1970 Моника Караиванова Jan. 13, 2022

Грейпфрутът или райският цитрус. Трябва ли да внимаваме с приема му?

 

Грейпфрутът, или още известен като райският цитрус, е сред широко разпространените плодове у нас и по света. За пръв път растението е открито по островите Барбадос и Ямайка, а по-късно бива разпространено и във Флорида, ЮАР, Япония, Индия и други региони и държави.
Плодът най-често е с червен, розов или бял оттенък. 

Вкусът му е наситен, с горчиви нотки. Благодарение на чудесните си състав и ползи за здравето е широко разпространен в ежедневната диета на спортуващи и водещи здравословен начин на живот хора.

Грейпфрутът съдържа редица витамини, като витамин А, C, D, B9, B1, B2. Богат е на калций, калий, магнезий, фосфор, йод, желязо, цинк. Благодарение на своите етерични масла и плодови киселини, плодът отлично подпомага процесите на храносмилане и добро усвояване на храната. Понижава артериалното налягане и повлиява благоприятно атеросклерозата. Уравновесява нивата на холестерол и дава чудесни резултати при диабетици. И още, понижава кръвната захар, затова е част от редица хранителни режими за намаляване на мазнините. Цитрусът повлиява добре и на нервната система. Перфектно решение при физическа или умствена натовареност, както и при проблеми със съня.

Целулозата, част от състава на грейпфрута, спомага за проблемите при запек и нередовно изхождане. С други думи, плодът е неизменна част от дневното меню на здравия човек.

Но, внимавайте! Грейпфрутът пряко взаимодейства с някои лекарства, което може да доведе до проблем с терапията, както и странични ефекти. Една от съставките на грейпфрута – фуранокумарин, потиска един от ензимите (CYP3A4) в човешкия организъм, който е отговорен за метаболизирането на някои видове лекарства. По този начин, даденото лекарство не се разгражда достатъчно, стойностите му в кръвта се повишават, което води до странични ефекти. Други лекарства изискват разграждане, за да се активират, но при липсата на този ензим, се стига до намален лекарствен ефект и последствия.

Една чаша сок от грейпфрут е способна да обърка цяла една лекарствена терапия, да доведе до намален лекарствен ефект или напротив - да го засили. Най-честите му взаимодействия са с лекарства, понижаващи кръвното налягане, такива за регулиране нивата на холестерол и антикоагуланти. Увеличава страничните ефекти на лекарства, използвани при психични проблеми и заболявания, както и при антихистамини, използвани при алергии. 

За допълнителна консултация, винаги се обръщайте към Вашия лекар или фармацевт в близката аптека.

Разбира се, ефектът на грейпфрута, при всеки е напълно индивидуален, но го приемайте с високо внимание, особено ако приемате и медикаменти. 

И не забравяйте, че ползите на цитруса са в пъти повече. Консумирайте го отговорно!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена