114 Моника Караиванова May 21, 2024

„Наследството на баба“: Цариче (Alchemilla vulgaris)

Някои неща ги няма в интернет, нито в съвременните книги!
Вековните тайни за билките, например, умело се пазят в стари, покрити с дебел прах, дори миришещи на мухъл книги, написани на стария правопис, а в не малко случаи и много по-стари, разбира се… сред пожълтелите страници в онази изоставена тетрадка в долапа на баба, която тъй грижовно е пазила десетки години!

Добре дошли сред редовете на „Наследството на баба“, където ще разкриваме някои от тайните на природата, които ще ни помогнат за редица заболявания, но… само баба ги знаеше!

Докато си вървите по стръмните склонове в планината или се озовете на някоя важна ливада, то със сигурност ще срещнете днешния гост от старата книга на баба, а именно билката цариче! Дълбоко религиозно растение, свързано с Дева Мария и Иисус Христос, царичето е неизменна част от наследството на човечеството.

Растението е известно при менструални болки, бяло течение, коремни болки, неразположения в критическа възраст и настъпващ пубертет.

Спомням си, че баба даваше на братовчедка ми на село през лятната ваканция чай от равни количества цариче + бял равнец, за нередовен цикъл, вместо да пие хапчета. Чаят работеше безотказно, а проблемите с менструацията отшумяваха.

Цариче… колко величествено звучи, нали! Не само звучи, но и благодарение на своите свойства, то притежава невидима корона, благодарение на добрините, които върши върху човешкия организъм.

Отводняващо, свиващо и бързо заздравяващо действие са основните позитиви, присъщи на билката. При гнойни рани, ваден зъб, жабуренето с отвара от цариче позволява бързото заздравяване. Много ефикасен е и при тежко раждали жени и такива със следродилни увреждания.

Дори швейцарски учен споделил, че ако чаят от цариче се приемал навреме, то ⅔ от женските операции, били абсолютно излишни.

Царичето се използва и за външна употреба. Например, при често боледуващи деца, във ваната им при къпане, се слагало 200 g престояла едно денонощие в кофа с вода, оситнена билка. Затоплената отвара помагала за укрепване на общото състояние на детето.

Добре, че са записките на баба, че някои неща ги няма и по книгите, даже!

Е, кажете, не е ли истинско богатство Наследството на баба?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

изтoчник: © Verlag Wilhelm Ennstaler, Steyr
издателство: „Бонкомерс - 95“ – Берковица
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена