1054 Моника Караиванова May 26, 2022

Глътка въздух - инхалаторът и неговите ползи

Един от най-разпространените методи на 21в. за лечение на респираторни заболявания, грип, настинка или просто профилактика, са инхалаторите. Те са широко разпространени сред деца и възрастни, поради доброто им въздействие. 

Инхалационната терапия представлява метод за лечебно въздействие на дихателните пътища и белите дробове с помощта на аерозолни лекарствени средства. Основното си приложение намират при запушен нос, ринит, фарингит, ларингит, бронхиална астма, бронхит, пневмония, алвеолит. 

Инхалаторите имат непосредствено въздействие на лекарствения продукт върху лигавицата на дихателните пътища, като по този начин значително се отличават от останалите терапии. Имат най-добрия физиологичен начин на приложение на лекарствени средства при респираторни заболявания. Благодарение на метода на приложение на лекарството – чрез вдишване на аерозола, се осъществява висок терапевтичен ефект, което води до добри здравни резултати!

Освен всичко останало, чрез прилагането на инхалационни разтвори, се подобрява мукоцилиарния клирънс като овлажнява дихателните пътища. Към предимствата на инхалационната терапия ще добавим още антимикробния ефект, който осъществяват. Втечняват храчките, което улеснява кашлицата! Стабилизира стените на дихателните пътища и успешно работи при проява на алергия със своя противовъзпалителен ефект. 

Съществуват три основни вида инхалатори, всеки със своите отличителни характеристики:
Паров инхалатор - повлиява горните дихателни пътища, овлажнява и има добър отхрачващ ефект. Недостатъците му са, че е неефективен при лечение на възпаления  на долни дихателни пътища, не е подходящ при деца под една година и съществува риск от изгаряне.
Компресорен инхалатор – работи с всички разтвори за инхалация, надежден е и лесен за поддръжка. Недостатъците му се изразяват в големите му размери, високото ниво на шум и необходимост от свързване в електрическата мрежа.
Ултразвуков инхалатор – лесен за поддръжка и по-малко шумен от останалите. Недостатъци – използва ограничено количество лекарства и изисква свързване с електрическата мрежа. 

В днешно време, инхалатори има навсякъде. Различни форми и цветове, подходящи и за най-малките! Най-достъпното и сигурно място, от където можете да закупите инхалатора, си остава аптеката! Там, грижливо, ще получите информация за всеки един вид и ще изберете най-подходящия за Вас и Вашето семейство, както и добра цена на лекарство. 

Какво трябва да знаете, когато избирате инхалатора си?
Започнете от вида на инхалатора – паров, компресорен или ултразвуков. Второ важно условие е да обърнете внимание на това с какъв размер на частиците ще работи, какви лекарства ще прилагате и каква скорост на инхалация ще използвате. На трето място поставяме спектъра на възможните продукти за инхалация – дали да обхваща голям набор от лекарства или го взимате за точно конкретно. И не на последно място по важност – удобството, което ще Ви предостави. Разбира се, консултирайте се с фармацевта, за да сте сигурни, че избирате най-доброто за Вас!

Като всичко останало и инхалаторите си имат своите норми при приложение.
Какво трябва да знаем преди да използваме този вид терапия? При употребата на инхалатори, съществуват три златни правила:
- Не трябва да се смесват няколко лекарства в инхалатора!
- За универсален разтворител на лекарства се използва само физиологичен разтвор!
- С инхалатор се разпрашават само лекарства, които са предназначени за инхалаторна терапия (закупени само от аптека)!

Аптечко съветва: консултирайте се с лекуващия си лекар преди да предприемете каквото и да е действие. Бъдете разумни и се грижете за здравето си и това на Вашите близки!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!


 

Намери лекарство на изгодна цена