3009 Бойко Бонев June 15, 2023

Какво и как ни помага при висока кръвна захар?

Хром, магнезий и абсцисиева киселина са 3 вещества от ключово значение

 

Няколко научни изследвания подчертават важността на хрома, магнезия и абсцисиевата киселина за контрол на метаболитния синдром. При значителен брой хора с инсулинова резистентност и преддиабет е установен дефицит на изброените по-горе вещества.

Метаболитният синдром е състояние което може да предизвика различни заболявания като диабет, високо кръвно налягане, дори подагра. Метаболитният синдром може да бъде установен когато са налице някои от следните фактори:

  • Ниво на кръвната захар между 6.1 и 6.9 mmol/l
  • Систолно артериално налягане (САН) между 135 и 139 mmHg
  • Диастолно артериално налягане (ДАН) между 85 и 89 mmHg
  • Обиколка на корема над 80 cm за жени и над 94 cm за мъже
  • Индекс на телесна маса (ИТМ) над или равен на 25 kg/m²
  • Общ холестерол над 5.1 mmol/l
  • LDL-C над 3.1 mmol/l
  • Ниво на триглицеридите над 1.7 mmol/l.

 

Абсцисиева киселина (ABA)

Абсцисиевата киселина играе важна роля в контрола на кръвната захар и регулирането на глюкозния метаболизъм. Тя стимулира усвояването на глюкозата в мускулите и мастната тъкан, без да зависи от инсулина. Приемът на абсцисиева киселина за продължителен период от време подобрява нивата на кръвната захар, липидите в кръвта и морфометричните параметри, като обиколка на талията и индекс на телесната маса. Тези положителни ефекти са забелязани при хора с преддиабет и метаболитен синдром.

Абсцисиевата киселина се съдържа естествено в плодовете и зеленчуците. Ново изследване, проведено в САЩ, показва, че около 92% от населението може да има дефицит на абсцисиева киселина поради недостатъчния прием на плодове и зеленчуци.

Хром – ползи в контрола на кръвната захар

Няколко проучвания съобщават за положителния ефект от добавянето на хром към диетата с цел по-добър контрол на кръвната захар.

Екип от учени извършва систематичен преглед на 3586 научни публикации и провежда мета-анализ на 15 контролирани проучвания, с подбрани на случаен принцип участници, които изследват ефекта от хранителни добавки с хром върху кръвното налягане, индекса на телесната маса, функцията на черния дроб и нивата на малоновия диалдехид (MDA) при хора с диабет тип 2.

Заключението от това изследване е, че добавянето на хром към храната в доза от 200 до 1000 μg на ден може да доведе до намаляване на диастоличното кръвно налягане и нивата на MDA при хора с диабет тип 2. Това също така се свързва с подобрен глюкозен метаболизъм. Резултатите показват, че хромът може да има благоприятен ефект върху контрола на кръвната захар и свързаните с него параметри при хора с диабет тип 2.

Магнезият не е само за мускулите

Съществува висока необходимост от прием на магнезий при високорискови групи, като хора с преддиабет, диабет, възрастни и бременни жени. Обикновено, този микроелемент е широко използван като добавка след интензивна физическа дейност, но всъщност участва в значителен брой и различни по вид процеси в организма.

Осъвременен преглед и мета-анализ на 25 двойно слепи контролирани проучвания, с участници подбрани на случаен принцип потвърждава положителния ефект на добавките с магнезий при хора с висок риск от диабет. Първичният анализ сравнява параметрите на глюкозния метаболизъм и инсулиновата чувствителност между участници, които приемат магнезий и друга група с плацебо.

Бива установено, че приемът на магнезий води до овладяване на инсулиновата резистентност, особено при участници с повишен риск от диабет. Друг важен ефект на магнезия е значителното намаляване на нивата на глюкозата на гладно.

Екодиаб обединява ползите от трите вещества накуп

Екодиаб е хранителна добавка, която е създадена специално за нуждите на хора с метаболитен синдром и преддиабет. Съставките включват хром, магнезий и стандартизиран екстракт на абсцисиева киселина от гроздови семки на сорта Vitis vinifera. Всяка от тях има определена функция във връзка с контрола на кръвната захар и метаболизма.

Хромът играе роля в балансирането на нивото на глюкоза в кръвта, докато магнезият помага за намаляване умората и чувството на отпадналост, като влияе на метаболизма и производството на енергия. Абсцисиевата киселина, от своя страна, също допринася за подобряване на глюкозния толеранс и високите нива на мазнини в кръвта, които са основни предизвикателства за хората с преддиабет.

Препоръчителната доза Екодиаб е 1 капсула дневно, като няма установени странични ефекти или нежелани взаимодействия с лекарствени продукти.

Очакваните ефекти от приема на Екодиаб включват нормализиране на нивата на кръвната захар преди и след хранене, нормализиране на общия холестерол, LDL и триглицеридите, намаляване на телесното тегло и коремната обиколка, както и профилактика на захарния диабет и свързания с него сърдечно-съдов риск.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена