3068 Моника Караиванова Jan. 23, 2023

Полезни свойства на растението Алое вера

Какво знаем за Алое вера? Едно екзотично растение, красящо дома Ви? Знаете ли, всъщност, какви ползи крие и колко полезно може да бъде растението за нас? 

Днес Алое вера се отглежда в тропически климат по целия свят. Славата му в медицината се разпростира от облекчаване на киселини до потенциално забавяне на разпространението на рак на гърдата. 

Облекчаване на киселини
Гастроезофагеалната рефлуксна болест е храносмилателно разстройство, което често води до киселини. Проучване от 2010 г. предполага, че консумацията на 1 до 3 унции (≈ 30-90 грама) гел от алое по време на хранене може да намали тежестта на рефлукса. Може също така да облекчи други проблеми, свързани с храносмилането. Ниската токсичност на растението го прави безопасно и нежно лекарство за киселини. 

Понижаване на кръвната захар
Доказано е, че поглъщането на две супени лъжици сок от Алое вера дневно може да доведе до понижаване нивата на кръвната захар при хора с диабет тип 2. Това може да означава, че Алое вера може да има бъдеще при лечението на диабет. Тези резултати са потвърдени от друго проучване, публикувано във Phytotherapy Research, което използва екстракт от пулпа. 

Не забравяйте, че консумацията на сок от Алое вера при хора с диабет, които приемат лекарства за понижаване на глюкозата, трябва да бъде внимателна и премерена. Сокът заедно с лекарствата за диабет могат да понижат нивото на глюкозата до опасни равнища.  

Естествено слабително средство
Алое вера се счита за естествено слабително средство. Няколко проучвания са изследвали ползите за подпомагане на храносмилането. Екип от нигерийски учени е установил, че гелът направен от типични стайни растения от Алое вера, е в състояние да облекчи запека. 

През 2002 г. Администрацията по храните и лекарствата на САЩ (FDA) изисква всички слабителни продукти с Алое без рецепта, да бъдат премахнати от пазара в САЩ или да бъдат преформулирани. Клиниката Mayo препоръчва Алое вера да се използва за облекчаване на запек, но пестеливо. Те съветват, че е достатъчна доза от 0,04 до 0,17 грама изсушен сок. Ако имате болест на Крон, колит или хемороиди, не трябва да консумирате Алое вера. Може да причини тежки коремни спазми и диария.  

Грижа за кожата
Една от най-разпространените и известни форми на растението Алое вера е неговата способност за грижа върху кожата! Можете да използвате Алое вера, за да поддържате кожата си чиста и хидратирана. Това се дължи на факта, че растението вирее в сух, нестабилен климат. За да оцелеят в суровите условия, листата на растението съхраняват вода. Листата, комбинирани със специални растителни съединения, наречени сложни въглехидрати, го правят ефективен овлажнител за лице и облекчаващо болката. Гелът от Алое вера, със своите хидратиращи и охлаждащи свойства, намира чудесно приложение в грижата за кожата след излагане на вредните слънчеви лъчи или при леки слънчеви изгаряния

Потенциал за борба с рака на гърдата
Ново проучване, публикувано в базираната на доказателства допълваща и алтернативна медицина, разглежда терапевтичните свойства на алое емодин, съединение в листата на растението. Авторите предполагат, че има реален потенциал за забавяне растежа на рака на гърдата. Необходими са обаче повече проучвания за по-нататъшно развитие на тази теория. 

Защо да консумираме сок от алое вера?
 - съдържа полифеноли, които са богати на антиоксиданти. Доказано е, че антиоксидантите имат страхотни ползи за здравето! 
- поддържа здравословни нива на кръвната захар
- водата за уста с Алое вера може да подобри различни състояния на зъбите и устната кухина благодарение на потенциални антибактериални свойства.
- има добър лаксативен ефект, но се приема с особено внимание!

Аптечко напомня: трябва да спрете приема на Алое вера, ако приемате други лекарства. Това може да намали способността на тялото ви да абсорбира лекарствата. Винаги се съветвайте с вашия лекар или фармацевт в близката аптека. Бъдете разумни и не забравяйте, че няма нищо по-ценно от Вашето здраве!
 
Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Намери лекарство на изгодна цена