4252 Ангел Кирилов Dec. 30, 2022

Популярните диети и полезни ли са за здравето ни? 

Кои са най-популярните диети за намаляване на телесното тегло? Какво представляват, ефективни ли са и подлагат ли здравето ни на изпитание? Ще разгледаме най-популярните диети и ще се опитаме да ги оценим спрямо това, което науката има да каже по въпроса. 

Контрастът в днешния свят е огромен. Докато не малка част от населението гладува, хората в богатите страни, благодарение на неравномерното разпределение на продукти, са предимно със свръх тегло и се опитват почти непрестанно да се отърват от него. В резултат се изпробват всякакъв вид диети и режими на хранене с различен ефект.

Всъщност едно английско проучване открива, че по време на живота си всяка жена опитва да се поддържа във форма със средно 16 различни диети. А според друго (публикувано в известно американско списание за хранене) мъжете, които са подложени на еднородна диета (хранене с превес на основни макронутриенти – например въглехидрати) притежават по-голямо телесно тегло спрямо мъже на разнородна диета. 

Всяка нискокалорична диета в началото води до загуба на телесно тегло. Но ефектът е в повечето случаи нетраен. В резултат на недостиг на микро и макронутриенти организмът ни влиза в авариен режим (еволюционна техника), по време на който тялото ни пести енергия. А когато този период на недостиг приключи, тялото ни складира енергия, за да се презастрахова срещу периоди на глад (това ни е съхранило през милионите години еволюция като вид). И в резултат след спирането на диетата най-често се оказваме с по-голямо телесно тегло и по-лоша форма от преди диетата. Изводът е, че кратката и агресивна диетата не е решението към постигането на идеалната форма. Но каква е вярната формула? 

Може би постепенната промяна на хранителните навици и начин на живот? Разнообразна и равномерна диета с наличието на всички хранителни групи в съчетание с определена физическа активност и здравословен начин на живот? Ако все пак не мислите така както нас ще се опитаме да разгледаме по-популярните диети и какво отражение оказват върху здравето и формата ни. 

Бързо резултатни диети 
Темата за отслабването е толкова популярна, че постоянно  се появява някоя супер ефективна диета, осигуряваща незабавен ефект. Много често, дори в неспециализирани издания и медии се предлагат решения за справяне с наднорменото тегло за седмица, месец, а дори и за три дни. Съществува диета наречена „Диетата на 3-те дни“. Тя се състои в това, че обещава загубата на 3 кг само за 3 дни с прием на само 1200 ккал на ден. Както вече казахме всички тези нискокалорични диети имат определен начален ефект, но 3 дни са прекалено малко, за да разчитаме, че ще се справим с наднорменото тегло. Това, което се случва по време на тази диета е, че организмът използва енергийните си запаси, за да набави калорийните нужди, но не чрез активиране на мастните киселини, а по-скоро чрез изчерпването на гликогенните си депа. Организмът притежава определени енергийни резерви под формата на гликоген, които се съхраняват в черния дроб и мускулите. Изгарянето на тези гликогенни депа върви ръка за ръка със загуба на определено количество течности от организма. Така, че дори и да загубите 1, 2 или 3 кг през тези дни на диета гликогенът и течностите ще бъдат възстановени от организма при първа възможност като вероятността да се презапаси за следващи периоди на глад е много голяма. 

Кетогенни диети 
Това е много популярна в последните години диета както в спортните среди, така и сред обикновеното население. Този вид диета съществува в различни разновидности, но общо взето се характеризира с приема на завишено количество белтъчини за сметка на въглехидратите. 

Въпреки че е често използвана и пропагандирана от много хора, малко са тези, които могат да обяснят какво предизвиква това в тялото и как работи. Кетогенните диети са диети, които компрометират основни биохимични функции на тялото, което в много случаи може да бъде опасно за здравето. 

Човешката биохимия е изключително ефективна. Тя е в състояние да компенсира липсата на определени важни вещества и макромолекули чрез процеси на трансформация на едни съединения в други. Това се случва постоянно в организма ни за определено време, но когато липсата на определен елемент или съединение е по-продължителна това почти винаги има своето отражение върху състоянието и работата на организма. Пример за ефективната биохимия на организма е използването на аминокиселини и мазнини за енергийни нужди от организма, въпреки че предпочитаните източници на енергия са въглехидратите и захарите. Точно това е в основата на кетогенната диета – използва биохимичните съединения, съдържащи кето- група за източник на енергия за клетките и тъканите, в контраст с предпочитания биохимичен източник на енергия от тялото – тези с глюко група. И въпреки, че дори и мозъкът умее да използва кето - съединенията, те не са предпочитан източник на енергия за тялото и увеличението на концентрацията им в кръвния поток оказва своето отражение върху здравето. 

Така популярната диета на Дюкан също се причислява към кетогенните диети. Тя се отличава с почти пълното отстраняване на въглехидратите в храната, преминавайки през процеса в рамките на 4 стъпки (по 2 за сваляне на тегло и 2 за поддържане на резултатите). Както повечето кетогенни диети и диетата на Дюкан постига първоначални задоволителни резултати в борбата с теглото, но на каква цена?
Основната тежест при този тип диета се поема от бъбреците. Здравето на всеки може да бъде подложено на риск когато е на тази диета. 

Диета на Аткинс е още една популярна диета на повече от 30 години. Според американският лекар в човешкия организъм се произвежда определено количество „стимулиращ мазнините хормон“, който както предполага името му е отговорен за мобилизацията на мастните киселини от техните депозити. Концентрациите на този хормон в кръвта, според Аткинс, са силно зависими от концентрациите на въглехидрати. Съобразявайки се с тези зависимости диетата на Аткинс променя приема на групи храни и хранителни добавки с превес на белтъчини, последван от период с прием на по-голямо количество наситени мазнини, като витамините, минералите и фибрите не са на почит. Наситените мастни киселини в диетата на Аткинс биха поставили на риск сърдечносъдовата система на всеки човек. Всъщност атестат за риска от тази диета е съдбата на д-р Аткинс – той почива на 72 годишна възраст от инфаркт. 

Зонова диета
Зоновата диета е по-популярна сред спортистите. Тя идва на бял свят през 90-те благодарение на биохимика Бари Сиърс. Общо взето тази диета представлява прием на 30% белтъчини, 30% мазнини и 40% въглехидрати от общия брой калории на ден. Идеята на този тип диета е намаляване на теглото чрез постигане на определено съотношение между основните хормони отговорни за биохимията на храната – инсулин и глюкагон. 

Единственият проблем при този тип диета е, че биохимията на хормоните инсулин и глюкагон е малко по-сложна и манипулирането ѝ чрез прости прийоми като единствено и само секреция в отговор на дразнение просто не са ефективни. Освен това нуждите на всеки отделен индивид от енергия и различния метаболизъм, с който разполагам всеки един от нас обезсмисля идеята за следване на общи препоръки в съотношенията на различните макронутриенти. Казано с две думи, всеки от нас носи различна генетична информация, благодарение на която потребностите и отговорът на всеки организъм е строго индивидуален, а индивидуалният подход при този вид диета не е на почит. 

Диета на супер метаболизма 
Диетите, чиято цел е да манипулират работата на метаболизма са много. Най-известната от тях е диетата на супер метаболизма на Хейли Помрой. Тя е с продължителност от 28 дни и е изключително популярна сред холивудските звезди. Диетата на супер метаболизма представлява комбинирането на прием на определени храни в 3 фази: фаза 1 – плодове, зеленчуци, зърнени храни; фаза 2 – основно източници на протеини; фаза 3 – храни източници на ненаситени мазнини, протеини, зеленчуци и плодове с нисък гликемичен индекс. Приема на храна е разпределен по време на деня на интервали от по 3-4 часа. Целта на този тип хранене е да забърза метаболизма. 

Подобна на този тип диета е популярна сред фитнес ентусиастите и културистите, но с цел повишаване на телесното тегло и натрупване на мускулна маса. Освен това не съществуват неопровержими научни свидетелства, че приема на храна всеки 3-4 часа забързва метаболизма. По-скоро това е свързано с ресурса, който се отделя от организма, за да се справи с честия прием на макронутриенти. В някои случай, в които се търси намаляване на телесното тегло храненето късно вечер преди лягане може да има обратния ефект. 

Разделна диета 
Това е една много популярна диета, на която ще обърна най-малко внимание. Всеки, който притежава основни знания в храненето и диететиката вероятно вече е наясно колко абсурдна и опасна за здравето е този тип диета. Тя постулира, че увеличението на теглото ни не е резултат на количеството храна, което консумираме, а по скоро е последствие от неправилното комбиниране на различните храни. Според американския лекар Лудвиг Уолб протеините и въглехидратите са несъвместими едни с други като макронутриенти и не трябва да присъстват заедно в едно хранене. С тези си твърдения той отрича природата на толкова много храни, тъй като почти не съществува храна, която да се състой единствено от въглехидрати или белтъчини. Простотата на този тип диета е основна причина тя да набира все повече последователи, но повярвайте, с напредването на дните на този режим вие поставяте на риск здравето си от липса на определен микронутриент. 

Хранене според кръвната група
Друг вид диета с много привърженици е храненето според кръвната група. Разработена от италиано американеца Д‘Амато този вид диета предполага храненето с определени храни според кръвната ви група. Всяка кръвна група съдържа около 300 храни и употребяването на храни от другите кръвни групи натоварвало и токсикирало организма, което в резултат се свързва с повишаване на теглото и лоша обмяна на веществата. 

Вероятно съществуват хора, които си внушават, че храненето според кръвната група им помага да се чувстват във форма, но науката не е намерила никакви свидетелства, подкрепящи тезата за хранене според кръвната група. Още повече, в последните години на изследване стана ясно, че кръвните групи не са 8 (А, Б, АБ, 0 в комбинация с + и – резус фактор), а много повече. Учените са открили още поне 28 антигена, които са различни от познатите ни 4 кръвни групи. Наречени са най-вече на откривателите си и се различават по съдържанието си на определени протеини (антигени). Това прави храненето според кръвна група много по-сложно и безсмислено. 

„Да се храниш е необходимост, но да се храниш интелигентно е изкуство.“ 

Аптечко споделя: завършваме със сентенцията на един френски философ, която е много подходяща за нашата тема. Не диетата, а балансираното и последователно хранене е ключа към добра форма и щастие в живота. Спазването на диети като тези, за които говорихме в горните редове само ще ви отдалечи от добрата форма и ще влоши здравето ви. Бъдете разумни и не забравяйте, че няма нищо по-ценно от Вашето здраве!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена