300 Моника Караиванова March 19, 2024

„Наследството на баба“: Невен (Calendula officinalis)

Някои неща ги няма в интернет, нито в съвременните книги!
Вековните тайни за билките, например, умело се пазят в стари, покрити с дебел прах, дори миришещи на мухъл книги, написани на стария правопис, а в не малко случаи и много по-стари, разбира се… сред пожълтелите страници в онази изоставена тетрадка в долапа на баба, която тъй грижовно е пазила десетки години!

Добре дошли сред редовете на „Наследството на баба“, където ще разкриваме някои от тайните на природата, които ще ни помогнат за редица заболявания, но… само баба ги знаеше!

Кой не е чувал или пък виждал невен?
Красиво жълто-оранжево създание, което привлича вниманието на всеки ценител на красотата!

Невенът освен красив, може да бъде и много полезен. Известен още като мъртвешко цвете, то се причислява към онези билки, прилагани при лечение на рак! Освен в градината на баба, невен можете да откриете и по нивите. Може да достигне до 60 cm височина, а дръжките и листата му са лепкави на допир.

Спомням си, че всеки ден бързах да стана от леглото, за да ида при невена в двора и ако след 7 ч. сутринта , цветовете му са все още затворени, то денят ще е дъждовен, а аз - разочарован, че ще си седя вкъщи.

Невенът се събира до късна есен, насред силното слънце! Използват се цветовете, листата и стеблото му.

Какво крие у себе си едно толкова малко и крехко растение като невен?
Той е стимулира циркулацията и действа пречистващо. Оказва страхотно влияние върху разширени вени. Баба, например, е цял живот на крак и прасците ѝ са покрити с не малко разширени вени. Тя обилно мажеше с домашно приготвен мехлем от невен и увиваше засегната кожа с остатъците от растението. След 2 месеца ефектът беше уау!

Рак на гърдата - на една позната се наложи премахване на гърдата. След процедурата, тя старателно мажеше раната с мехлем от невен и току-виж при следващия лекарски преглед намалиха лъчетерапията ѝ на половина, благодарение на добре зарастналия белег!

Известни лекари като д-р Боон силно препоръчват невена при раково болни, при които не може да се направи операция! А прясно изцеденият сок от растението повлиява старчески, пигментни и ракоподобни петна! Гъбичките по краката и влагалищната област също се повлияват от промивки с невен! Чаят от невен действа при стомашни язви и възпаления на дебелото черво!

Как да си приготвите мехлема?
Нужни са 4 препълнени шепи от билката - оситнена и 500 g свинска мазнина. Загрейте мазнината в тиган, добавете невена и пържете няколко минути. След това дръпнете настрани и оставете сместа да престои едно денонощие. На другия ден загрейте до течно състояние, филтрирайте през марля и съхранявайте в бурканче.

Добре, че са записките на баба, че някои неща ги няма и по книгите, даже!

Е, кажете, не е ли истинско богатство Наследството на баба?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

изтoчник: © Verlag Wilhelm Ennstaler, Steyr
издателство: „Бонкомерс - 95“ – Берковица
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена