5919 Моника Караиванова July 26, 2022

Медът и лечебните му свойства

Знаете ли, че медът е най-разпространеният подсладител, използван от човека? Съществува толкова отдавна, като не напразно е споменаван в шумерските и вавилонските клинописни писания, в свещените писания на Индия, Египет, та дори и в хетския кодекс. Медът е дар от природата, известен със своите вкусови качества и лечебни свойства! Влиза в състава на хиляди ястия, десерти, напитки, лекарства, козметика и прочие. 

Сладкото изкушение се приготвя от работливи пчели. Срещат се над 320 вида мед, различаващи се спрямо вкус, мирис и цвят. Медът съдържа предимно захар, както и някои аминокиселини, витамини, минерали, желязо, цинк и антиоксиданти. Освен, използван като естествен подсладител, медът действа като противовъзпалително, антиоксидантно и антибактериално средство. 

Обикновено, медът се приема през устата - за лечение на кашлица, както и локално - за лечение на изгаряния и подпомагане заздравяването на рани. Благодарение на високото съдържание на антиоксиданти, медът намалява риска от сърдечно-съдови заболявания при ежедневна употреба. 

Някои видове мед на основата на евкалипт, цитруси и други, действат като противокашлично средство. Поставете пълна лъжичка мед в устата, задръжте, смучейки я с небцето до пълното разтапяне на сладката смес. По този начин, потискаме кашлицата, особено при инфекции на горни дихателни пътища или мъчителната нощна кашлица. 

Медът активно участва и в облекчаването на раздразнен стомашно-чревен тракт, както и при депресивни състояния. При тревожност, конвулсия или депресия, добавяне на редовен прием от „еликсира“ може да подобри здравословното състояние. 

Чували ли сте за комбинацията мед с орехи? Това е чудесен пример за подпомагане на Вашата памет, приемайки само по 1-2 лъжички дневно. 

Нанасяйки мед върху рана, се забързва нейното заздравяване. Използва се и при изгаряния, като можете да се посъветвате и с Вашия фармацевт, относно добра цена на лекарство в близката аптека

Медът намира приложение и сред редица козметични продукти като овлажнител, забавяйки загубата на влага от продукта. 

Аптечко съветва: избягвайте да давате мед или продукти, съдържащи дори и малки количества от него, на деца под 1 година. Може да причини рядко, но сериозно стомашно-чревно заболяване (детски ботулизъм), причинено от излагане на спори на Clostridium botulinum. Бактериите от спорите могат да растат и да се размножават в червата на бебето, произвеждайки опасен токсин! Някои хора развиват алергия към меда или към някоя от съставките му. Признаците на алергична реакция са астматични пристъпи или хрипове, гадене, повръщане, изпотяване, слабост, аритмия. Не подценявайте алергията! 

Със сигурност обаче, ползите на меда и чудесния му състав превъзхождат всичко останало! 
Медът е съвършено природно произведение с толкова много плюсове, че е грехота да не го включим в ежедневното си меню, било то и само да си подсладим живота, както се казва! Бъдете разумни и се грижете за здравето си и това на Вашите близки!

Когато си говорим за меда, разбира се, говорим само и единствено за истински пчелен мед. Единствено истинският мед е този, който носи всички тези, а и още по-големи ползи за здравето ни. В текущата кампания на платформата „Истински мед може да научите и още. Възползвайте се от споделената професионална информация от нашите приятели, подкрепена с научни факти от доктор Райна Стоянова и нейния екип. В допълнение, кампанията осигурява безплатна дигитална книга за ползите от истинския мед на всеки желаещ. #istinskimed

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена