други ястия. Техният висок брой калории също ще спомогне да осигурим енергия за целия ден. Подпомагат и мозъчната дейност, а знаем отлично, че с напредване на възрастта, паметта ни прави номера, нали?

Горски плодове

Те също могат да бъдат бърза закуска със страхотен вкус и много допълнителни ползи за здравето, от които може да се възползваме.
Боровинките, например, са пълни с антиоксиданти, които не само осигуряват имуностимулиращи ефекти, но могат да предпазят мускулите от отслабване с течение на времето. Боровинките съдържат вода, която поддържа възрастните хора хидратирани и енергизирани.
Ягоди имат много от антиоксидантите, открити в боровинките, заедно с витамин С и здравословни захари, които се борят с умората и забавят възпалението в тялото.

Пълнозърнести храни

Здравословните въглехидрати като тези в пълнозърнестите храни имат сложни клетъчни структури, които отнемат време, за да се разградят. Така ни осигуряват постоянен източник на енергия през целия ден. Преминаването от нездравословни въглехидрати към пълнозърнести храни е малка стъпка, която ще има трайни ползи за здравето.

Овес
Овесената каша е полезна за сърцето! Една купа овесени ядки сутрин може да ни даде така необходимата енергия през целия ден, както и фибри, и протеини, от които се нуждаем, за да изградим издръжливост.

Киноа
Киноата, смятана за суперхрана, е пълна със здравословни въглехидрати и протеини, чрез които се подпомага изграждането и възстановяването на мускулите. Така, поддържането на мускулна маса и мобилност с напредване на възрастта, няма да бъдат просто мираж!

Сладък картоф

Вместо обикновените картофи, заложете на сладките такива!
Сладките картофи имат много по-голяма хранителна стойност от другите. Сладостта всъщност идва от сложните захари и въглехидрати, които ни дават енергия и ни насърчават да спортуваме, с което изграждаме и мускулна маса. А мускулите “повяхват”, ако не бъдат гледани добре.

Бананите

Любима и предпочитана храна, заради лесната консумация и страхотният сладък вкус. Всъщност, бананите са с високо съдържание на калий. Той понижава кръвното и намалява риска от сърдечни заболявания.
Освен това, бананите имат противовъзпалителни свойства, които помагат за изграждането на издръжливост и по-бързото заздравяване на разкъсаните мускули.

Фасул

Заедно с лещата имат високо съдържание на редица витамини и минерали, като цинк, желязо и магнезий. Приемът на минерали може да помогне поддържането нивата на кръвната захар, което от своя страна спомага за осигуряването на постоянен поток от енергия.

Вода

Най-важното нещо, което трябва да приемаме през целия ни живот, постоянно!
Въпреки, че си говорим за храни, а водата е напитка, тя е един от двигателите за увеличаване издръжливостта и правилното изпълнение на процесите в клетките ни.

Без подходяща хидратация мускулите няма да могат да функционират правилно, процесите в клетките няма да се случват качествено и лесно може да загубим сила и мобилност с течение на времето. Ето защо трябва да водата трябва да бъде наш постоянен спътник, където и да ходим, каквото и да правим.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена