164 Моника Караиванова March 26, 2024

Защо аспиринът е толкова опасен за вашето дете?
Защо може да причини най-лошото?

Едно от най-често срещаните лекарства в домашната аптечка е именно аспиринът. Той влиза в употреба в различни случаи - настинка, болка, висока температура, след тренировка и др.
Оказва ефект на достъпна цена и е леснооткриваем.
Защо обаче трябва да внимавате с аспирина и да не го давате на детето си, на своя отговорност, за нищо на света?!

Чували ли сте за Синдром на Рей?

Това е рядко, но сериозно състояние, което причинява увреждане на черния дроб и оток на мозъка. Синдромът на Рей може да се появи на всяка възраст, но обикновено засяга деца и тийнейджъри след вирусна инфекция, най-често грип или варицела.

Състоянието е толкова опасно, че ако не бъде установено навреме, завършва със смърт! Основен причинител за Синдром на Рей е именно аспиринът. Причинява объркване, гърчове и загуба на съзнание, които изискват спешно лечение! Аспиринът е противопоказен при деца, но може да бъде изписан от лекар само ако останалите лекарствени продукти не действат, като се приема под лекарско наблюдение!
След скоро прекарани грип или варицела, аспиринът е добре да се избягва!

Какви са симптомите:

При Синдром на Рей кръвната захар на детето спада, а нивата на амоняк и киселинността в кръвта се повишават. Черният дроб също може да увеличи размера си и да се натрупат мазнини около него. Може да се появи оток в мозъка, който води до гърчове, конвулсии или загуба на съзнание.
Симптомите обикновено започват около 3 до 5 дни след началото на вирусна инфекция.
Първоначално, при деца на възраст под 2 години първите симптоми на Синдрома на Рей, включват:
- диария;
- учестено дишане.

При по-големи деца и тийнейджъри, ранните симптоми се изразяват в:
- повръщане, което не спира;
- сънливост или мудност.

С напредване на времето, симптомите стават все по-опасни:
- раздразнително, агресивно поведение;
- объркване или виждане и чуване на неща, които не съществуват; неразпознаване на близките и мястото, на което се намира;
- слабост в ръцете и краката;
- гърчове;
- загуба на съзнание!

Тези симптоми изискват спешно лечение.

Кога да посетите лекар?

Ранната диагностика и лечение на Синдрома на Рей могат да спасят живота на детето. Ако подозирате, че детето Ви има Синдром на Рей, бързата реакция е от жизнено важно значение!

Потърсете спешна медицинска помощ, ако детето Ви:
Има гърчове! Губи съзнание!

Разбира се, невинаги аспиринът ще доведе до това животозастрашаващо състояние!
Към днешна дата, според проучвания, Синдромът на Рей може да бъде причинен от друго здравословно състояние, например метаболитно разстройство. Това може да се случи без употребата на аспирин.

Децата, които биха били склонни да развият Синдром на Рей, са тези, които имат дефицит на един специфичен ензим - ацил-коензим А дехидрогеназа (MCAD). Липсата му не позволява разграждането на мазнините. Установява се със скринингов тест. Дефицитът на MCAD е генетичен.
Когато дете с дефицит на въпросния ензим приеме аспирин, развитието на Синдром на Рей е много по-вероятно да се случи, спрямо друго дете без този генетичен проблем!
Ето защо, евентуалният прием на лекарството се извършва само под лекарско наблюдение, в краен случай!
Бъдете нащрек и четете листовките! Някои лекарства са многокомпонентни и могат да съдържат ацетилсалицилова киселина (Аспирин) без да подозирате!

Има ли лечение?

При навременно установяване, Синдромът на Рей се лекува в болница, където ежесекундно се следят кислородна сатурация, кръвно налягане, сърдечна честота и др. Лечението включва вливане на определени течности венозно, прием на диуретици, които да намалят интракраниалното (в черепната кухина) налягане, вливане на плазма и др.

Синдромът на Рей не е заразен и не се предава от човек на човек!

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена