6407 Моника Караиванова Jan. 9, 2023

Мурсалският чай – повече от чай, повече от билка

Всеки е чувал за мурсалския чай? А знаете ли, че родината му е именно България или по-точно местността Мурсалица (над село Мугла, Родопи), откъдето идва и името на растението от което се прави чая. Заради важните си ползи, билката прескача пределите на държавата ни и може да бъде открита и в други държави. 

Мурсалският чай е известен с това, че има лек за всяка болка. Дори учените смятат, че именно в билката се съдържат всички нужни елементи за човешкия организъм. Точно затова, той привлече вниманието ни и желанието да Ви пожелаем здраве, наслаждавайки се на чаша чай от чудната билка! 

Защо да консумирате мурсалски чай ежедневно:
1. Съдържа високо количество антиоксиданти, което води до тонизиращо, укрепващо и антианемично действие.
2. Понижава кръвното налягане и риска от сърдечно-съдови проблеми. Моля, обърнете внимание, ако сте с по-ниско кръвно!
3. Съдържанието на етерични и дъбилни* вещества в билката спомага за поддържането на здрава дихателна и отделителни системи. Препоръчва се при кашлици, бронхит, чернодробни и бъбречни заболявания.
4. Оказва добър ефект върху храносмилателната система, благодарение на противомикробното и противовъзпалителното си действие. Препоръчва се при гастрити и чревни заболявания.
5. Благоприятства половата система като оказва добър ефект върху простата и либидото. Известен е като „българска виагра“.
6. Дава положителен ефект върху ендокринната система и панкреаса.
7. Предотвратява развитието на ракови клетки.
8. Не позволява появата на атеросклероза или иначе казано – натрупване на холестерол по вътрешните стени на кръвоносните съдове.
9. Повлиява положително нервната система!
10. Засилва имунитета

Освен закупен от някоя баба някъде из Родопите, мурсалският чай може да бъде намерен и в аптеката наблизо. Предлага се на стръкове или оситнен. 

Как да си приготвите лечебната отвара? Нарежете на ситно 4 стръка от билката или 3 супени лъжици от оситнената смес, запарете в 600 ml вряща вода приблизително 10 минути. Получената запарка се прецежда и се разделя за прием до три пъти дневно. Mоже да подсладите с мед. 

Аптечко съветва: възползвайте се от даровете на прородата. Мурсалският чай е изключително полезен и необходим за организма ни, особенно в студените дни. Радвайте се на добро здраве, като полагате грижи за него! Бъдете здрави!

*участват в обмяната на веществата и в отделянето на вътрешноклетъчната енергия на растенията.

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

  

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена