1565 Ива Гъркова March 5, 2024

Как да спечелите мисията „Пролетно отслабване“

Цяла зима яли, пили и се веселили, после на кантара се качили и с ужас установили, че килцата са се удвоили. А пролетта вече се задава и да отслабнат все по-наложително става.

Това е тъжната истина, пред която всяка година се изправят мнозина от нас. Да намалим теглото си обаче не бива да означава глад и фитнес до премаляване, напомнят специалистите по хранене и диететика. Понякога е необходимо само да направим някои промени във всекидневните си навици, за да влезем бързо, но здравословно във форма и да запазим резултатите за възможно по-дълго време.

Предлагаме ви някои изпитани във времето начини, които ще ви помогнат по пътя към устойчива и здравословна загуба на тегло.

Хидратирайте се. Хидратацията е първото правило на доброто хранене. Телата ни могат да издържат без храна в продължение на дни, но само няколко дни без вода. Множество изследвания са установили, че увеличаването на дневния прием на живителната течност може да подпомогне загубата на тегло. Започнете деня си с голяма чаша вода или чай, преди да закусите. За още по-добри резултати – с чаша топла вода с няколко капки лимон. Този здравословен сутрешен „коктейл“ подобрява обмяната на веществата.

Хидратирайте се редовно през целия ден. А когато усетите сигнал за лек глад, първо изпийте 1 чаша вода и вижте дали няма да отмине. Оказва се, че много от хората, които не пият достатъчно течности, бъркат сигнала за жажда с този за глад.

Закусвайте. Потвърдено е, че сутрешното хранене подкрепя метаболизма и баланса на кръвната захар, а това допринася за загубата на тегло. Все пак се стремете да се придържате към здравословно хранене, като за предпочитане е да избирате нерафинирани въглехидрати, както и да включите протеин като яйце, например.

Не пийте кафе преди да сте закусили. Приемът на кафе на празен стомах сутрин може да доведе до скок на нивата на кортизола (хормонът на стреса) и кръвната захар (глюкоза), като двете влияят върху енергията и метаболизма ви. Въпреки това, чаша черно кафе след закуска е препоръчителна – това забавя производството на глюкоза, съответно намалява производството на мастни клетки.

Включете протеин при всяко хранене. Консумацията на яйца, месо, млечни продукти, семена, ядки, бобови растения осигурява на тялото по-стабилен контрол на кръвната захар, по-голяма ситост и по-малко желание за сладки храни.

Не пропускайте хранене. Обикновено си мислим, че ако ядем по-малко, ще отслабнем, но пропускането на хранене може само да ни накара да преядем по-късно. Това се дължи на факта, че нивата на кръвната захар спадат значително и когато дойде моментът за следващото ядене, вече сме освирепели от глад и поглъщаме много по-големи количества.

Стремете се да имате минимум 12 часа пауза между вечерята и закуската. Важно е да дадете почивка на тялото си от храна. Ако последното ви хранене за деня е в 19 ч., например, опитайте се да не ядете нищо до 7 часа сутринта на следващия ден.

Терапия с минерални соли ускорява вталяването. Тя включва изпитаната комбинация от Шуслерови соли №5, №9 и №10 на Немския хомеопатичен съюз – оригиналните Шуслерови соли в България, която регулира обмяната на веществата и забързва метаболизма.

Сутрин се приемат 5 таблетки от Шуслерова сол №10. Тя изхвърля от организма излишните течности, усилва работата на отделителната система, пречиства клетките от натрупаните токсини.

На обяд се взимат 5 таблетки от Шуслерова сол №5, която балансира нервната система (предпазва от похапване поради стрес), дава на тялото енергия и добро настроение.

Денят завършва с 5 таблетки от Шуслерова сол №9, която се взема вечер, защото ускорява метаболизма и преработването на мазнините, нормализира алкално-киселинния баланс, подготвяйки тялото за по-спокоен режим през нощта.

Терапията с трите минерални соли продължава минимум 2-3 месеца, може и по-дълго при необходимост.

А ако страдате от храносмилателни проблеми, изпитвате неудържими позиви за хранене, особено със сладки храни, задължително комбинирайте Шуслеровата програма с билковото лекарство Гастритол. То е комплекс от билки със синергично действие, които елиминират храносмилателните нарушения - причина за дисбаланс на чревната флора и натрупване на мазнини. Благодарение на горчивите вещества в билките, съдържащи се в Гастритол, лекарството засилва метаболизма, регулира нивата на кръвната захар, холестерола и апетита, като намалява желанието за сладки храни. В резултат на това висцералните коремни мазнини се разграждат, а естествената чревна флора и нейната структура са стимулирани. Приемат се 3х20-30 капки на ден, разтворени в малко количество топла вода в продължение на 2 седмици. След това – 3 пъти дневно по 10-15 капки за минимум още 2 седмици, а при необходимост и в продължение на 2-3 месеца.

Не забравяйте да се движите. Не е нужно да се подготвяте за спартански маратон или да тренирате до припадък във фитнеса. Дейностите могат да включват разходки, дори домакинска работа и градинарство. Предпочитайте стълбите пред асансьора или ескалатора. Всяко движение или упражнение предизвиква освобождаване на ендорфини, които ви позволяват да се чувствате по-щастливи, както и ви помагат да изгорите малко повече калории.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена