2101 Ангел Кирилов Sept. 14, 2023

Тайната на мускулния растеж

Ако някой каже, че знае точната формула или тайната на мускулния растеж, то най вероятно това не е истина. Нещата са по-сложни и много по-комплексни. Мускулният растеж (мускулна хипертрофия) е сложен процес и зависи от множество фактори – тренировка, почивка, хранене, метаболитно състояние, ендокринно състояние, чревна микрофлора, генетичен потенциал и др.

Всички тези фактори са важни повече или по-малко и отсъствието или негативното влияние на всеки от тях може да се окаже ограничаващ фактор за растежа на нашата мускулатура.

Ние се трудим в залата, за да предизвикаме определен стимул за нашето тяло. Извършването на тежки усилия по време на съкращаването на мускула предизвиква биохимични и ендокринни промени в цялото тяло. Мислете за тренировката като софтуера, който задвижва хардуера – нашето тяло. Хората сме най-еволюиралите организми на Земята не заради висшия ни умствен потенциал или способността ни да изпитваме чувства, а по-скоро заради способността ни да се адаптираме – да отговаряме подходящо на условията на средата по начин, който да предпази организма ни и поколението след нас.

Тази уникална адаптивност е и в основата на мускулния растеж. Когато тренираме усилено ние предизвикваме мускулни микро разкъсвания и натрупвания на млечна киселина (в резултат на работата на мускула в отсъствие на кислород). Това предизвиква цяла каскада от ендокринни и метаболитни процеси в организма като производство на хормони и засилен обмен на веществата, които целят приспособяването на организма към този физически стрес, на който е подложен. Физическото състояние, ендокринните способности, генетичният потенциал и метаболитно състояние определят способността и силата, с която тялото ни отговаря на този физически стрес.

И това не е всичко. Адаптивността на човешкия организъм прави така, че да протече процес на свръх-възстановяване на уморения мускул, за да може да направи мускула по-силен и мощен, за да предотврати последващ стрес със същия интензитет. Или казано с други думи, следващия път, подложен на същото натоварване, мускулът ще бъде по-силен и по-издръжлив, за да се справи със стреса, на който е подложен. Този процес на свръх-възстановяване е в основата на мускулния растеж. Затова тренировката, на която подлагаме мускула си всеки следващ път, трябва да бъде с по-голям интензитет.

Хубаво е да се стремим да вдигаме всяка следваща тренировка повече, или да правим упражненията с по-малка почивка помежду им, или да правим винаги различни упражнения по различен начин – с промяна на ъгъла на натоварване или промяна на уреда. По този начин ще предизвикваме всяка следваща тренировка подходящ стимул за мускулен растеж.

Начина, по който тялото ни отговаря на стимула от физически стрес е различен за всеки един индивид. Определящи са множество фактори. Един от факторите е скоростта на обмяна на вещества или казано с други думи – метаболизма. Знаем много добре, че ние всички сме с различен метаболизъм – някои са с бърз, а други с бавен метаболизъм.

Въпреки всеобщото мнение, че метаболизмът е нещо дадено, ние всъщност можем да променим скоростта на обменните ни процеси в тялото. Според последни научни данни нашия метаболизъм зависи от чревната микрофлора вътре в нашата храносмилателна система. Чревна микрофлора е съвкупността от всички микроорганизми, които обитават нашите черва. Броят им достига до няколко милиарда в един кубичен сантиметър чревно съдържание. В нашата храносмилателна система се съдържат от 1.5 до 3 кг микроорганизми – това е цяла една вселена. От тях зависи нашето храносмилане, както и нашето здраве. Балансът на полезни към вредни микроорганизми в нашите черва определя начина, по който усвояваме веществата от храната. А както знаем за да предизвикаме мускулен растеж ние имаме нужда от оптимално количество вещества, а именно белтъчини, въглехидрати, мазнини, витамини и минерали, ензими, антиоксиданти и много други.

Всеки от нас извлича различно количество от всеки от изброените макро и микронутриенти в зависимост от различието на чревната си микрофлора. Освен това и по-голямата част от нашият имунитет зависи от здравето на нашата чревна микрофлора.

Генетичният потенциал за мускулен растеж е различен при различните хора. Съществуват множество гени, които са определящи за силата, големината, формата и плътността на мускулната тъкан за всеки човек. Ясно е , че генетичният потенциал за растеж на чернокожите хора е по-голям от този на другите раси. Всеки от нас има генетичен потенциал, който доскоро се твърдеше, че е неманипулируем. Тук обаче идва поредната добра новина. С напредъка на нови науки като епигенетиката (изучава генетичния отговор на клетката вследствие на определени промени в средата) и нутригеномиката (изследва какво въздействие оказват определени храни върху гените ни) днес науката е почти сигурна, че гените ни се променят не със скоростта на десетки, стотици и хиляди поколения, а много много по-бързо. Средата, в която живеем или храната, с която се храним може да промени генетично нас и нашето поколение неминуемо и трайно.

Тайната на мускулния растеж може да се изрази като съвкупност от множество фактори: тежки, постоянни и последователни тренировки; добри хормонални нива на основните хормони; разнообразно и балансирано хранене; адекватна умствена и физическа отмора и добър сън; цялостно здравословно състояние на организма; генетична предразположеност. От всичко казано дотук следва, че бодибилдингът не е спорт, а начин на живот.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена