9799 Моника Караиванова Dec. 26, 2022

Куркума - защо да започнем да я използваме?

Куркумата е сред най-известните подправки, позната на човечеството от векове. Използвана ежедневно, тя не само придава на ястията много разпознаваем и приятен вкус, както и жълтия цвят на кърито, но се оказва, че има редица ползи за човешкия организъм! Подправката е сред Топ 3 в Индия, използвана хиляди години като неизменна част от ястието и незаменима лечебна билка. 

Много проучвания показват, че куркумата има големи ползи за тялото и мозъка. Основната ѝ активна съставка е куркумин. Куркуминът има мощно противовъзпалително действие и е много силен антиоксидант! Помага в борбата с чужди нашественици и играе роля във възстановяването на тялото ни. Понякога, краткотрайното възпаление е полезно, тъй като организмът сам изгражда армия от антитела, като по този начин подсилва и общия имунитет. Ако възпалението се окаже  хронично и атакува собствените тъкани на тялото, тогава имаме нужда от помощ. 

Според учени, хроничното възпаление може да играе роля и при някои заболявания, като сърдечни проблеми, рак, метаболитен синдром, болест на Алцхаймер и други. Ето защо, всичко което може да помогне в борбата с хроничното възпаление е потенциално важно за предотвратяването на тези състояния. Именно, куркуминът е един от веществата, които във високи дози, усилено се бори с подобни състояния! 

Благодарение на антиоксидантните си свойства, куркумата може да защити тялото ни от свободните радикали. Смята се, че окислителното увреждане е един от механизмите, криещи се зад стареенето и някои заболявания, а свободните радикали са склонни да реагират с важни органични вещества, като мастни киселини, протеини, дори ДНК. Отново куркуминът играе главна роля на мощен антиоксидант, който може да неутрализира свободните радикали, поради своята химическа структура. 

А знаете ли, че куркуминът повишава нивата на мозъчния невротрофичен фактор (BDNF). Това е ген, който участва в създаването на протеин, отговорен за насърчаването на живота на невроните, т.е. той може да бъде ефективен при забавяне или дори обръщане на много мозъчни заболявания и свързано с възрастта намаляване на мозъчната функция. Именно болести като Алцхаймер и други, са свързани с понижаване на BDNF. 

Куркуминът може да намали риска от сърдечни заболявания като основната му роля е подобряването функцията на ендотела (лигавицата на кръвоносните съдове), който е основен двигател на сърдечните заболявания. Например, в едно проучване на 121 души, подложени на операция за байпас на коронарната артерия, изследователите им предписват или плацебо, или 4 грама куркумин на ден няколко дни преди и след операцията. Групата с куркумин има 65% намален риск от сърдечен удар в болницата, спрямо останалите. 

Куркумата води до промени на молекулярно ниво и може да помогне за предотвратяване на рак! Ракът е заболяване, характеризиращо се с неконтролиран клетъчен растеж. Има много различни форми на рак, които изглежда се повлияват от добавки с куркумин. Куркуминът е изследван като полезна билка при лечение на туморни заболявания и е установено, че влияе върху растежа и развитието му. Чрез редица проучвания, куркуминът допринася за смъртта на раковите клетки, намаляване растежа на нови кръвоносни съдове в туморите и понижаване разпространението на раковите клетки в тялото (метастази). 

Куркуминът е включван и в терапията при артрит, благодарение на своето силно противовъзпалително действие! Артритът е често срещано заболяване, характеризиращо се с възпаление на ставите. Много проучвания показват, че куркуминът може да помогне за лечение на симптоми на артрит и в някои случаи е по-ефективен от самите противовъзпалителни лекарства. 

Поради многобройните си положителни ефекти върху здравето, като потенциално средство за предотвратяване на сърдечни заболявания, болест на Алцхаймер и рак, куркуминът може да подпомогне и дълголетието! 

Проучванията за куркумата все още не са завършили и ползите ѝ тепърва ще се увеличават! 

Аптечко съветва: за истински ефект, приемайте куркумин не само от подправката върху ястието, но и под формата на хранителна добавка, която можете да откриете във всяка аптека или магазин за хранителни добавки. Бъдете разумни и не забравяйте, че няма нищо по-ценно от Вашето здраве!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена