1967 Ангел Кирилов Nov. 10, 2022

Витамин Д или един от най-важните витамини за човешкото здраве

Витамин D е един от най-важните витамини за човешкия организъм и играе важна роля за имунната система. Поддържането му на здравословни нива в кръвта, води до редица позитиви за здравето ни:
- Спомага за по-малко настинки и грип, особено в есенно-зимния сезон.
- Регулира нивата на калций и фосфор в кръвта повишава имунитета.
- Бори се срещу различни болестотворни микроорганизми.
- Потиска развитието на автоимунни заболявания като ревматоиден артрит, лупус и множествена склероза.
- "Насърчава" процесите на клетъчна диференциация (растеж и развитие).
- Оптималните му количества оказват превантивна роля срещу развитието на диабет (тип 1 и 2), а същевременно панкреасът се нуждае от достатъчно количество витамин Д, за да може да секретира инсулин.
- Участва в  понижаване на кръвното налягане и развитието на хипертония. 

Внимание! Дефицитът на витамин Д води до намалена абсорбция на калций и фосфор. В резултат на това, продължителният дефицит на витамин D има отрицателен ефект върху костната минерализация.
При бебета и деца, такъв дефицит се проявява като рахит - състояние, характеризиращо се с костни деформации. Още - забавяне на растежа, развитие на аутизъм при деца, чиито майки, през бременността, не са получавали достатъчни количества от витамин Д. 

Как да си набавим витамин Д?
Най-добрият начин за набавяне на витамин Д е под прякото въздействие на слънчевите лъчи. Само 10 минути на слънчево излагане без полагане на слънцезащитни кремове в часовете между 11:00 -15:00 от Април до Август, дава възможност на тялото ни да произведе толкова витамин Д, колкото бихме получили ако изпием 200 чаши мляко. 

През зимата обаче, дефицитът на вит. Д е в пъти по-разпространен, поради липсата на слънцегреене. Затова, след консултация с Вашия лекар и направата на кръвни изследвания за наличие на витамина в кръвта Ви, може да го приемате под формата на храна или хранителна добавка!

Храните, които съдържат по-голямо количество от витамина са риба, гъби, мляко, черен дроб и други, ботати на мазнини, храни. Тези, съчетани с ежедневно излагане на слънце, водят до оптимални количества на мастноразтворимия витамин в организма. 

Други добри източници на вит. Д са хранителните добавки. Можете да го намерите в течно състояние или таблетна форма във всяка аптека след консултация с фармацевт или тук. Съветваме приемът му да става по време на хранене, особено при консумация на мазнинни храни, тъй като витаминът е мастноразтворим. Можете да го накапете върху бисквита или да го разтворите в течно масло, например.

Влиянието на Витамин Д върху затлъстяването, мускулите и хормоните.
Затлъстяването е един от основните рискови фактори за дефицит на вит. Д в организма. Това твърдение е доказано в редица проучвания. Същото епидемиологично проучване, проведено в България, установява много по-сериозен дефицит на вит. Д при хора с наднормено тегло, спрямо тези с нормално телесно тегло (72.8% срещу 27.2%). Експериментални проучвания доказват ролята му в метаболизма на мастната тъкан - ниските нива на вит. Д улесняват липогенезата (процес на натрупване на мастна тъкан). Освен това вит. Д модулира разпределението на мастна тъкан, както и осъществява регулацията на кръвната захар. Оказва се, че витаминът е важен и в производството на тестостерон от организма, на базата на изследване, проведено ин виво. Друго изследване доказва връзката на нивата на вит. Д с разпространено състояние при мъжете на възраст над 50 г., а именно уголемена простатна жлеза. Увеличените количества на вит. Д в организма би намалило риска от това толкова разпространено при мъжете състояние (50% от мъжете над 50г. и 80% от тези над 80г.). Съществува и друга, отдавна известна на учените, обратна корелация между производството на тестостерон и уголемената простата. Затова най-добрия начин да си осигурите високи нива на тестостерон и здраве на простатата е като си уверите, че нивата ви на витамин Д в кръвта са в задоволителни граници. 

Множество проучвания свързват витамин Д с нормалната мускулна работа, здравето на костите ни и нивата на репродуктивните хормони. Витаминът изпълнява функцията на хормон в организма, което означава, че регулира експресията на определени гени в клетката. Регулира гени, отговорни за растежа и диференциацията на клетките, регулира и функцията на остеобластите-основни клетки на костната тъкан. 

Аптечко напомня: забързаното, стресиращо и лишеното, от слънцеизлагане, ежедневие, ни подлага на риск от намалени нива на витамин Д в организма. Последиците от това могат да бъдат пагубни както за здравето, така и за физическото ни благосъстояние! Осигурете си оптимални нива на Витамин Д чрез балансирана диета или хранителни добавки, в комбинация с умерено излагане на слънчевите лъчи всеки път, когато е възможно!

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Намери лекарство на изгодна цена