2661 Моника Караиванова May 12, 2022

Какво да правим при ухапване от насекомо.

Кой не обича дивото, зеленото, топлото! Излет в планината или разходка в градския парк, допирът на всяко едно листенце, всяка тревичка, мириса на гора, пречистения въздух. Да, това е възможно най-добрият лек за нашето психично здраве!  

А замисляли ли сте се колко опасности крие една невинна разходка сред зелената покривка от прясно поникнала тревичка или попарени от слънцето поля? Колко животинки обитават подобни места и колко проблеми могат да ни създадат!? Колко от Вас знаят, че са алергични към насекоми? А колко от Вас знаят как да подходят при ужилване от пчела, например? Бързите и адекватни действия могат да спасят човешки живот! 

Комари, оси, мухи... сърбеж, болка, дискомфорт! Насекомите, които предизвикват алергични реакции са или жилещи (пчела, оса, мравка), или хапещи (кърлежи, комари). Най-честите симптоми при алергична реакция от насекоми са: болка, локално зачервяване и подуване, силен сърбеж, световъртеж, кихане, главоболие, гадене, повръщане, затруднено дишане, колапс

В повечето случаи, подуването и сърбежът отминават за 2-3 дни. Ако обаче забележите оток по лицето, затруднено дишане – това ясно подсказва за търсене на лекарска помощ! Ужилването може да е чувствително спрямо отровата и при следващо ужилване да се генерализира уртикария, оток и/или анафилаксия! Именно анафилаксията или още известна като Анафилактичен шок, застрашава живота ни и изисква спешно медикаментозно лечение. Симптомите се проявяват от няколко секунди до няколко минути. Често, болният едва успява да съобщи за рязка слабост, болка в гърдите и губи съзнание. При анафилаксията се отделят силно активни вещества – хистамин, серотонин, простагландини и други, предизвикващи системни промени в кръвоносните съдове и нервните клетки. Повърхностно дишане, бледа кожа, пяна от устата, студена пот, учестен пулс, гърч. При забавена реакция, анафилаксията води до смърт! В такива случаи, прилагането на Адреналин е от жизнено значение. Той противодейства на вазодилатацията и спасява животи! 

От значение са и различни кортикостероиди, бронходилататори. Хората с алергия от насекоми, винаги трябва да носят в себе си адреналинови автоинжектори, кортикостероид или просто да избягват места, застрашаващи живота им. Колкото и малки да Ви изглеждат, насекомите могат да бъдат кошмар за много хора! 

И все пак, наслаждавайте се на природата, бъдете свободни, усетете аромата на дърветата, но не забравяйте да се подготвите с нужното, което ще допринесе за Вашето безупречно здраве! Можете да посетите близката аптека, където ще намерите всичко необходимо и добра цена на лекарство. 

Задължително използвайте репелент преди излизане, който в период на поне 4 часа, ще държи далеч от Вас всякакви комари, кърлежи и други подобни! Обличайте се подходящо – дълги панталони, дълги ръкави, бъдете разумни и преди всичко се погрижете за Вашето здраве! 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Намери лекарство на изгодна цена