2534 Моника Караиванова Aug. 2, 2022

Какви опасности крият летните басейни.

Лято, слънце, жега… басейн, коктейл и приятна компания! Чудесен прочит на летния сезон! А знаете ли, че опашките пред лекарския кабинет и пред аптеката се увеличават! Защо? Басейнът – най-предпочитаното място за разхлада, освен че е чудесно олицетворение на радост и забавления, крие и опасности, за които дори не подозирате! 

Гъбички! Развиват се във влажна и топла среда, която, например, е басейнът! Гъбичките лесно се „хващат“ и бързо се разпространяват. От гъбички по краката и под ноктите до гъбички по гениталиите. Гъбичките по краката се причиняват главно от Thrichophyton, засягайки кожата между пръстите. Предизвикват зачервяване, силен сърбеж и напукване. При неправилно лечение, гъбичната инфекция може да се разпространи към ноктите! 

Candida са род гъбички обитаващи влагалището. При прекомерното им развитие могат да причинят Кандидоза. Това е упорита гъбична инфекция, която може да се разпространи по всяка част на тялото, като най-често това са влагалището и езикът. Най-чест причинител е антибиотикът, затова лекари и фармацевти препоръчват прием и на пробиотик, който балансира нашата флора. Ден покрай басейна също може да бъде повод за кандидоза. Сядайки по обществени шезлонги, на ръба на басейна или просто седейки с мокър бански, се създава чудесна среда за прекомерно развитие на бактерии. Инфекцията причинява силен сърбеж, парене и силно бяло течение. Гъбичките са доста упорити и понякога лечението продължава повече от планираното! 

Цистит! Циститът е възпаление на лигавицата на пикочния мехур с често и болезнено уриниране. Допускат се гной в урината и повишена температура. Циститът се причинява от E. Coli, бактерия живееща в червата. По принцип се елиминира чрез урината, но в случаите, когато не успява, се захваща за пикочния мехур и предизвиква възпаление. То може да се дължи на лоша интимна хигиена, чести полови контакти, настинка и други. В нашия случай, появата на цистит може да се предизвика и от прекомерно седене с мокър бански, дехидратация и внезапни промени на температурата. Все неща, случващи се около басейна! 

Конюнктивит! Възпаление на конюнктивата на окото, покриваща бялата част на окото и обгръщаща вътрешната повърхност на клепача! Един от причинителите могат да бъдат бактерии и микроорганизми, като тези в басейна! Излизайки от водата, докосвайки си очите, много вероятно е патогените да преминат в очната зона и да си навлечем голям дискомфорт. Хлорът в басейна също може да причини конюнктивит, тъй като възпалява самата конюнктива. Най-честите симптоми са сърбеж, дразнене и усещане за пясък в очите. Лечение може да откриете в близката аптека с подходящи капки. Посъветвайте се с фармацевт за добра цена на лекарство.

Болки в ухото след басейн? Един от най-честите причинители на ушното възпаление е именно обитаваща басейните бактерия. При децата т. нар. външен отит е по-често срещан, заради късите ушни каналчета. Навлизайки в ухото, водата от басейна оставя след себе си и микроорганизми, които предизвикват възпаление, съпроводено с болка! Посетете лекар при първа възможност! 

Как можем да се предпазим от всичко това?
 - Не стойте с мокри бански! Подменяйте ги със сухи, за да избегнете поява на гъбички или цистит. 
 - Хидратирайте се редовно, което би допринесло за предотвратяване появата на цистит! Ако сте податливи на заболяването, набавяйте си червена боровинка под формата на чай или хранителна добавка. Ще ги откриете в най-близката аптека на достъпна цена.
 - Хидратирайте и кожата си, за да бъде гладка и опъната, предпазена от кожни гъбични инфекции!
 - Не използвайте общи хавлии!
 - Не стъпвайте боси в зоната на басейна! Носете джапанки, за да избегнете гъбички по краката.
 - Не докосвайте очите и ушите си след басейн или веднага изплакнете с питейна вода! 

Аптечко съветва: Не пропускайте забавленията около басейна! Веселете се и прекарайте незабравимо лято! Но бъдете разумни и поставете здравето си на първо място! 

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена