2703 Моника Караиванова June 30, 2022

Какво да правим при слънчево изгаряне?

Със сигурност, всеки един от нас някога е изгарял под действието на ултравиолетовите лъчи, най-вече слънчевите. Зачервяване, парене, сърбеж са основните белези, по които съдим, че сме изложили кожата си на опасност. Образуване на мехури, обща отпадналост, главоболие, температура и повръщане са задълбочените симптоми, които водят до така наречения слънчев удар! Понякога, това може да бъде животозастрашаващо! 

Дори на пръв поглед безобидно да сте почервенели на плажа, но с чести повторения, това може да бъде предпоставка за раково заболяване! Винаги използвайте слънцезащита с висок фактор (30, 50) и я нанасяйте през 1-2 часа. Тя няма да попречи на кожата Ви да се сдобие с хубав и здравословен тен. Напротив, ще я предпази!

В случаите обаче, когато допуснем изгаряне (тук не говорим за тежки форми), трябва да знаем как точно да се погрижим за това, а именно:
1. Най-известното българско мазило „Дефламол“, се прилага успешно при леки изгаряния. Благодарение на състава си, повлиява и регенерира участъка. Задължителен компонент към домашната аптечка! → /можете да си припомните какво трябва да съдържа една „Домашната аптечка“/

2. Декспантенолът е основната съставна част на другия ни познат „Пантенол“ при слънчеви изгаряния! Успешно успокоява и заздравява рани и повърхностни изгаряния. Ще го откриете във всяка аптека при добра цена на лекарство.

3. При силна болка, вземете болкоуспокояващо без рецепта. Лекарствени продукти като ибупрофен (Нурофен), парацетамол и други, ще овладеят ситуацията!

В случай, че нямате лекарства вкъщи, можете да направите следното:
- Покрийте изгорения участък с кърпа, напоена с хладка вода или си вземете студен душ!
- Ако имате гел от Алое Вера, това е чудесното спасение, който не само ще охлади проблемното място, но и ще хидратира в дълбочина!
- Намажете кожата със студено кисело мляко. Освен, че ще успокои изгореното, ще отнеме от топлината и ще намали болката!
- Пийте много вода! Това помага за предотвратяване на дехидратацията.

Аптечко напомня: при симптоми като гадене, повръщане, температура и образуване на мехури, потърсете лекарска помощ! Никога не пукайте мехурите сами! Изгарянията понякога могат да бъдат опасни! Не пестете грижи откъм защита за Вашата кожа! Бъдете суетни и защитете кожата си от преждевременно стареене. Но преди всичко, грижете се за Вашето здраве!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена