1482 Моника Караиванова Aug. 16, 2022

Зависими ли сте към солта?

Знаете ли, че зависимост може да развиете не само към наркотици, цигари, алкохол, дори захар, но и към сол – тихият убиец! Колко от Вас не сядат на масата без сол? Дори не сте опитали ястието, a вече солите? Храната няма вкус, ако не е обилно посолена? Ако е така, имате сериозен проблем! 

А знаете ли колко вредна е солта за нашето тяло? Много от проявите й не се наблюдават веднага, а след години, което я прави изключително коварна! Сигнали, които ще Ви подскажат, че сте прекалили със солта, са задържане на вода, временно повишаване на кръвното налягане, прекомерна жажда и в тежки случаи – хипернатриемия. 

Задържане на вода - ако забелязвате, че сте по-подути или подпухнали от обикновено, особено сутрин! Това се случва, защото вашите бъбреци искат да поддържат определено съотношение на натрий към вода в тялото ви. Бъбреците Ви задържат допълнително вода, за да компенсират натрия, който сте приели чрез солта. Това води и до покачване на теглото

Повишено кръвно налягане – консумацията на повече сол също може да доведе до това, по-голям обем кръв да тече през кръвоносни съдове, съответно временно да се повиши кръвното налягане. Разбира се, не всеки ще изпита подобни ефекти. Смята се, че чувствителността на човек към сол се влияе от фактори като генетика и хормони. 

Силна жажда - консумация на солена храна може да доведе до сухота в устата или силно чувство на жажда. Чрез приемането на големи количества вода, тялото Ви се опитва да коригира съотношението натрий-вода. 

От друга страна, липсата на консумация на течности след ядене на големи количества сол може да доведе до повишаване нивата на натрий в тялото Ви, което води до състояние, известно като хипернатриемия. Хипернатриемията се характеризира с повишена концентрация на натрия в кръвта. Ако не се лекува може да доведе до объркване, безпокойство, затруднено дишане, намалено уриниране, гърчове, кома и дори смърт! 

В дългосрочен план, яденето на твърде много сол може да доведе до още здравословни проблеми: риск от рак на стомаха - хората със среден прием на сол от 3 грама на ден може да имат до 68% по-висок риск от рак на стомаха, отколкото тези със среден прием на сол от 1 грам на ден. Връзката между богатите на сол диети, сърдечните заболявания и преждевременната смърт все още е донякъде спорна. Някои проучвания показват, че високият прием на сол причинява повишаване на кръвното налягане и втвърдяване на кръвоносните съдове и артериите. На свой ред, тези промени могат да доведат до по-висок риск от сърдечни заболявания и преждевременна смърт. 

Например, едно 20-годишно проучване отбелязва, че участниците, които консумират по-малко от 5,8 грама сол на ден, имат най-ниска смъртност, докато тези, които консумират повече от 15 грама сол, имат най-висока. Други смятат, че диетите с високо съдържание на сол нямат ефект върху здравето на сърцето или дълголетието. 

Аптечко съветва: Сведете консумацията на сол значително! Твърде много от нея може да повиши кръвното Ви налягане и риска от рак на стомаха. Може да доведе и до временни неразположения! Посъветвайте се със специалист или Вашия фармацевт в близката аптека. Бъдете разумни и се грижете за здравето си

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена