2553 Ива Гъркова Feb. 5, 2024

Грешки в самолечението
За какво да внимаваме при самолечението на настинка и грип

Когато се разболеят от грип или грипоподобни симптоми, много хора предпочитат да си спестят ходенето до лекарския кабинет и да се лекуват сами. Това не представлява трудност за никого, тъй като телевизионните реклами предлагат богат асортимент от препарати както за лечение на всеки отделен симптом, така и на целия „букет“ от оплаквания, съпровождащи една вирусна инфекция. А те  могат да бъдат свободно закупени от всяка аптека.

На пръв поглед безобидна, тази практика всъщност крие опасност от предозиране с медикаменти за облекчаване на болка и понижаване на температурата, което може да доведе до сериозни рискове за здравето като засягане на черния дроб, бъбреците, стомаха и др.

Винаги питайте фармацевт

Много от противогрипните препарати, например, с които сме свикнали да се лекуваме, съдържат парацетамол. Заради страха от високата температура, с която обикновено протичат острите респираторни вирусни инфекции (ОРВИ), често ги комбинираме и с температуропонижаващо лекарство, в повечето случаи отново парацетамол. Или с друг препарат, под друго търговско име, което също съдържа парацетамол или ибупрофен.

А някои хора, които нямат възможност да отсъстват от работа, за да закрепят положението и да изкарат работния ден, изпиват по няколко такива прахчета, което е повече от допустимата доза, вследствие на което се получава предозиране и токсичен ефект.

Ето защо, когато отидете в аптеката, за да си купите лекарство за грип и настинка, уведомете фармацевта, ако вече приемате друго лекарствено средство или искате да го комбинирате с такова. Той най-добре ще Ви посъветва каква е допустимата дневна доза и коя е подходящата комбинация.

Също така е добре да знаете, че комбинираните лекарствени препарати за лечение на грип, които сме запомнили от рекламите, само повлияват отделните симптоми, но не лекуват самата инфекция и цялостното заболяване.

На друг принцип обаче действа респираторното антивирусно лекарство Инфлуцид – с доказан ефект при грип тип А и В, COVID-19 и другите най-чести ОРВИ, съпроводени с температура. Научно потвърдено е, че Инфлуцид въздейства както върху първоначалния момент на разпространение и размножаване на вируса в организма, така и върху мощния имунен отговор, с който имунната система трябва да се противопостави на вирусната атака.

Инфлуцид лекува симптомите на вирусната инфекция – хрема, кашлица, висока температура, втрисане, отпадналост. Подкрепя защитни механизми на тялото, с което значително съкращава периода на боледуването и намалява приема на симптоматични средства. Ускорява цялостното възстановяване от болестта.

Има отличен профил на безопасност и може да се комбинира с всички други лекарствени средства, включително антипиретици и антибиотици. Няма никакви нежелани странични ефекти. Подходящ е за възрастни и деца над 1 г., бременни и кърмещи жени.

За оптимален терапевтичен ефект е важна точната дозировка! При първи симптоми на отпадналост, температура, хрема, главоболие, болки в мускули и стави Инфлуцид се приема в дозировка по 1 табл. на всеки час до 12 пъти дневно за възрастни (1 табл. на всеки 2 часа до 8 пъти дневно при деца до 12 години) до облекчаване на острите симптоми. През следващите 10 дни приемът на Инфлуцид се намалява до 3-4 пъти дневно по 1-2 таблетки.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена