3409 Моника Караиванова Sept. 19, 2023

Как от захарта стигаме до инфаркта!

Захар, захар, захар – заобиколени сме от нея! Тя е навсякъде около нас. В шоколада, който похапваме пред телевизора, в плодовете, които приемаме, за да си набавим витамини, в зеленчуците, които включваме в диетата ни за отслабване или пък в любимия ни студен чай през лятото!

Консумирането на храни с естествена захар е не само по-добре, но и има много ползи за здравето ни! Храните с растителен произход освен че съдържат захари имат и големи количества фибри, минерали и антиоксиданти. Тъй като тялото ни усвоява тези храни бавно, захарта в тях предлага стабилно снабдяване с енергия на клетките. Доказано е също, че приемът на много плодове, зеленчуци и пълнозърнести храни намалява риска от хронични заболявания като диабет, сърдечни заболявания и някои видове рак.

Не така седят нещата с т.нар. добавена захар – това е захарта в продуктите, която производителите добавят, за да подобрят вкуса или да удължат срока на годност на дадена храна/артикул. Консумацията на твърде много от тази захар води до поява на нежелани последствия и редица проблеми!

Основни източници на добавена захар са всички онези пакетирани продукти, без които някак все не можем, като безалкохолни и плодови напитки, плодови кисели млека, зърнени храни, бисквити, сладкиши, бонбони, шоколадови изделия и още много преработени храни. Източник на добавена захар може да бъде дори и хляба, който купуваме, различни сосове, някои супи и прочие.

И резултатът какъв е?

Консумация на твърде много излишна захар!
Всеки е чувал за тясната връзка и основна причина за заболяване – между захарта и диабета или между захарта и затлъстяването…

Но всъщност, добавената захар крие и други големи рискове: върху нашата сърдечна дейност!
При проведено 15-годишно проучване, се установява, че хората с по-голям прием на захар имали 38% по-висок смъртен риск от сърдечни заболявания, спрямо онези които приемали двойно по-малко захар в ежедневието си! Или казано по друг начин:
Колкото повече захар-толкова по-голям риск от сърдечни усложнения!

Например, високите количества захар натоварват черния дроб. Той метаболизира захарта по същия начин като алкохола и я превръща в мазнини. С течение на времето, това може да доведе до по-голямо натрупване на мазнини и да доведе до чернодробно заболяване, допринасящо за диабета, а от друга страна повишава риска от сърдечни заболявания!

Ежедневната консумация на твърде много добавена захар може да повиши кръвното налягане и да увеличи хроничното възпаление, като и двете са патологични пътища, водещи към сърдечни заболявания. Голямото количество приета захар, особено от подсладените напитки, също допринася за увеличаване на теглото, подвеждайки тялото да изключи контрола над апетита, тъй като течните калории не са толкова задоволителни, колкото калориите от твърдите храни. Ето защо е по-лесно за хората да добавят повече калории към обичайната си диета, когато консумират сладки напитки.

Накратко, приемът на твърде много захар може да доведе до затлъстяване, диабет, чернодробна болест, а оттам лесно се стига до инфаркт и инсулт!

Как да избегнем твърде многото добавена захар?

Най-лесният вариант е четенето на етикета! Не винаги в състава ще срещнем просто „захар“. Тя се крие и под много други имена, като кафява захар, царевичен подсладител, царевичен сироп, концентрати на плодови сокове, царевичен сироп с високо съдържание на фруктоза, пчелен мед, инвертна захар, малцова захар, меласа, сиропни захарни молекули, завършващи на „оза“ (декстроза, фруктоза, глюкоза, лактоза, малтоза, захароза).

И все пак, нека не изпадаме в крайности! Всеки един опит да изключим даден елемент от менюто си също крие опасности, като например – несъзнателно посягане към други храни, богати на мазнини и т.н. Ние сме привърженици на „златната среда“, затова е по-добре да не се лишаваме от нищо, а просто да консумираме умерено, отговорно и да следим какви сигнали ни дава тялото!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена