Сусамов тахан
Що е то и какви са ползите от консумацията му
Навярно, повечето от вас са опитвали сусам?
Чудесна поръска към различни печива, основа на хумуса, първенец в азиатската кухня и прочие. А чували ли сте за сусамов тахан?
Таханът е паста от сусамово семе. Приготвя се от препечени, смлени сусамови семена. Има лек, орехов вкус. Освен със специфичните си вкус и аромат, той претендира да разполага с велики предимства като противоракови ефекти, противовъзпалителни съставки и антибактериални свойства!
Именно, поради редицата си ползи за здравето, сусамовият тахан присъства, ежедневно, в менюто на хиляди хора по света.
Представяме няколко причини, които да ви накарат да включите тахана в диетата си:
1. Изключително хранителен
Таханът е пълен със здравословни мазнини, витамини и минерали. Всъщност само 1 супена лъжица (15 грама) осигурява повече от 10% от дневната стойност за някои хранителни вещества.
Таханът е чудесен източник на фосфор и манган. Те играят жизненоважна роля за здравето на костите. Също така е с високо съдържание на тиамин (витамин B1) и витамин B6, които са важни за производството на енергия.
Сусамовият тахан е богат на полезни мазнини. Около 50% от мазнините в него идват от мононенаситени мастни киселини, които имат противовъзпалителни свойства и са свързани с намален риск от хронични заболявания!
2. Достатъчно богат на антиоксиданти
Таханът съдържа антиоксиданти, наречени лигнани, които помагат за предотвратяване на увреждането на свободните радикали в тялото и могат да намалят риска от заболяване.
3. Намален риск от някои заболявания
Консумирането на сусамово семе може да намали риска от определени заболявания, като диабет тип 2 и сърдечни. Таханът играе важна роля и при намаляване високите нива на холестерол и триглицериди.
4. Антибактериален агент
Благодарение на високото си съдържание на антиоксиданти сусамовият тахан притежава антибактериални свойства, които подпомагат организма да се справя с неканените гости. Всъщност, в някои страни от Централна Европа и Близкия изток сусамовото масло се използва като домашен лек за рани на краката, свързани с диабет.
5. Влияние върху централната нервна система
Сусамът съдържа съединения, които влияят позитивно върху здравето на мозъка и намаляват риска от развитие на невродегенеративни заболявания като деменция и др. Накратко, компонентите на сусамовото семе предпазват човешкия мозък и нервните клетки от увреждане на свободните радикали!
6. Предпазва черния дроб и бъбреците
Проучване сред повече от 46 души с диабет тип 2 показва, че консумиралите сусамово масло 90 дни имат подобрение в чернодробната и бъбречната функции, в сравнение с останалите от прочуването. Установява се, че приемът на сусам предпазва черният дроб от омазняване и последвали заболявания, свързани с това.
7. При бременност
Сусамовият тахан е изключително полезен по време на бременност. Той е отличен източник на калций, който много често е дефицит през тези 9 месеца. Приемайки 2-3 лъжици сусамов тахан дневно, осигурявате нужното количество от калций за една здравословна и спокойна бременност!
Аптечко – с мисъл и грижа за хората