5408 Моника Караиванова July 7, 2022

Защо да избягваме газирани напитки? 

Колко често консумирате газирани напитки? Обичате ли да утолявате жаждата си с тях? Ледени, сладки и газирани, а толкова вредни за здравето Ви! 

Газираните напитки обикновено съдържат захар или фруктоза, фосфорна и лимонена киселина, натрий и много излишни калории. За съжаление, често са заместител на водата и други по-здравословни течности. Консумирането им води до много недостатъци, включително дехидратация, висок прием на захар, наддаване на тегло и други. 

Много голям процент от тези напитки съдържат захар под една или друга форма. Тя обаче не понижава хормона на глада „грелин“, т.е. сладките газирани напитки не Ви карат да се чувствате сити, а напротив! Според проучване сред хора, консумирали газирани сладки напитки, калорийният им дневен прием се е увеличил с цели 17%.

А знаете ли, че част от тази захар се превръща в мазнини за Вашия черен дроб?! Фруктозата (съставна част на захарта) се преработва именно от черния дроб. Газираните напитки са най-достъпният и лесен начин за набавянето й, което би довело до прекомерна консумация и претоварване на органа. Част от мазнините се изпращат като триглицериди, докато друга част от тях остава в черния дроб. С течение на времето, това може да допринесе за неалкохолно мастно чернодробно заболяване! 

Фруктозата е отговорна и за натрупването на мазнини в коремната област. Може да причини и инсулинова резистентност. В бъдеще, това би било причина за развиване на диабет тип 2! Захарта води до резистентност и към хормона „лептин“. Лептинът се произвежда от мастните клетки на тялото. Той регулира броя на калориите, които ядете и изгаряте. Нивата му се променят в отговор на гладуване и на затлъстяване, така че често се нарича хормон на пълнотата или гладуването. Да бъдеш резистентен към ефектите на този хормон сега се смята, че е сред водещите двигатели на натрупването на мазнини при хората! 

Случвало ли Ви се е да се чувствате пристрастени към газираните напитки? Това е напълно възможно, тъй като консумацията на голямо количество захар освобождава допамин в мозъка, което води до усещане за удоволствие. Всъщност, многобройни проучвания показват, че захарта и преработените нездравословни храни, като цяло, влияят на мозъка Ви като твърдите наркотици! Все по-често се стига до т.нар. хранителна зависимост

Небезизвестно е, че консумацията на газирани напитки увеличава риска от сърдечно-съдови заболявания! Това показва едно 20-годишно проучване, проведено сред 40 000 мъже, половината от които консумират по една сладка напитка всеки ден, което е увеличило риска от сърдечно заболяване с 20%!

Пиещите газирани напитки имат по-висок риск от развиване на рак! Ракът има тенденция да върви ръка за ръка с други хронични заболявания като затлъстяване, диабет тип 2 и сърдечни болести! Клинично проучване сред 60 000 възрастни показва, че консумиращите 2 или повече газирани сладки напитки седмично, увеличават риска от развитие на рак на панкреаса с цели 87%, спрямо хората, които не консумират сладки напитки! 

Установена връзка има между газираните напитки и подаграта! Подаграта обикновено се появява, когато високите нива на пикочна киселина в кръвта кристализират. Фруктозата е основният въглехидрат, за който е известно, че повишава нивата на пикочна киселина!

Деменция! Захарта в газираните напитки има тясна връзка и с влошаване на мозъчната дейност. Изследванията показват, че всяко постепенно повишаване на кръвната захар е силно свързано с повишен риск от деменция. С други думи, колкото по-висока е кръвната Ви захар, толкова по-висок е рискът от нарушена мозъчна дейност! 

Разбира се, не на последно място, напитките със захар и газ вредят на зъбите! Съдържанието на киселини, като фосфорна киселина и въглеродна киселина, създават силно киселинна среда в устата Ви, което прави зъбите уязвими към кариес. Докато киселините в напитките могат сами да причинят вреда, комбинацията им със захар ги прави катастрофални за зъбите. Освен това, захарта осигурява енергия и за лошите бактерии в устата Ви, което допълнително оказва влияние за здравето на Вашата усмивка! 

Аптечко напомня: консумацията на газирани напитки, някои от които силно подсладени, подлага тялото Ви на сериозен здравословен риск в кратък или дългосрочен план! Ако имате развита зависимост към захарта, започнете да се борите с това! В днешно време, във всяка аптека предлагат различни видове хранителни добавки, потискащи чувството на глад към сладки неща и напитки! Консултирайте се с фармацевт или лекар, за да се погрижите за здравето си още днес! Заменете газираните напитки с вода!
 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена