2983 Ангел Кирилов June 22, 2023

Бъдещето на мускулното развитие
Човекът винаги се е стремял да се вглежда в бъдещето. То е нещо загадъчно, вълнуващо и интересно.

Развитието на хармонично и мускулесто тяло днес се постига с хиляди часове работа, отдаденост в храненето и начина на живот. Това, обаче много скоро може да се промени. Стремежът към физическо съвършенство на толкова много хора по цял свят и гениалността на човешкия ум да търси по-лесни и кратки пътища за постигане на целите много скоро могат да доведат до реални решения за постигане на това физическо съвършенство. Всъщност ние вече живеем в тази ера на промяна, а бъдещето обещава още повече.

Човекът винаги се е стремял да се вглежда в бъдещето. За него бъдещето е нещо загадъчно, вълнуващо и интересно. То задоволява основната потребност на човека – любопитността и същевременно създава илюзия за вечност. Това е причината много хора да се интересуват от бъдещето.

През вековете човешка цивилизация неведнъж са се раждали невероятни хора с изключително точна визия за бъдещето, което почти винаги е било свързано с паранормалното, езотериката и магията. Само дето понякога, за да предвидиш бъдещи събития е необходимо да притежаваш известна проницателност и интелект, за да проследиш естественото им развитие, първо в съзнанието си, а после и на яве.

Едни от великите визионери на бъдещето като Леонардо Да Винчи, Жул Верн и Айзък Азимов са занимавали съзнанието на толкова много хора по целия свят със своите понякога точни, друг път прекалено оптимистични предсказания за научния прогрес и бъдещето на човечеството. И въпреки, че науката се развива с невероятен темп в годините след двете световни войни, днес може би научния прогрес е в лек застой и теорията надминава реалните практически решения, които обещаваха решаването на фундаментални за човечеството проблеми като глада, болестите, опазването на природата, усвояването на космоса и други.

Фармацевтика

Фармацевтичните компании не целят основно да ни лекуват. Те работят на пазарен принцип – интересуват се, съвсем естествено, за да могат да съществуват, предимно от финансовите резултати. По данни на Business Monitor International, цитирани в доклад на PriceWaterhouseCoopers, глобалният фармацевтичен пазар може да бъде оценен на около 1,6 трилиона долара към 2020 г.

Днес битките на спортните терени вече не са това, което са били в миналото. Те се решават не само на терена или в тренировъчната зала, но и в лабораториите на фармацевтичните компании.

Ако някои се съмнява в това нека си припомним скандала с редица лекоатлети, от преди 2-3 години, а и всички останали допинг скандали, избухнали през последните години. Фармацевтичните компании (едни от най-богатите в света) произвеждат препарати и хормони за повишаване способностите на спортистите.

Те произвеждат също така и тестовете за детекция на тяхната употреба. Това означава, че те сами решават кои субстанции да бъдат открити и кои не. Макар и това да звучи леко конспиративно, може и да има нотка вероятност в това твърдение.

Всъщност фармацевтичните компании са превърнали спорта в доста печеливш бизнес. Бизнес, чиито клиенти са готови да плащат милиони, за да им бъде осигурено физическо или психическо предимство пред другите съперници.

Но как го правят, толкова ли е лесно?

Бъдещето на мускулното развитие от гледна точка на фармацевтичната промишленост е много розово. Сигурен съм, че много скоро ще излязат хапчета, инжекции и какво ли още не, което ще ни прави да изглеждаме перфектно без много усилия. Те най-вероятно ще компрометират работата на някой основен орган или процес на човешкото тяло, за да постигнат ефекта си, но кой се интересува от последствията когато най-важен е резултата. Това е истината, колкото и тъжно да звучи.

Колкото и да е напреднала фармацевтиката днес още не може да се похвали с такива готови решения – инсулино-растежния фактор 1, който е на пазара не предизвиква същия анаболен ефект както ендогенно произведения от черния дроб хормон, а миостатин инхибиторите не се доказаха като безопасни и ефективни в клинични изследвания върху хора. Но все пак, рано или късно пробивът ще бъде направен. Повече информация по въпроса в „За гените и мускулите“.

Генетика

Сигурно сте чували за проекта „Човешки геном“, чиято първа фаза завърши в първите години на новото хилядолетие. Целта на този проект бе картографирането на човешкия геном. И въпреки огромната работа, която бе свършена по картографиране на гените, остава още много работа по идентифициране на самите гени и начина, по който те управляват тялото и самите нас.

Опознаването на гените ще доведе до повече информация за гените, които управляват живота ни, но и за гените, отговорни за мускулния растеж и възстановяване. И ако филма „Гатака“ съществува под жанра научна фантастика, то наистина реално може да се окажат фантастични генетичните подобрения на вида ни.

Най-големи надежди да ви превърнат в Хълк за една нощ се възлагат на науката генетика. Сигурно ви е писнало от тази дума, тъй като тя е завзела всички области на изследване и науки, но се смята, че напредъка в тази наука е ключът към решаването на много критични въпроси. И въпреки, че решението на медицински проблеми като мускулна дистрофия са двигател на провежданите изследвания, фармацевтиката няма да пропусне шанса да направи продукт, който да ви превърне в камара от мускули без да тренирате, при това за нула време.

Основен двигател на мускулната хипертрофия е синтеза на нови протеинови структури в клетката (биохимичен път на mTor). Основно предизвикателство пред науката днес е как да накара клетката да произвежда повече нови протеинови структури. И ако по-трудната рецепта е здрава тренировка + добри нива на хормони + малко генетика + достатъчно храна, то по-лесната може да се окаже в манипулирането на гените на клетките, така че да експресират (правят активни) гените, които са свързани с протеиновия синтез и растежни фактори. И ако до преди няколко години генната терапия бе повече теоретична наука, то днес нещата стоят по съвсем различен начин.

Днес учените могат да променят гени чрез урок научен от бактериите и развит в практически биогенетично инженерен продукт наречен CRISPR. Това е механизъм, който бактериите използвали, за да се защитават от чужди ДНК фрагменти като ги обезвреждали чрез промяна в последователността на нуклеотидите, добавяйки или отнемайки от тях, което ги правило неактивни.

Изучавайки тези бактерии, науката стигнала до момент, в който може да използва тези същи механизми, за да променя специфични РНК, които да се отразят върху появата или заключването на определен ген. Това си е чиста генна манипулация. И ако за ГМО се говори отдавна, то тази технология е нещо съвсем ново за науката. Очакванията са, че тези технологии ще могат да се използват върху хора, за да поправят дефектни гени, проявяват или усилват други, изключват или включват трети. И ако ви звучи малко невероятно перспективата някой луд учен като Виктор Франкенщайн да ви превърне в чудовище от мускули, то реални решения за лекуване на мускулна дистрофия могат да се появят на пазара.

А бодибилдинг индустрията следи и наблюдава много зорко новите биотехнологични решения. Все пак и стероидните и хормонални препарати са се появили на бял свят като препарати за лечение на състояния и възстановяване от тежки операции и болести.

Освен чрез генетични манипулации гените ни могат да бъдат променяни и чрез външните стимули на средата. Науки като нутригенетика и нутригеномика изучават по какъв начин си взаимодействат гените с храните, които приемаме. И количеството натрупани данни с всяка следваща година ще доведат до реални диети или храни, които ще са в състояние да взаимодействат с гените ни и да ги променят.

Биоактивни пептиди

Биоактивните пептиди са къси аминокиселинни последователности, които изпълняват определена функция в организма. Обикновено хормоните в човешкото тяло се разделят на 3 групи химически съединения: амини, пептиди или протеини и стероиди. Пептидите са може би най-разнообразната група от хормони (хормона на растежа е също пептиден хормон – последователност от 191 аминокиселини). Но освен ендогенните(тези създадени вътре в клетката) съществуват и такива, които биват набавяни с храната.

Тези биоактивни пептиди са сложни съединения с голяма биологическа активност. Те са химически куриери или сигнални молекули, които чрез кръвта достигат до различните тъкани и клетки, където предизвикват определен отговор или каскада от реакции на клетката. Те могат да бъдат мощно оръжие, което да накара тялото ви да отговаря на подходящия стимул с мускулен растеж.

Все повече продукти се появяват на пазара под претекст, че са биоактивни молекули, които ще предизвикат мускулен растеж. Но засега поне повечето продукти са само маркетингов прах в очите на потребителя. Основният проблем е идентифицирането на такива биоактивни молекули, въвеждането им в организма на трениращия и предизвикването на определен отговор от тялото.

И ако засега е трудно да бъдат постигнати всички тези ефекти наведнъж с напредъка на биоинженерството, скоро такива молекули могат да бъдат много важна част от задължителния арсенал от хранителни добавки на всеки трениращ.

Аз лично използвах един такъв продукт от любопитство преди точно една година и бях много доволен от начина, по който той се отрази на тялото ми. Очакванията са много скоро на пазара да се появят още такива продукти с още по-добри ефекти. И тъй като тези молекули не се класифицират като хормони, могат да бъдат сравнително лесно достъпни като хранителни добавки.

Неврология

Всеки трениращ с по-голям тренировъчен стаж е наясно колко е важна връзката мозък – мускул. Елитни спортисти от цял свят са способни да увеличат възможностите на тялото си само с мисловна дейност. Това е един световен феномен, който се използва доста често в елитния спорт. Националните състезатели от най-високо ниво често биват консултирани с психолог. Психологическата война не е нещо ново на спортните терени.

За ролята на психиката в силовите спортове говори още Арнолд Шварценегер, който често печелеше битки още преди да са започнали физически. Множество изследвания доказват ролята на мозъка и мисловната дейност в подобряване на физическото ни състояние и всяка друга дейност, която изпълняваме.

В изследване на хора, които единствено пресъздавали силовата си тренировка в съзнанието си без да я извършват физически след известно време е било регистрирано покачване на същата тази сила на мускулите с 22%. Сравнено с хора, които фактически упражнявайки физическата дейност увеличили силата си с 30%, това не е никак зле. Едва ли е нещо свръхестествено, все пак центровете, контролиращи мускулните контракции се намират в мозъка. И ако само упражнявайки се ментално няма да ви помогне да постигнете физиката на мечтите си, то физическо и психическо упражняване в комбинация може да има много по-добър ефект върху физическото ни развитие.

Според невролозите всяка мисъл променя структурата и функцията на мозъка, въздействайки върху невроните на атомно ниво. Мозъкът ни може да бъде стимулиран и предизвикван, като изследва, разрешава и интерпретира света около нас. И ключа към по-голямото функционално развитие на мозъка са милиардите невронни клетки и изграждането на свързващи връзки помежду им.

И ако е пределно ясно, че мозъчната дейност е способна да отключи нови неподозирани  способности, то изучаването му като физиология изостава. Според учените мозъкът е най-сложната позната структура във вселената. Той се състой от 60 милиарда мозъчни клетки, които комуникират помежду си на един неразбираем все още за нас език. Въпреки това ние хората правим опити да разберем езика, на който тези клетки комуникират.

В Швейцария тече международен проект „Human Brain Project“, който се опитва да разбере повече за начина, по който работи мозъка и да извлече практически ползи от това за човечеството. Може би в скоро време натрупаните знания ще отключат капацитета на мозъка ни и ние ще можем да го използваме в насоки, които смятаме за важни. Вероятно тези знания ще ни научат и как по-ефективно да стимулираме тялото си да преодолява физическите ограничения и да надскачаме собствените си предели.

Дали технологическия прогрес на човечеството му служи или върви против неговата еволюцията не е много ясно, но едно е ясно. Колкото и да се трудите, каквито и добавки, хормони и препарати да взимате винаги ще има по-здрави и по-мускулести хора от вас. И когато целия генетичен потенциал за растеж бъде постигнат ние хората ще се научим как да увеличим и него, така че да станем още по-силни и по-големи. Затова инвестирайте в здравето си, то е най-ценния актив, който още не сме в състояние да си откупим.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена