2292 Моника Караиванова Dec. 23, 2021

Какво най-често води до състояние на умора

Ставате ли от сън уморени? Чувствате ли апатия или поява на главоболие, отпадналост, спад на енергия? В забързаното си ежедневие често не обръщаме внимание на сигурните знаци, че нещо не е наред и имаме нужда от зареждане.

Умората е състояние, при което отпадналост и изтощение са водещ фактор. Класифицираме я като физическа или умствена. Физическата е свързана с натоварването на мускулите или невъзможността им да поддържат оптимална работоспособност, в резултат на интензивни физически натоварвания. Умствената умора се дължи на интензивна и продължителна умствена активност, в резултат на което се намалява когнитивната способност. В учебниците по медицина, умората е неспецифичен синдром, следователно причините за нея могат да бъдат много и различни. 

Какво най-често води до състояние на умора и как да се справим с нея?

Реторичен въпрос към Вас би бил дали пиете достатъчно течности. Дори и при слаба дехидратация, Вашето общо усещане ще бъде замайване и отпадналост. Препоръчително е да се пие минимум литър и половина вода за добро здраве.

Въздухът, който вдишваме може да бъде сигурна причина за чувство на умора, особено, ако работата Ви е в затворено помещение с климатик. Ако климатиците не се почистват редовно, то Вашата ниска трудоспособност, дължаща се на отпадналост, е в кърпа вързана.

Хапвате ли плодове и зеленчуци? Обърнете внимание дали приемате достатъчно витамини и минерали. На подиума се качва любим магнезий! Дефицитът му води именно до умора, нисък разход на енергия, изтощение и слабост. Смело включете в ежедневието си именно този така важен помощник, който ще се грижи както за общото Ви добро състояние, така и за нормалния сърдечен ритъм. Може да го откриете във всяка аптека. Консултирайте се с Вашия фармацевт, за да изберете заедно най-добрия сред всички. Комбинацията му с витамин B6 е прекрасно решение за вашето благосъстояние.

Витамините са неизменна част в нашето забързано и изтощително ежедневие. Набавянето им чрез храната, в частност плодове и зеленчуци, е недостатъчно, което води до нужда от прием на допълнителни такива. Във всяка аптека ще откриете богат асортимент на витамини под форма на таблети, желирани фигурки, сироп и други. Четете внимателно тяхното съдържание и количеството на всеки един от витамините. Можете да се обърнете към дежурния фармацевт, за да помогне според нуждите ви. 

Много от растенията също допринасят за справянето с умората. Гуараната е един от водещите такива, която се слави с антиоксидантните и тонизиращи свойства, подобрява паметта, балансира и успокоява нервната система, укрепва сърцето. Често се използва кофеинов стимулант на енергия. Жен-шен е друго растение, прославило се с отличните си способности за повишаване на енергията, имунитета, поддържа здравословна дихателната система и оказва благоприятно влияние върху сърдечно съдовата. Най-лесният прием на жен-шен е под формата на капсули, които може да откриете във всяка аптека.

Състоянието на умора често бива пренебрегвано. Не забравяйте, че то може да алармира за сериозен проблем! Бъдете отговорни и се грижете за Вашето здраве през идните почивни дни.

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена