1947 Моника Караиванова March 20, 2023

Защо не отслабваме с „чай за отслабване“?

Последните години все по- и по-разпространени стават т. нар. чайове за отслабване. Пазарът е наситен с всякакви видове, а рекламите им обещават тънка талия и пречистен от токсини организъм.

Вярва се, че този тип напитки стимулират храносмилането, подпомагат метаболизма и в някои случаи – освобождават тялото от нечистотии. Дали наистина това е така? Изобщо ще отслабнем ли от подобни продукти или това е поредният маркетингов трик?

Съществуват много разновидности на чай за отслабване, според нуждите и вкуса на потребителя. Всички те имат една единствена цел – да задоволят желанието на човек да отслабне.

Съставът на повечето чайове за отслабване включва в себе си вещества, потискащи апетита, ускорители на метаболизма и мастни блокери. Именно заради това се вярва, че чаят ще подпомогне изгарянето на калории, потисне „вълчия глад“ и освободи тялото от токсините.

Всъщност, има малко доказателства, че чайовете работят. Повечето положителни коментари са именно в собствените им сайтове. Странно, нали? Проведени са малки проучвания с частични доказателства.

Няколко съдебни дела са заведени срещу компании, които продават своите чайове като добавки за отслабване. Най-малко две съдебни дела включват компании, чиито реклами правят неверни и подвеждащи твърдения за ефективността на техния чай за подпомагане загубата на тегло.

Знаете ли, че: Американската агенцията по безопасност на храните и лекарствата (FDA) не признава нито един чай за отслабване като ефективен! Отделни съставки, като кофеин и сена, са признати от FDA по различни причини, които имат научно доказана ефикасност и се използват масово заради ефекта си. Кофеинът е стимулант без да оказва голям ефект върху загубата на килограмите, а сената (майчин лист) намира приложение в лаксативните продукти със слабителен ефект при запек.

Почитателите на подобен тип чайове за отслабване трябва да знаят, че не винаги съставът им е напълно безопасен. При някои смеси за чай се включват лаксативи (вещества със слабително действие) и диуретици (отводняващи продукти), които носят със себе си потенциална опасност за потребителя.

Гореспоменатата сена е растение, което често влиза в състава на тези „вълшебни продукти“ за сваляне на килограми. Потребители посочват настъпили симптоми, близки до тези при прекомерна употреба на слабителни – гадене, повръщане, спазми, отслабено дебело черво, зависимост.

Диуретиците, които също се срещат нерядко в чайовете за отслабване, могат да доведат до сваляне на кръвното (особено опасно при хора с ниско кръвно налягане), дехидратация, мускулни крампи, диария.

В допълнение, много чайове за отслабване вървят с твърденията, че засилват метаболизма, но изследванията относно добавките, открити в чая за отслабване, са много ограничени.

Въпреки казаното дотук, полифенолите, намиращи се в зеления и черния чай имат известен принос за подпомагане загубата на тегло и подобряване на метаболизма, в проведени проучвания върху животни и хора. Всяка полза, наблюдавана от чая за отслабване, е повече от вероятно резултат от самия чай, а не от добавените „отслабващи“ съставки!

Аптечко напомня:
– Чайовете за отслабване не се контролират от агенциите по лекарствата, което не гарантира тяхната безопасност и ефективност;
– Чайовете за отслабване често се използват за детоксикация на тялото ни без особен ефект, защото тялото по естествен начин се освобождава от токсините;
– Някои съставки в тези чайове може да взаимодействат с лекарствата, които приемате.Радвайте се на добро здраве!
Екипът на „Аптечко“

 

Намери лекарство на изгодна цена