2604 Ангел Кирилов Sept. 20, 2023

Коя протеинова добавка да изберем и защо
В морето от протеинови добавки изборът е огромен, но винаги има открояващи се фаворити

Пазарът на хранителни добавки е наводнен с много и различни марки, обещаващи най-добрите протеинови добавки, извлечени по най-нови технологии, от най-добри източници. Но дали всичко, което е написано на етикета е истина и как можем да различим висококачествения протеин от този, който да избягваме?

В настоящата статия ще получите базова информация за света на добавките и няколко съвета как да разпознаваме добрия протеин на пазара, който да отговаря на нашите нужди и предпочитания.

Различни нужди, различен протеин

Преди да закупим протеинова хранителна добавка трябва да се запитаме кой протеин би отговарял на нашите нужди. Ако искаме бързо освобождаване на аминокиселини в кръвообращението и засилен имунитет – избираме различно обработен Whey протеин.Ако целта ни е продължително освобождаване на аминокиселини в кръвта ни, то тогава правилният избор би бил казеинов протеин. Яйчен и телешки протеин също е добър избор когато търсим качествен източник на аминокиселини с висока усвояемост. Или пък протеинова добавка от растителен произход при проблеми с холестерола или непоносимост към лактозата.

Освен това трябва да обърнем и внимание на процентното съдържание на белтъци към въглехидрат в избора си на протеин. Когато целим трупането на мускули (а както знаем натрупването на мускули е тясно свързано с натрупването на телесна маса, включително и известно количество мазнини), протеини с по-високо съдържание на въглехидрати е по-добрия избор.

Следтренировъчната протеинова добавка е също много добре да има високо съдържание на въглехидрати (50 на 50 е добър избор), за да попълним изчерпаните гликогенни депа в мускула и да подобрим възстановяването му. Високо белтъчно съдържание е добрият избор когато целим качването на чиста мускулна маса или изчистването на излишните подкожни мазнини от тялото.

Какъв източник на протеинова добавка да изберем е доста сложно и индивидуално според нуждите на всеки трениращ. Всеки от изброените източници има предимства и недостатъци, но правилната комбинация от различни източници, както и правилния „тайминг“(време на приемане) са от съществено значение, за да извлечем максимална полза от допълнителното захранване на организма ни с протеин. Много изследвания са доказали, че комбинирането на Whey и казеинов протеин имат синергично действие, т.е. действието им комбинирано има по-силно изразен анаболен ефект, отколкото използването им поединично.

Важни са марката и източника

Втория важен компонент, на който трябва да обърнем внимание в избора си на протеинова добавка е марката и източника, от който е добит протеина.

Множеството от марки и новите такива, които се появяват на пазара всеки нов ден правят избора на правилния протеин наистина трудно, дори за експертите, начинание. Тук на помощ би трябвало да дойде големината и авторитета на фирмата производител. Най-големите фирми не биха направили компромис с качеството. Контролирането на процеса на производство на хранителни добавки в САЩ е много по-строг, отколкото този в ЕС. Друг важен фактор тук е и цената на продукта. Много често (особено в България) цената на продукта е определяща за избора на протеиновата добавка. Ниската цена, обаче най-често предполага по-нискокачествена суровина или компромиси в технологично-производствения процес.

Най-добрите протеинови добавки според различни класации и източници в САЩ  са с 20-40% по-скъпи от повечето протеинови добавки. Не забравайте, че компромисите с качеството на продуктите са недопустими, тъй като „ние сме това, което консумираме“.

Преди около 20-тина години бяха направени изследвания на предлаганите на пазара хранителни добавки за наличието на следи от анаболни стероиди и резултата бе потресаващ. В много от считащите се тогава за безвредни хранителни добавки бяха намерени следи от анаболни стероиди или техни метаболити. Вследствие американската служба за контрол на лекарствата излезе със становище, че не е в състояние да контролира пазара на спортни хранителни добавки и често информацията върху етикета може да не отговаря на истината. Ситуацията не се е променила много от тези времена.

Изследване на Geyer H1, Parr MK, Koehler K, Mareck U, Schänzer W, Thevis M, използвайки мас-спектрометрични методи изследват 634 хранителни нехормонални добавки, закупени в 13 различни страни за следи от замърсяване с анаболни-естрогенни стероиди. Резултатът показва как 15% от всички изследвани продукти съдържат следи от анаболните стероиди – метандиенон, станозолол, болденон, DHT, оксандролон и други.И накрая ще се опитаме да дадем някои наставления за това как да разпознаваме лошия протеин, който най-вероятно вече сме купували. Протеинът не струва ако:

⦿ причинява стомашен дискомфорт, подуване, газове или диария – протеиновата непоносимост е добър знак, че протеина, който взимаме най-вероятно не отговаря на нашите нужди. Дори и да е от първокласни източници е възможно да имаме непоносимост към някоя от съставките. Причините за лошото възприемане на протеина от организма ни може да са най-различни от състава на микробиологичната флора в храносмилателната ни система до непоносимост към лактоза. Добре е да запомним, че Whey изолат протеина не би трябвало да съдържа лактоза и ако ни причинява проблеми със стомаха, най-вероятно не е това, за което сме го купили.

1. Когато го смесим с друга течност – вода или мляко не се разтваря (освен ако не е описано на опаковката). Хубавия протеин се разтваря лесно. Ако протеина, който сме взели за Whey изолат не се смесва, значи най-вероятно не е такъв. Whey изолат протеинът се смесва лесно с всякъква течност.

2. Протеинът залепва – когато го пием той залепва по венците и зъбите или по чашата, от която го пием. Това е много показателен факт, че протеинът е нискокачествен.

3. Протеинът, който смее купили за Whey е твърде плътен – когато разтъркаме праха не трябва да усещаме частиците. Млечният и яйчният протеин са с по-високо молекулно тегло. Ако протеинът е твърде плътен, значи за производството му са използвани по-евтини източници на протеин – млечен и яйчен

4. Съдържа колаген или соя – колагенът съставлява 30 % от нашето тяло, затова най-лесния и евтин начин за добиване на протеин е използването на колагенови източници. Колагенът е желатиноподобна субстанция, съставляваща хрущялите, кожата и ноктите ни. Най-добър пример за колагенов продукт е закупуването на евтин телешки протеин. Телешкото месо не е евтино, а производство на протеин от телешко първокласно месо би изисквало ензимно раздробяване на месото, което допълнително оскъпява производството. Затова най-широко се използва извличане на протеин от колагенови телешки източници – кости, хрущяли, копита, дори и кръв. Избягвайте евтини телешки протеини. Друг лош пример за протеинов източник е соевия. Той понижава нивата на тестостерон в тялото, като повишава естрогенните нива – всичко от което мускулите ни не се нуждаят.

Препоръката е да използваме хранителни добавки на основата на протеини, но е добре да имаме едно наум когато избираме марката или източника, от който е произведена добавката. Четене на рецензии за продукта, който бихме купили и вземане под внимание, че понякога евтиното може да се окаже много по-скъпо. Важно е да купуваме разумно и добавяме само първокласни източници на протеини към диетата си. Обратното само ще ни отдалечи от целта.

Аптечко – с мисъл и грижа за хората


източници:
1. Nutritional supplements cross-contaminated and faked with doping substances.
Geyer H1, Parr MK, Koehler K, Mareck U, Schänzer W, Thevis M.
2. Research of stimulants and anabolic steroids in dietary supplements.
Baume N1, Mahler N, Kamber M, Mangin P, Saugy M.
 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена