402 Моника Караиванова June 20, 2024

Сок от целина
Модерен, полезен или безполезен?

Целината е сред често подценяваните зеленчуци, затова и не се консумира толкова често, но само ако знаехте какви ползи има тя върху нашето здраве?! 

Всъщност, днес ще разгледаме как прясно изцеденият сок от целина влияе толкова добре върху човешкия организъм, че дори успява да подобри редица физиологични процеси!

Сокът от целина съдържа множество хранителни вещества, включително антиоксиданти и противовъзпалителни съединения, които играят ключова роля за това да сме в отлично здравословно състояние.

Някои хора дори твърдят, че сокът от целина успява да повлияе състояния като рак, затлъстяване, проблеми с щитовидната жлеза и акне, въпреки че изследванията са оскъдни!

Едни от основните причини, поради които сокът от целина се приема, са заради хидратиращата му способност, благодарение на големия процент вода и ниското съдържание на захари. По този начин успявате да нормализирате кръвното налягане, телесната температура, мозъчната функция, доставката на хранителни вещества до клетките и добрата бъбречна функция.

Благодарение на малкото въглехидрат в целината, в частност захарите, намалявате общият прием на захар ежедневно, което води до регулиране на теглото, защита от различни болести и прочие. Именно, поради тази причина, целината активно участва в редица диети и здравословен начин на живот.

Противовъзпалителните свойства на сока от зеленото растение се дължат на така наречените фитонутриенти - растителни съединения, които намаляват възпалението. Тези съединения действат като антиоксиданти и помагат за понижаване оксидативния стрес. А същият възниква, когато в тялото Ви се натрупват нестабилни молекули, наречени свободни радикали.

Именно, диетите, богати на антиоксиданти, са свързани с по-ниски нива на хронични заболявания, включително сърдечни заболявания, диабет и някои видове рак.
Те могат също така да подобрят здравето на кожата - често срещан проблем в 21 век!

Приемът на сок от целина оказва влияние върху чревната ни система. Как?
Съдържанието на лутеолин играе ключова роля за това. Съединението се намира и в много плодове и зеленчуци като броколи, чушки и спанак като се смята, че може да намали чревното възпаление. А ние нищо не губим, ако опитаме, нали?

Ако не прецедите сока от целина, осигурявате на тялото си нужното количество фибри.
А именно фибрите са тези, които поддържат нашето храносмилателно здраве в добро състояние. Струва си да не опитате!

Ако сте на вълна „лятна детоксикация“, сокът от целина трябва да стане Ваш верен приятел. Разбира се, всички знаем, че нашето тяло разполага със собствена „детоксикираща система“, включваща черния дроб, бъбреците, червата и белите дробове, но не изключваме възможността да подпомогнем тялото си с полезни сокове и смутита в продължение на няколко дни, след консултация с личния лекар!

Трябва да знаете обаче, че сокът от целина е с високо съдържание на натрий. Една чаша от течността съдържа 189 mg натрий. Това количество би повлияло на общия дневен прием, особено ако сте предприели диета с целина в по-големи количества!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена