1517 Моника Караиванова Feb. 3, 2022

Какво знаем за главоболието

Колко от Вас са изпитвали неприятно главоболие? С тъпа или остра болка, главоболието има способността да провали целия ни ден, плановете и способността ни да бъдем концентрирани във важните за нас моменти.
Причините за главоболие са безброй, но не винаги са безобидни. Често това могат да бъдат стрес, неправилна стойка, умора, недоспиване, алергия, хормонален дисбаланс, настинка, тютюнопушене, алкохол и други.

Видовете главоболие, които се наблюдават са: пулсиращо, тъпо, остро, едностранно и двустранно главоболие.
Пулсиращото главоболие свързваме с мигрена. Обикновено, се локализира от едната страна на главата и се характеризира като повтарящи се умерени или силни болки, които често се свързват с вегетативната нервна система.
Главоболието при стрес е една от най-честите причини за дискомфорт. Забързано ежедневие, недоспиване, неправилно хранене, проблеми на работното място, твърде много поети отговорности са чудесна почва за развитие на остро главоболие в края на деня. В случаи като този, приемът на аналгетици е подходящ избор за справяне с болката. Те се отпускат във всяка аптека без лекарско предписание. Консултирайте се с Вашия фармацевт за подходящия избор и цена на лекарство.
Главоболието при настинка е един от първите признаци за неразположение на организма. То е следствие от високото ниво на цитокини, които се освобождават при наличие на инфекция. Те предават сигнали между клетките и при по-високи концентрации водят до главоболие. Лечението на главоболие е следствие от цялостно лечение на възникналата настинка.

Махмурлукът! Всеки трети човек познава това състояние, което със сигурност не е най-приятното усещане. Или с други думи, причина за главоболието може да бъде и алкохолът. Етанолът, за който говорим, всъщност има диуретично действие и води организма до обезводняване. Дехидратацията кара мозъка да се свие леко, променя се налягането и се появява главоболие.

Най-разпространеното лечение на главоболие е неговото овладяване чрез аналгетици, както споменахме по-горе. Във всяка аптека може да откриете и допълнителни хранителни добавки, които да подобрят цялостното състояние на организма, което е от особено значение в повтарящи се епизоди на главоболие.

При хронично такова, което не се повлиява от домашно лечение, обърнете се към специалист.
Опасното главоболие е това, което е с неясна причина! Тя може да бъде както безобидна, така и фатална. При първи симптоми на главоболие, което не се повлиява от нестероидни противовъзпалителни, задължително потърсете специалист. 

Не подценявайте нито един сигнал на Вашето тяло и се вслушвайте по-често в себе си! Полагайте грижи за благото на личното си здраве.

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена