3392 Моника Караиванова July 19, 2022

Ментата - ползи и полезни съвети

Ментата е едно от най-разпространените растения по света. Особено през летния сезон, тя е неизменна част от студеното мохито на плажа и основен компонент на ментовия сладолед, например. Но освен добавяне на вкус и свежест към храни и напитки, тя се отличава и с множество ползи за здравето. 

Без болки в стомаха – със своето противовъзпалително действие, ментата благоприятства стомашните проблеми и лошото храносмилане. Аптечко съветва: ако сте склонни към подобни неразположения, носете със себе си тинктура от мента, която може да закупите на добра цена на лекарство от всяка аптека. Освен, че е поместен в малко и компактно шишенце, няколко капки от този еликсир, добавен към чашата Ви с вода, ще облекчи всякакви стомашни проблеми и лошо храносмилане! 

Добър имунитет – богата на фосфор, калций и витамини C,D,E,A, ментата оказва благоприятно влияние върху организма и предпазва клетките от увреждане, и поява на хронични заболявания!
Аптечко съветва: пийте чаша ментов чай всеки ден, за да поддържате здрава имунна система! 

Кожа без проблеми – благодарение на антибактериалните и противовъзпалителните си свойства, ментата успокоява Вашата кожа и я предпазва от поява на акне. В състава и влиза още салицилова киселина, която е първа в битката с акнеичната кожа. Аптечко съветва: набавете си чиста ментова вода, която да нанасяте два пъти дневно с тампон по кожата на лицето. Така, при редовна употреба, се предпазвате от поява на кожни проблеми! 

Без сутрешно гадене – освен, че лекува стомашни болки, ментата взима отношение и при сутрешното гадене! Тя активира ензимите, свързани с храносмилането и успешно предотвратява гаденето. Аптечко съветва: лека билкова отвара, в никой случай концентрирана, е полезна и при бременни, страдащи от сутрешно гадене! Задължително се консултирайте със следящия бременността Ви лекар! 

Лек срещу настинка – ментата изчиства носа и белите дробове, и помага да дишате без затруднения. Благодарение и на своето антибактериално действие, ментата успешно се бори и при дразнеща кашлица. Аптечко съветва: винаги включвайте гореща отвара от ментови листа към терапията си против настинка. Листата се накисват в съд с вряла вода за няколко часа, след което течността се прецежда и консумира в рамките на деня! 

Свеж дъх – замисляли ли сте се, защо в повечето пасти за зъби, та дори и в дъвките, ментата е задължителен компонент? Ментата не позволява растеж на бактерии, като благодарение на своето антибактериално действие, почиства отлаганията по зъбите, допринася за свеж дъх и естествено здрави зъби! Аптечко съветва: винаги носете със себе си т.нар. ментов спрей за свеж дъх. Той може да бъде закупен, както от аптека, така и от различни магазини (хранителни, дрогерийни). Ментовият спрей, не просто ще осигури дълготраен свеж дъх, но и ще предотврати инфекции и възпаления в устната кухина! 

Управление на стреса – ментата повлиява успешно и стресови ситуации. Ароматът на мента помага за отпускане на мозъка и тялото Ви, като успокоява ума Ви. Ментата има и адаптогенни свойства, които регулират нивата на кортизол и изграждат естествена устойчивост на стрес. Аптечко съветва: ако сте почитател на ароматерапията, накапете няколко капки от ментово етерично масло в дифузера вкъщи, а ако нямате такъв, можете лесно да си направите, като потърсите идеи в интернет. Така ще осигурите целодневно спокойствие и хармония! 

Аптечко напомня: бъдете отговорни към собственото си здраве, това на Вашите близки и хората около Вас!
 
Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена