202 Моника Караиванова May 14, 2024

„Наследството на баба“: Овчарска торбичка (Capsella bursa-pastoris)

Някои неща ги няма в интернет, нито в съвременните книги!
Вековните тайни за билките, например, умело се пазят в стари, покрити с дебел прах, дори миришещи на мухъл книги, написани на стария правопис, а в не малко случаи и много по-стари, разбира се… сред пожълтелите страници в онази изоставена тетрадка в долапа на баба, която тъй грижовно е пазила десетки години!

Добре дошли сред редовете на „Наследството на баба“, където ще разкриваме някои от тайните на природата, които ще ни помогнат за редица заболявания, но… само баба ги знаеше!

Днес представяме на Вашето внимание билата овчарска торбичка. Познато ли Ви е?

Веднага Ви подсказвам - това е онова растение, което расте навсякъде - по поляни, хълмове, пътища, довари, в градината на баба… Смятано е за плевел, но всъщност крие безброй благинки у себе си! Не го подминавайте и сега ще разберете защо!

Спомням си като деца как късахме стръкчета от овчарската торбичка, обелвахме на половина листенцата по стъблото и хоп - растението започваше да звъни. Но не това е основното и предназначение.

Най-известната функция на овчарската торбичка е кръвоспиращата! Приемът на 2-3 чаши чай от билката дневно помагат при кръвотечение от носа, стомаха, матката. При неспиращи, кървящи рани, отварата от овчарска торбичка повлиява изключително добре! Особено важно е да приемате чай от растението, ако имате силни менструални кръвотечения, но е важно да го пиете 8-10 дни предварително по 2 чаши на ден! Хемороидите също срещат враг в лицето на овчарската торбичка чрез клизма, съдържаща отвара от билката.

Баба ми, към своите 70 години, се оплакваше от високо кръвно налягане. И какво си мислите и помогна? - Овчарската торбичка под формата на запарка. Тя регулира кръвното и може да повлияе както твърде високо, така и притеснително ниско налягане.

От много излекувани хора знам, че растението помага при атрофия на мускулатурата, отпускане на сфинктера, свличане на слабините и матката. Дори лекар констатираше случая на един пациент, получил именно свличане на слабините, който, благодарение на овчарската торбичка, е успял да се възстанови, че подобни неща се оправяли само оперативно и това е някакво чудо на природата…

Не, това не е чудо! Това е онзи „плевел“, който подритваме, изкореняваме и изхвърляме на сметището - овчарската торбичка. Толкова ценен дар за нас, който не всеки е успял да оцени!

Добре, че са записките на баба, че някои неща ги няма и по книгите, даже!

Е, кажете, не е ли истинско богатство Наследството на баба?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

изтoчник: © Verlag Wilhelm Ennstaler, Steyr
издателство: „Бонкомерс - 95“ – Берковица
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена