3508 Моника Караиванова Oct. 4, 2022

Какво трябва да знаем за червените боровинки? 

Червените боровинки са сред най-полезните плодове и не напразно са наричани суперхрана, заради чудния състав. Те са с много високо съдържание на антиоксиданти, спрямо други плодове
Колкото повече изследвания претърпяват червените боровинки, толкова повече ползи биват установени за човешкото здраве! 

Ето и няколко причини, поради които плодът трябва да бъде неизменна част от Вашето меню:
1. Инфекции на пикочните пътища - най-известната полза от сока от червена боровинка е, че може да предотврати инфекции на пикочните пътища, но имайте предвид, че боровинките не лекуват инфекцията, след като вече я имате! Ако сте от хората, които често получават инфекции на пикочните пътища, добавянето на червени боровинки към диетата Ви, ще бъде от полза! Ако сте от хората, които се борят със същия този вид инфекции, включването на боровинки като част от здравословна диета е нещо, което можете да направите и няма да Ви навреди. Можете да намерите и хранителни добавки с червена боровинка. Има ги във всяка аптека, а цената им варира. Такива са URINAL, URINAL SYRUP, URINAL AKUT, URINAL DRINK, CRANBERRY COMPLEX, CYSTIREN и др. Консултирайте се с фармацевт за подходящ продукт и разумна цена на лекарство. 

2. Според проучване от 2009 г. в The American Journal of Clinical Nutrition над 7% от хората на шест и повече години са имали дефицит на витамин С, когато кръвта им е била изследвана. Повече от половината от анкетираните са консумирали малки количества храни, богати на витамин С, което довело до страхотни резултати. Само една порция (100 грама) боровинки осигурява 25 процента от препоръчителната дневна доза витамин С. А една чаша СОК от червени боровинки съдържа 137% от дневната доза витамин С.

3. Кверцетин - червените боровинки са чудесен източник на полифенола кверцетин, мощен антиоксидант, за който учените са открили, че има противовъзпалителни ефекти и сърдечно-съдови ползи. Някои проучвания също показват, че кверцетинът има някои положителни ефекти върху чревния микробиом, което означава, че помага на здравите чревни бактерии да се размножават. 

4. Диабет - здравословното хранене играе голяма роля в контролирането на диабета. Проучване от 2017 г. заключава, че добавянето на червени боровинки към храна с високо съдържание на мазнини може да помогне за намаляване на нивата на кръвната захар при пациенти с диабет тип 2, докато друго такова от 2017 г. показва, че боровинките действително могат да помогнат за по-ефективен инсулин. Същото показва и проучване от 2018 г., че „Ежедневната консумация на сок от червена боровинка (240 ml) в продължение на 12 седмици, показва благоприятен ефект върху контрола на глюкозата“ при тези с диабет. 

5. Рак - преди сто години ракът е бил рядко срещан в Съединените щати, Русия, Япония и Китай. В световен мащаб обаче ракът вече е водеща причина за смърт. Проучвания от 2011 и 2012 г. показват, че червените боровинки могат да допринесат за противоракови ползи. Хранителните вещества в червените боровинки насърчават раковите клетки да претърпят процес, известен като апоптоза, при който се самоунищожават. Проучване от 2008 г. също отбелязва, че лабораторните изследвания показват, че червените боровинки могат да помогнат за предотвратяване на растежа на ракови клетки на гърдата, дебелото черво, простатата и белия дроб. През 2016 г. е проведено проучване, при което на мъже с рак на простатата са дадени 1500 mg червена боровинка на прах или плацебо. Кръвният тест за PSA, маркер за рак на простатата, е намален с 22 процента при тези, които са консумирали червена боровинка на прах, в сравнение с тези, които са приемали плацебо. Проучванията показват, че мъжете, които са провели лъчева терапия за рак на простатата, са имали по-малко възпаление на пикочния мехур, когато са приемали капсули от червена боровинка. 

Разбира се, необходими са повече проучвания, за да се определи дали това ще доведе до клинично значение или не. Има много видове рак и са необходими повече изследвания, за да се види каква роля ще играят червените боровинки. 

6.  Чревна флора - според проучвания, хранителните вещества в червените боровинки действат като пребиотик, което означава, че те са вид „храна“ за нашите полезни чревни бактерии, като бифидобактерии. Тези бактерии помагат за предотвратяване на свръхрастеж на потенциално вредни патогенни бактерии в нашия чревен тракт и спомагат за оптимизиране на нашето храносмилане и усвояване на хранителни вещества. Не случайно, още преди 2000 г., Хипократ е казал, че болестите започват в червата, което изказване и до днес важи в пълни сили. Когато консумираме храни, полезни за чревната флора, ние не само храним телата си, но и храним полезните бактерии в червата си. Тези здравословни бактерии помагат на тялото да бъде силно и помагат за насърчаване на здрава имунна система. Когато стомашно-чревният тракт е в дисбаланс, настъпва заболяване. 

Аптечко напомня: червените боровинки съдържат добро количество витамин К. Той може да попречи на Варфарин – лекарство за разреждане на кръвта по лекарско предписание. Ако приемате варфарин или аценокумарол, задължително се консултирайте с Вашия лекуващ лекар относно приема на червена боровинка. Не забравяйте, че консумацията на твърде много боровинки може да доведе до разстроен стомах, повръщане и диария. Грижете се за собственото си здраве и това на околните!

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена