1643 Ива Гъркова April 2, 2024

Как да преборим пролетната умора

Липса на енергия и тонус, проблеми със съня, постоянна сънливост, потиснатост, липса на концентрация, раздразнителност, апатия – оказва се, че от симптомите на пролетната умора в една или друга степен са засегнати близо 50% от хората.

Причините за нея са познати, макар и все още не толкова добре научно проучени. Подозира се, че основна роля за нея играят хормоните, кръвното налягане и храненето.

Организмът се адаптира към промените във времето и все по-дългия ден. По-голямото количество слънчева светлина активира сутрин производството на повишаващия настроението хормон серотонин. Но в същото време мелатонинът, който отговаря за съня, е все още силно активен. Взаимодействието на тези два хормона стресира тялото, което води до умора, както и нарушава обичайния ритъм на сън и бодърстване. Допълнителен стрес за организма играе и преминаването към лятното часово време, което допълнително затруднява механизма на адаптация.

Повишаването на градусите навън оказва въздействие и върху телесната температура и следователно върху кръвното налягане. Когато се затопли, кръвоносните съдове се разширяват и кръвното налягане се понижава. В резултат се чувстваме уморени.

Умората често се дължи и на недостиг на ценни витамини (С, D) и минерали в тялото вследствие на липсата на пресни плодове и зеленчуци на зимната трапеза, както и наличието на слънчева светлина.

Добрата новина е, че тази загуба на форма обикновено продължава само няколко седмици. Можете да подпомогнете прехода на тялото си по следните начини:

Спорт. Физическото натоварване е добро за кръвното налягане. През пролетта трябва да използвате всяка възможност за упражнения и активност. Вземете колелото си или отидете на работа пеша, вместо да шофирате.

Хранене. Здравословната, богата на витамини диета осигурява на тялото и мозъка ни оптимални хранителни вещества, за да може да работят с пълния си потенциал. Една трета от дневното меню трябва да е съставено от пресни плодове и зеленчуци – спанак, коприва, пресен лук, аспержи, ягоди, банани, ябълки и др. Включете и повече храни, богати на витамин D, като сьомга, шаран, скумрия, някои видове гъби, яйца, сирене и др.

Сред полезните храни са още черен шоколад, който помага за производството на ендорфини, познати още като молекулите на щастието. Такъв ефект имат и сусамовото и лененото семе заради високото съдържание на Омега 3 киселини – също незаменими за синтеза на ендорфини.

Ядките са източник на енергия с високо съдържание на магнезий, който има антистрес ефект и ще помогне за намаляване на тревожността и подобряване на качеството на съня ви. Не подценявайте и овесените ядки: те са много пълноценна зърнена култура, съдържаща въглехидрати, протеини, минерали и фибри, богат източник на витамини B6 и B5 (тясно свързани с умората и промените в настроението).

Минерални соли. Можете да презаредите батериите и отново да се почувствате бодри и енергични и с помощта на Шуслеровите соли на Немския хомеопатичен съюз – оригиналните Шуслерови соли в България. Доказано енергизираща е комбинацията от сол №3 железен фосфат, сол №5 калиев фосфат и сол №8 натриев хлорид.

Сол №3 предоставя нужния кислород на клетките и дава сили на тялото. Сол №5 е позната още като „Шуслеровото кафе”. Тя повишава нивата на енергия, действа тонизиращо при физическо и психическо изтощение. Сол №8 овладява дехидратацията – честа причина за усещането за постоянна умора. Приемат се по 5 табл. от всяка сол на ден в продължение на 2-3 седмици.

Студени душове. Дори да ненавиждате студената вода, вземането на студен душ сутрин или редуването на топла и студена вода насърчава добрата циркулация на кръвта. Ако решите да приложите този метод на редуване, винаги приключвайте със студена вода.

Следобедни дремки. Ако имате възможност, подремвайте след обяд. Дрямката ви трябва да е между 20-30 минути, за да избегнете производството на повече мелатонин, което ще ви накара да се почувствате отново сънливи.

Чист въздух и повече слънце. Прекарването на време на открито помага за повишаване на нивата на серотонин, което ще ви кара да се чувствате по-будни. Колкото повече слънчева светлина получаваме, толкова по-добре, защото концентрацията на мелатонин също ще намалее.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена