2806 Моника Караиванова March 27, 2023

Справяне със запека
Растително средство вместо лекарство при запек? Безвредни ли са тези растения?

Във времето на новости и удобствата на модерните технологии обездвижването е все по-разпространен проблем при човека. Съчетан с напрежението на работното място, нерационалното хранене, запекът е твърде често срещан резултат от всичко това. Със смущенията на храносмилателната система и натрупването на токсични вещества, запекът или още известен като констипация, може да стане причина за увреждане в различна степен на организма ни.

Това е предпоставка за употребата на все по-разпространените слабителни средства, закупени от аптеката. За съжаление, неразумната употреба води до привикване към много от тях и това всъщност крие неподозирани опасности.

Разбира се, използвани само при нужда, контролирано, лекарствените продукти могат да бъдат и полезни. Съчетани с редовна физическа активност също може да благоприятстват за доброто състояние на храносмилателната ни система. Но, вземани редовно, в големи количества, тези продукти крият сериозни опасности за нашето здраве.

Растения, които могат да ни навредят

Не забравяйте, че в повечето препарати против запек съставът се основава на растения, които никак не са за подценяване. Например, именно от честата консумация на продукти с билков произход, може да се стигне до изменения в дебелото черво, които да се отстранят само оперативно. Абортът също е част от нещастията, до които може да доведе употребата на, на пръв поглед, безопасно растително средство.

Антрахиноновите гликозиди в билки, използвани от кърмачки, преминават през кърмата в количества, опасни за бебето. Растенията със слабителен ефект, както и препаратите при запек не трябва да се прилагат при констипация, дължаща се на коремни болки без ясен произход или органични промени в червата с продължителен спазъм.

Слабителните средства действат по различни начини

Слабителните средства действат по различен начин.

  1. Едни от тях имат дразнещ ефект (рициново масло). Те възбуждат рецепторите, предизвикват засилена перисталтика на червата и последваща дефекация. Ефектът настъпва късно;
  2. Друга голяма част растителни продукти (нишесте, пектин и др.) имат способността да поемат вода, набъбват, увеличават многократно масата си, разпъват чревната стена и предизвикват дефекация;
  3. Трети, известни като растителни масла, облекчават изпразването на червата, „смазвайки“ чревната стена и изпражненията улесняват придвижването си.

В зависимост от силата на действие, улесняващите изпразването на чревното съдържимо, се наричат аперативни (леко стимулират чревната перисталтика), слабителни (предизвикват безболезнена дефекация) и очистителни (дефекация с болезнени спазми).

ВНИМАНИЕ! Употребата на всяко едно растение със слабителен ефект не е за подценяване. Винаги се консултирайте с лекар или фармацевт!

Радвайте се на добро здраве!
Екипът на „Аптечко“

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена