2516 Моника Караиванова Nov. 15, 2022

Хромът потиска апетита ни за сладко. 

На диета ли сте заради сладките изкушения? Изкушавате ли се да вземете кутията със сладолед, докато гледате любимия си филм? Изпитвате ли постоянна нужда да консумирате сладки неща? 

Борбата е неописуема. Сравняват захарта със зависимостта към наркотиците, достатъчно опасна за здравето ни, развиваме зависимост, постигаме краткотрайно удоволствие, но с разликата, че няма кой да ни помогне… освен самите ние! 

Ако се нуждаете от малко помощ в борбата с този досаден глад за захар, запознайте се с хрома - микроелемент, за който е доказано, че подтиска чувството за сладко. Хромът е основен минерал, необходим за разграждането на мазнините и въглехидратите в тялото. Той помага за подобряване на инсулиновата чувствителност и по-ниски нива на глюкоза, поради което привлича вниманието, когато говорим за загуба на тегло. 

Много желания за захар са причинени от дисбаланс на кръвната захар, така че, когато се регулира по-добре, е логично желанието за захар естествено да намалее. Всъщност, в едно 8-седмично проучване на хром на 1000 здрави жени с наднормено тегло, резултатите показват, че хромът намалява приема на храна и потиска апетита. Хромът е микроелемент, така че нямате нужда от много от него за да извлечете ползите. Много храни съдържат хром, от подправки до пълнозърнести храни и картофи. Някои хора обаче имат проблеми с усвояването на хром, така че е разумно да се уверите, че получавате достатъчно витамини от група В и витамин С, за които е доказано, че естествено помагат на тялото да абсорбира хром. 

Хром може да приемете чрез храната – броколи, картофи, черен дроб, зелен фасул, черен пипер, червено вино. Хром може да приемете и чрез хранителните добавки, продавани във всяка аптека, като задължително се консултирайте с Вашия фармацевт! Хромът под формата на Хром Пиколинат е чудесен вариант за лесното му усвояване от човешкия организъм. Съществува следната зависимост – колкото повече сладко приемате, толкова повече количеството на хром в тялото отслабва, следователно апетитът Ви се увеличава. Поради този факт, не забравяйте да консумирате ежедневно храни, богати на този химичен елемент, за да създадете обратната зависимост. 

Аптечко напомня: хромът може да си взаимодейства с лекарства за щитовидната жлеза, противовъзпалителни лекарства, кортикостероиди, бета-блокери и други, затова не забравяйте да се консултирате с Вашия лекар или фармацевт преди консумацията му! 

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена