2366 Моника Караиванова Oct. 18, 2022

Селен - добрият щит за тялото ни. 

Чували ли сте за Селен? А приемате ли го? Знаете ли защо селенът играе основна роля при борбата с вирусите? Селенът е химичен елемент от периодичната система. Необходим е само в малки количества, но играе важна роля в процесите в тялото, включително метаболизма. 

Известен е като един от най-силните антиоксиданти в света! Антиоксидантите са съединения, които предотвратяват увреждането на клетките, причинено от свободните радикали. Свободните радикали са странични продукти от процеси като метаболизъм, тютюнопушене, лекарства, стрес, алкохол и други, които се образуват в тялото ни ежедневно. Антиоксидантите често получават лоша репутация, но са от съществено значение за здравето ни. Изпълняват важни функции, включително защита на тялото от болести. Въпреки това, неща като тютюнопушене, употреба на алкохол и стрес могат да причинят излишък от свободни радикали. Това води до оксидативен стрес, който уврежда здравите клетки. Оксидативният стрес е свързан с хронични заболявания като сърдечни заболявания, Алцхаймер и рак, както и с преждевременно стареене и риск от инсулт! 

Борба с рака! Антиоксидантите като селен помагат за намаляване на оксидативния стрес, като поддържат броя на свободните радикали под контрол. Те ги неутрализират и предпазват клетките от увреждане. Това се дължи на способността на селена да намалява увреждането на ДНК и оксидативния стрес, да засилва имунната ни система и да унищожава раковите клетки. Преглед на 69 проучвания, включващи над 350 000 души, установява, че високото ниво на селен в кръвта е свързано с по-нисък риск от някои видове рак, включително рак на гърдата, белия дроб, дебелото черво и простатата. Важно е да се отбележи, че този ефект е свързан само със селен, получен чрез храни, а не хранителни добавки. Въпреки това, някои изследвания показват, че добавянето на селен може да намали страничните ефекти при хора, подложени на лъчева терапия. Например, проучване установява, че хранителните добавки със селен подобряват цялостното качество на живот и намаляват радиационно-индуцираната диария при жени с рак на маточната шийка и рак на матката. 

Селенът участва срещу борбата с вирусните инфекции. Той е от значение за здравето и правилното функциониране на имунната ни система. По-високите нива на селен могат да помогнат за укрепване на имунитета на хора с ХИВ, грип, туберкулоза и хепатит С. 

Борбата с Алцхаймер! Диета, богата на селен, може да помогне за предотвратяване на умствен упадък и да подобри загубата на памет при хора с болестта на Алцхаймер. Едно малко проучване установява, че добавянето на един богат на селен бразилски орех дневно подобрява умствените функции при пациенти с леко когнитивно увреждане. Нещо повече, консумирането на средиземноморска диета, която е богата на храни с високо съдържание на селен като морски дарове и ядки, се свързва с по-нисък риск от развитие на болестта на Алцхаймер. 

Важен за щитовидната жлеза! Селенът е важен за правилното функциониране на щитовидната жлеза. Всъщност, тъканта на щитовидната жлеза съдържа по-голямо количество селен от всеки друг орган в човешкото тяло. Играе съществена роля и при производството на хормони от жлезата. Дефицитът на селен се свързва със заболявания на щитовидната жлеза като тиреоидит на Хашимото, вид хипотиреоидизъм, при който имунната система атакува щитовидната жлеза. Ето защо, включвайки елемента в менюто си, понижавате вероятността от поява на заболяването или оказва благоприятно влияние върху болестта, ако тя вече съществува. 

Източници на селен: стриди, бразилски орех, яйца, сардини, слънчогледови семки и други. От значение е да консумирате разнообразна храна, която включва повече от един добър източник на този важен минерал. Източници на селен могат да бъдат и качествените хранителни добавки с доказан произход, закупени от търговската мрежа, включително и онлайн. Консултирайте се с фармацевт или проверете за добра цена на Selenium и други лекарства в aptechko.bg.

Аптечко напомня: Консумацията на високи дози селен може да бъде много токсична! Въпреки че натравянето със селен е рядко, важно е да се придържате към препоръчителното дневно количество без да преминавате горната граница на прием на елемента! Например, консумацията на бразилските орехи може неусетно да доведе до т.нар. селенова токсичност, поради високото съдържание на селен в ядката. Признаците на отравяне са косопад, световъртеж, гадене, повръщане, треперене, зачервяване на лицето, неврологични проблеми и други. Полагайте грижи за собственото си здраве и това на околните!

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена