2696 Ива Гъркова Oct. 3, 2023

Началото на учебната година – стрес

С по-малко стрес на училище

Началото на учебната година е труден период за семействата с малки деца. Лятното спокойствие е заменено с ранно ставане, оправяне на раници, бързане към училищния двор…

И докато някои деца се радват на новите срещи с приятелите, родителите вече са притеснени за резултатите от предстоящата учебна година. Как да помогнете на малките ученици да са концентрирани и продуктивни, за да се справят възможно най-добре?

Направете необходимите промени в режима

Едно от най-важните условия за концентрация и успешно представяне в час на детето е достатъчното количество сън. Ако редовно не се наспива, то ще изпитва трудност в задържането на вниманието си и изпълнението на различни задачи, а това ще се отрази на резултатите му в училище. Затова го върнете максимално бързо към обичайния му ритъм по време на учебната година, най-добре още преди нейното започване. Колкото по-скоро сложите край на късното лягане с гледане на телевизия, клипчета на телефона или игра на компютъра, толкова по-добре.

Нека вечерята бъде навреме – поне 3 часа преди лягане. Стремете се тя да не съдържа тежки, мазни храни, сладкиши, газирани напитки, които затрудняват храносмилането и пречат на съня.

А ако детето е по-тревожно и емоционално, може да вземе топъл душ преди сън, последван от няколко минутки приятни разговори с мама или татко. Важно е емоциите, с които заспива, да са положителни, да няма страх и несигурност. Това ще бъде и плавен преход от активните занимания през деня, който ще му помогне да се отпусне и да заспи по-бързо.

Можете да му дадете чаша топло мляко или да направите билков чай (подходящи са мащерка, маточина, лайка), с които да „извикате“ съня.

Осигурете подходяща среда за учене у дома

Малкият ученик се нуждае от свое работно място, без значение дали то ще е в детската стая или в друго помещение вкъщи. Всички лесно разсейващи предмети като телевизори, таблети, компютри, игрови конзоли трябва да бъдат далеч от него или изключени. Осигурете му тишина и спокойствие, докато учи уроците или пише домашните си. Обърнете специално внимание на работния плот – достатъчна ли е светлината, за да не се изморяват очите му.

Ако детето има нужда от вашата помощ, отговорете на въпросите му. В никакъв случай обаче не правете домашното му вместо него. То трябва да се научи самò да се справя със задачите.

За по-добра концентрация и увереност

В днешно време децата са подложени на все по-голямо натоварване в училище, а изискваният към тях непрекъснато растат. От друга страна, през последните години психолозите наблюдават една доста тревожна тенденция – все по-голямо нарастване на проблеми като нарушения на паметта и концентрацията в детска и юношеска възраст. Статистиката сочи, че повече от 20% от учениците имат такива оплаквания.

Те могат да са следствие на влияние на фактори от околната среда, да се дължат на стрес или прекомерни изисквания, да са свързани с неврологични смущения или с дисбаланс на минерали, нерационално хранене, недостатъчно сън и липса на физическа активност.

Слабата концентрация, липсата на самоконтрол и безпокойството могат да са сигнал за наличие и на друг проблем – т. нар. „Синдром на дефицит на вниманието и хиперактивност” (СДВХ).

Има начини да се помогне – дори и в тежките случаи, при това с щадящи организма средства като Киндинорм и Шуслерова сол №5 на DHU (оригиналните Шуслерови соли в България), без страничните ефекти на химическите медикаменти.

Киндинорм е природно лекарство, което подобрява концентрацията и вниманието, възвръща спокойствието, понижава нервната раздразнителност и двигателната свръхактивност, подобрява взаимоотношенията в семейството (родител-дете), в училището или детската градина (учител-дете). Киндинорм не води до привикване и няма никакви нежелани реакции. Подходящ е за деца над 1 г. и възрастни. Лекарството може да се дава до 3 пъти дневно – по 2 пилули за деца от 1 до 5 г., по 3 пилули за деца от 6 до 11 г. и по 5 пилули – над 12 г.

Шуслерова сол №5 калиев фосфат е основната сол за баланс на нервната система. Изследвания потвърждават нейното стимулиращо и ободряващо действие върху мозъка. Тя също така засилва паметта и концентрацията и подобрява съхраняването на информацията от мозъка.

През първите месеци от началото на учебната година е препоръчително денят на малкия ученик да започва с по 3 таблетки сол №5, които могат да се смучат или да се разтворят в чаша топла вода и течността да се изпие на малки глътки.

А ако тръгването на училище стресира детето, към сол №5 добавете и Шуслерова сол №7 – по 3 табл. вечер преди сън. Тя е важно успокоително средство - премахва подсъзнателното напрежение и помага при стресови ситуации, вътрешно безпокойство, безсъние.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

 

Намери лекарство на изгодна цена