2253 Ангел Кирилов March 22, 2023

Как да горим мазнини: добавки на помощ

Кои са новите съставки в света на хранителните добавки за горене на мазнини? Ефективни ли са наистина те и как да извлечем максимума от употребата им?

Когато става въпрос за горене на мазнини фармацевтичната индустрия е много активна. Все повече и по-нови добавки, съставки и магически хапчета се появяват, които обещават че ще ви отърват от излишните килограми веднага.

Ако имате известен стаж във фитнеса със сигурност ще знаете, че за да се отърве човек от излишните мазнини е нужно нещо повече от магическо хапче или добавка. Сериозна физическата активност (фитнес, кардио) в комбинация с подходяща диета (намален калориен прием, намалени въглехидрати и тайминг в приема на макронутриенти) би трябвало да свърши добра работа.

Физическата работа и подходящата диета ще създадат необходимия хормонален и метаболитен стимул, за да се случи промяната докато спазването на определена диета (кетогенна диета, на Аткинс, на Дюкан и др.) ще създаде известна метаболитна адаптация към начина на хранене и след първоначалния кратък ефект едва ли ще бъде много ефикасна като цяло. А да не говорим, че може и да бъде опасна за здравето в много случаи.

Но дори и да тренирате много и да се храните ограничено, за да свалите известно количество подкожни мазнини, след първоначалния резултат идва момент, в който става все по трудно и по-трудно. Причината е, че в условията на намален калориен прием нашето тяло се опитва да се адаптира чрез забавянето на метаболизма и пестенето на енергия. Тук, може би, е мястото на добавките за горене на мазнини. Те няма да ви помогнат ако се храните с бургери и пиете газирано, но когато ограничавате храненето и сте физически активни те могат да допринесат за начина, по който желаете да изглеждате.

Как работят добавките за горене на мазнини?

Съществуват няколко механизма, по които хранителните добавки помагат в борбата с излишните мазнини:

  • Чрез намаляване на апетита;
  • Чрез възпрепятстване на абсорбцията на мазнини;
  • Чрез увеличаване на оксидацията (горенето) на мазнините по време на тренировка;
  • Чрез увеличението на енергийния разход по време на почивка (термогенезис);
  • Чрез стимулация на мобилизацията и метаболизма на мазнините.
     

Най-добрият приятел за горене на излишните мазнини

Основният играч, който предизвиква повечето от тези ефекти в тялото ни е симпатиковата нервна система. Тя е нашия най-добър приятел когато се отнася до горене на излишните мазнини. Стимулирането на симпатиковата нервна система произвежда адреналин и норадреналин, които предизвикват известната реакция „бий се или бягай“.

В следствие се активира работата на сърцето, потоотделянето се увеличава, метаболизмът на мазнините се засилва, за да ни осигури повече енергия. Много хранителни добавки стимулират симпатикуса, за да предизвикат тази реакция на организма ни. Понякога, обаче симпатиковата нервна система може да бъде свръх активирана и често се появяват неприятни странични ефекти като учестено сърцебиене и свръх възбуда.

Друга група хранителни добавки подпомагат липолизата чрез увеличаване на топлоотдаването. Тук основна роля се изпълнява от кафявата мазнина, която всеки от нас притежава. Всеки човек се ражда с определено количество от нея и с напредването на възрастта тя намалява. Нейната цел е топлоизолацията.

Кафявата мастна тъкан е метаболитно по-активна от бялата. Тя гори мастни киселини, за да освобождава енергия под формата на топлина. Увеличавайки температурата на тялото ние можем да подобрим метаболизма на мастните киселини. Много хранителни добавки за горене на мазнини действат в тази насока.

Трета група хранителни добавки действат чрез въздействие върху друг хормон-основен играч във въглехидратния и мастен метаболизъм, а именно тироидния хормон. Чрез увеличена активност на тироидните хормони се намалява трансформацията на захари в мазнини, както и се намаля абсорбцията на захари и мазнини.

Кофеинът

Кофеинът е една от най-добре изследваните и най-добре действащи добавки за горене на мазнини. Той е добър стимулатор на симпатиковата нервна система като освен това контролира апетита, мобилизира мастоцитите и увеличава мастната оксидация. Единственият проблем при употребата на кофеин е, че човек развива много лесно резистентност към действието на кафето. Поради тази причина най-добрия вариант е да се избягва употребата му в основния сезон, когато мускулния релеф не е приоритет.

Катехини, извлечени от зелен чай

Това са естествено съдържащи се полифеноли в зеления чай, които оказват много добър ефект в горенето на мазнини когато се използват в комбинация с кофеин. Тези полифеноли действат чрез блокиране на ензими от групата на COMT, чиято функция е да разграждат норепинефрина. Чрез блокирането на тези ензими тези активатори на симпатиковата нервна система като епинефрин и норепинефрин са по-дълго време активни и съответно оказват въздействието си също по-дълго време. 

Съществуват все пак известни съображения относно употребата на тези катехини. В много от добавките на пазара една от формите на катехините - EGCG е в най-голяма количествена концентрация. Проблемът с това е, че съществуват научни свидетелства за токсичните ефекти на EGCG върху черния дроб в по-големи концентрации. Аз лично не съм виждал продукт, на чиято опаковка да е споменато какви точно са катехините и в каква концентрация. Все пак съществуват органи, чиято работа е да контролират концентрацията на вредни и токсични добавки в храните.

Капсациноиди (екстракт от люти чушки)

Все повече добавки с екстракти от капсациноиди се появяват в сегмента за горене на мазнини. Капсациноиди са стандартизирани екстракти от люти червени чушки и се използват за увеличаване на термогенния ефект в тялото. Капсацинът увеличава температурата на тялото дори и в покой (термогенеза) и това е ясно за всеки, който е ял люти чушки – потоотделянето е осезаемо. И освен, че увеличават потоотделянето капсацините увеличават и оксидацията на мазнини и намаляват апетита. Друг интересен ефект, който екстрактът от люти чушки предизвиква е това, че те довеждат до промяна на чревната микрофлора. А чревната микрофлора играе основна роля в метаболизма на веществата и начина, по който изглеждаме.

(Повече може да прочетете в „Микроорганизмите и микробния фактор“)

Каемфероли и гугулстерони

Това са малки естествени полифеноли, които се намират в природата. Съдържат се в броколи, спанака, горските плодове и много други. Има съществени медицински свидетелства за ефекта, който тези биофлавоноиди оказват за увеличаването на енергийния разход (термогенезата). Това става чрез стимулиране на превръщането на по-слабо активния Т4 хормон на щитовидната жлеза в по-активната му форма Т3, което се изразява в подобрен въглехидратен метаболизъм и намален синтез на мастни киселини. Освен това тези полифеноли притежават известни антиоксидантни възможности, което също оказва много благоприятно въздействие в борбата с подкожните мазнини. Това е вероятно една от причините, заедно с богатото съдържание на фибри, храненето с тези плодове и зеленчуци да е толкова ефективно когато се опитваме да се отървем от мазнините.

Гугулстероните са фитостероли, които се извличат от балсамово дърво в източна Азия. Гугулстероните притежават дълга история с ползи за здравето – от благоприятни ефекти върху нивата на липидите в кръвта, през способността им да потискат възпалението, до лечение на акне. Те са известни още с ползотворното действие върху работата на щитовидната жлеза, а точно това им действие се свързва с горенето на повече мазнини. Тези фитостероли подпомагат по естествен път работата на щитовидната жлеза без да потискат нейната функция, а точно обратното – стимулират я, което се изразява в ускорен метаболизъм на веществата и подобрена термогенеза. Не стимулират нервната система и се предполага (няма сведения за противното), че са напълно безвредни.

Полезни мазнини

Интересен е ефектът, които имат приема на някои полезни мастни киселини върху метаболизма на подкожните мазнини. Важно е да се знае, че мазнините се различават както по състав, така и по действие. Някои полиненаситени мастни киселини като линоловата киселина (CLA) въздейства положително на обмяната на веществата и върху метаболизма на мазнини, тъй като насърчава безопасното и надеждно изгаряне на мазнини и не позволява на мастната тъкан да образува депа в тялото. Други като средноверижните мастни киселини се метаболизират по-скоро като въглехидрати. Така че познаването на здравословните мазнини и използването им в борбата с подкожните такива е много съществено и ефективно.

Изобретателността на хранителната индустрия когато става въпрос за магически добавки в борба с излишните килограми е голяма. Постоянно се появяват нови и все повече обещаващи продукти, което е много объркващо дори за специалистите. Ние вярваме, че познаването на основните добавки и начина, по който действат ще бъде полезно на всеки, който желае да подпомогне процеса си на отслабване с хранителни добавки. Надяваме се да сме ви били полезни.


Радвайте се на добро здраве!
Екипът на „Аптечко“

Намери лекарство на изгодна цена