5160 Моника Караиванова Sept. 20, 2022

По една ябълка на ден – бягай докторе от мен!

Чували ли сте максимата „По една ябълка на ден – бягай докторе от мен!“. А колко от Вас са се замисляли, защо точно ябълката? С какво тя е по-ценна от стотици други плодове? 

Тайната на чудотворния плод се крие в химичния състав. Ябълките са изключително богати на витамини. Сред тях са витамини А и D, които отговарят за подмладяването. Витамин С пък е разположен основно в кората на ябълката, където има още пектин и целулоза, отговарящи за стомашно-чревното благоразположение.

Благодарение на симбиозата между витамин В12 и витамин С, ябълките са първи приятели на диети и хранителни режими. Двата витамина в комбинация ускоряват производството на Л-карнитин, което води до регулиране телесното тегло

Яжте ябълките с корите, за да усвоите максимално полезните им съставки. Не използвайте нож, защото металът окислява ябълката, витамин С ще премине в неактивната си форма и ще загуби приноса си към Вашето здраве! 

Ябълките, особено зелените, са богати на ненаситени мастни киселини. Мастните киселини участват активно в обмяната на веществата, което ги прави много подходящи и за бременни жени! Ябълките също имат нисък гликемичен индекс, което означава, че нивата на кръвната Ви захар не се повишават, когато ги ядете. И тъй като ябълките са едновременно сладки и засищащи, хапването на една ябълка може да бъде интелигентен начин да се отговори на апетита. Просто не забравяйте да ядете целия плод, кората и всичко останало. 

Група от четири големи проучвания, представени на Международната конференция на Асоциацията на Алцхаймер през 2017 г., допълват доказателствата, че храненето на растителна диета може да помогне за предотвратяване на деменция. В основата на тази диета седи ябълката. Тя подобрява когнитивната функция и намалява риска от деменция с до 35%! 

Ябълките са важен източник на антиоксиданти. Те се нареждат на второ място след червените боровинки в борбата с рака. Яденето на една ябълка на ден (или повече), е свързано с по-нисък риск от няколко вида рак, включително рак на дебелото черво, рак на гърдата и рак на простатата. Всъщност, анализ на няколко италиански проучвания установи, че яденето на една или повече порции ябълки на ден помага за намаляване на риска от рак на дебелото черво повече, отколкото яденето на който и да е друг плод. Други проучвания при хора са установили, че яденето на ябълки може да бъде полезно за предотвратяване на рак на белия дроб и рак на простатата. Не изхвърляйте кората обаче, там се намират повечето антиоксиданти, борещи се с рака! 

Ябълката е полезна и при запек. Запекът е често срещан проблем, наблюдаван особено при жените. Консумирайки по една зелена ябълка сутрин на гладно и вечер, лесно може да се преборите с този дискомфорт. 

Аптечко напомня: във всяка аптека може да откриете ябълков пектин на изгодна цена? Той подпомага обмяната на веществата, поддържа кръвоносните съдове, подобрява функциите на черен дроб и стомашно-чревния тракт. Приема се и при лош холестерол и високи липиди! Ябълковият пектин се предлага на прах и таблетиран. Консултирайте се с Вашия фармацевт за дозировката!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена