3569 Моника Караиванова March 12, 2023

Битката със сенната хрема

Ако за повечето хора пролетта и лятото носят радост и положителни емоции, то за страдащите от сенна хрема, известна още като полиноза, тези сезони са равнозначни на кихане, подсмърчане, прием на антиалергични лекарства и използване на килограми носни кърпички. 

Сенната хрема е социално значим проблем, чиято честота непрекъснато нараства. Любопитен факт е, че през 19 в., когато всъщност се е обособила като заболяване в медицинската общност, тя се е смятала за присъща предимно на аристокрацията. През 1873 г. един английски лекар публикува своя научна статия, в която твърди, че по-голямата част от пациентите му с алергични симптоми са били или лекари, или членове на духовенството – тогавашният елит. 

Два века по-късно сенната хрема се е превърнала в широко разпространено заболяване, неподбиращо пол, възраст или социален статус в обществото. В наши дни близо 25% от населението e засегнато, като алергичните оплаквания продължават с години.

Според статистиката 80% от децата, диагностицирани със сенна хрема, 10 години по-късно все още страдат от нея, а 40% от младежите продължават да имат симптоми през топлите месеци до навършване на 20-те си години.

Симптомите на сенната хрема всъщност идват от вас

Полинозата е резултат от свръхреакция на имунната система към полени на различни растения. Когато прашецът навлезе в тялото на страдащия от сенна хрема, той предизвиква производството на хистамин, който е отговорен за всички неприятни симптоми. Последствията са кихане, запушване и дразнене в носа, водниста хрема, зачервяване и сърбеж в очите, носа и небцето в продължение на седмици, дори месеци – докато цъфтежът на съответното растение не приключи. Това е и причината антихистаминовите лекарства да носят облекчение на болните. Те неутрализират произведения хистамин. Но, от друга страна, хистамините са веществата в мозъка, които ни държат будни, концентрирани, нащрек. Затова приемът на антихистаминови препарати обикновено ни прави лениви, сънливи, замаяни.

Планирайте алергичните си периоди с помощта на поленовия календар

Ако сте от тези хора, които обичат да планират всичко и то да върви по график, можете да изготвите такъв и на алергичните си оплаквания.

Годишният поленов календар ще ви даде ориентировъчна информация за цъфтежа на най-важните алергизиращи растителни видове в България – дървета и храсти, житни треви, плевели и разнотревие. Стига да знаете точно кои растения предизвикват симптомите ви, с негова помощ ще разберете точно през кои седмици се очаква те да цъфтят, да се заредите с всичко нужно и по възможност максимално да ограничите престоя си навън.  

Годишният поленов календар е ценен и с още нещо – благодарение на него можете да планирате и профилактиката си. За нея казват, че е най-съществената част от лечението. И колкото по-рано започне, толкова по-добре. Добрата и навременна подготовка на организма ще ви помогне да преминете значително по-леко през алергичния период. 

Така например 6-8 седмици преди неговото настъпване можете да започнете прием на 3 пъти по 1 табл. на ден Ринитал. Той е природно лекарство с клинично доказана ефективност за профилактика и лечение на сезонна и целогодишна алергична хрема.

Резултати от клинични изследвания показват, че ефектът му е сравним с конвенционалното лечение с антихистамини. Но с тази разлика, че поради напълно природния си състав Ринитал е 100% безопасен и щадящ организма и не предизвиква никакви странични нежелани ефекти като сънливост, напълняване, забавени реакции. Това го прави подходящ както за възрастни, така и за деца над 1 г., бременни и кърмещи жени. Лекарството намалява алергичното възпаление, спира хремата, сълзенето и кихането, отстранява сърбежа в носа и очите, възстановява носовото дишане, постепенно намалява честотата на алергичните прояви.

В случай на настъпили вече симптоми е препоръчително да се премине към лечебната дозировка – по 1 табл. Ринитал на всеки час на ден (за деца под 12 г. – по 1 табл. на всеки 2 часа) до подобрение, а след това – 3х1 табл. на ден за още 3-4 седмици. 

За оптимален профилактичен ефект можете да го комбинирате с прием на 3х2 табл. на ден от Шуслерова сол №2 на DHU, която намалява алергичната предразположеност. А при вече изразени оплаквания – с Шуслерова сол №3 на DHU, която спира острото възпаление на лигавиците. От нея също се приемат 3 пъти по 2 табл. на ден.

Още полезни съвети за облекчаване на алергичните оплаквания

 • Използвайте храната като лекарство – каперсите, лукът, чесънът, доматите, цитрусовите плодове, ябълките, зеленолистните зеленчуци и др. съдържат големи количества кверцетин. Той е известен с противоалергичното си действие. Добре е да наблегнете и на консумацията на ананаси, които пък са богати на бромелаин. Той помага на тялото да усвои кверцетина. Включете в менюто си и повече храни, богати на омега-3 мастни киселини (риби като сьомга или ядки), които подпомагат овладяването на възпалителните процеси. Наблегнете и на подправки като куркума, хрян, сминдух, чили, къри.
   
 • Изчистете добре дома си – така ще намалите излагането си на алергени. А те много обичат да се спотайват в леглата, тапицираните мебели, килимите, декоративните възглавнички, плътните завеси. Когато чистите, задължително измийте пода и повърхностите. Проветрявайте редовно жилището сутрин и вечер, тогава концентрацията на полени е по-ниска.
   
 • След прибиране старателно почиствайте връхните си дрехи, както и измийте косата си, за да се отървете от полепналите полени.
   
 • Избягвайте алкохолните напитки – те съдържат хистамин, вследствие на ферментацията, заради което могат да влошат симптомите.
   
 • Носете слънчеви очила с големи панорамни стъкла - те защитават чувствителната зона на очите от полените. Колкото по-големи са стъклата, толкова по-малка е вероятността до окото да стигне въздух, наситен с алергени.

Приемайте повече течности - колкото по-малко вода пиете, толкова повече хистамин ще произведе тялото ви и съответно симптомите на сенната хрема ще се засилват. Освен това приемът на повече течности помага носната лигавица да остане влажна и по-лесно да изхвърли алергените.

Радвайте се на добро здраве!
Екипът на Аптечко
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена