3808 Моника Караиванова Feb. 25, 2022

Водата – решение на всички болежки?

Два атома водород и един атом кислород – нещо толкова простичко, а с жизнено значение за нас и цялата планета Земя. Досетихте се, нали? 
ВОДА! Тя е необходимост! Водата е извор на живот, цяр при болести, дом на живи същества и най-вече – съставна част на всеки един от нас.

Сигурно сте чували не един или два пъти колко е важно да се пие вода и как трябва да приемаме минимум два литра на ден, както и куп други подобни съвети. Истината обаче, както винаги, е някъде по средата! Човешкият организъм е съставен от около 70-75% вода, а дневно губи между 2 и 3 литра при нормални условия. Не случайно е доказано, че без храна можем да оцелеем няколко седмици, но без вода – едва 7 дни. Ето защо, тази чудотворна течност е жизнено важна за нашето здраве!

Можете да започнете утрото с чаша топла вода на гладно. Не само, че засилвате метаболизма си, но и храносмилателната система, което води и до по-добро усвояване на хранителните вещества. Намалява се чувството за глад за вредни храни. Започвайки деня си с топла вода, прочиствате организма си от токсини и подпомагате лечението на състояния като запек. Запекът се повлиява изключително благоприятно и от минерализираната вода, съдържаща натрий и магнезий. След продължителен прием на топла вода сутрин, ще забележите сияйна кожа, без мазен блясък и акне. За по-добро кръвообръщение добавете и малко прясно изцеден лимон. Комбинацията от топла вода с мед, джинджифил и лимонов сок е натурален заместител на продуктите за имунитет, присъщи на всяка аптека. Бъдете постоянни, за да постигнете сериозни резултати! 

Водата е изключително важна и по време на тренировка. Не само, че поддържа организма в добро състояние, но и участва в процесите за изгаряне на мазнини. От особено значение е да давате достатъчно вода на тялото си. Дори и при лека дехидратация се наблюдават нарушения в редица аспекти. Мозъчната дейност също е засегната, последвана от лоша памет, умора и силно главоболие. 
Положението е опасно, когато става въпрос за силна дехидратация. Състоянието е патологично и в случаи, при които човек губи 10-20% от теглото си, са животозастрашаващи. Една от причините за дехидратация е постоянна диария. Възможно най-бързо посетете близка аптека и след консултация с фармацевт, вземете антидиариен продукт (Imodium, Lopedium, Stoperan, Enterol и др.), за да овладеете състоянието навреме. Дехидратация възниква и при упорито повръщане, полиурия (при диабет), прием на диуретици, заболявания на бъбреците, висока температура и подобни. При много диети, и разбира се, недостатъчен прием на течности, в частност – вода, отново може да се наблюдава дехидратация. 

Как може да разпознаете патологичното състояние?
Наблюдават се суха уста, напукана кожа, главоболие и замайване, умора, учестен пулс. Урината може също да бъде показател за дехидратиран организъм – тя е тъмна, концентрирана, с остра миризма и сравнително по-малко количество. Внимание! При употреба на някои витамини, лекарствени продукти и храни, цветът на урината може също да се повлияе. Дехидратацията оказва тежко влияние и над психичното състояние на човек. Стига се до халюцинации, страх, агресия, сънливост. Ако не се приложат адекватни медицински грижи, състоянието води до шок и в някои случаи – летален край. 

За да сте винаги хидратирани и здрави, медицинските специалисти съветват постоянен прием на вода, дори в моментите, в които не изпитвате жажда. Редувайте изворна и минерална. Много от плодовете и зеленчуците също са източник на вода. Приемайте я под всякаква форма, за да бъдете здрави, със сияйна кожа и щастливи. И не забравяйте, че точно водата е решение на редица проблеми. Бъдете отговорни към собственото си здраве, това на вашите близки и хората около Вас!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!


 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена