2016 Моника Караиванова March 31, 2022

Домашната аптечка и нейното съдържание

Колко пъти се е налагало да се самолекуваме вкъщи, разчитайки само на здравни познания и домашна аптечка? Децата се прибират от игри навън с ожулени колене, вдигат температура през нощта или пък получаваме силно, нетърпимо главоболие, което изисква прилагане на болкоуспокояващо лекарство? Причините да предприемем подобни действия са много, уповавайки се на наличните вкъщи лекарства и медицински изделия. Разбира се, имайте предвид, че самолечението не е препоръчително, но е хубаво да разполагате с най-важните лекарствени продукти, превързочни материали и други. Ето защо, домашната аптечка е не просто избор, а необходимост. 

Какво трябва да съдържа тя? Домашната аптечка НЕ съдържа лекарства по лекарско предписание, а само такива, които ще могат да овладеят първи симптоми на дадено заболяване. Хубаво е да съобразите и избягвате презапасяване с лекарства. Няма смисъл от изкупуване на големи количества беналгин от денонощната аптека, например. В най-добрият случай, тези лекарства не се използват, а срокът на годност отминава и те стават опасни за вас и околната среда. 

Можем да класифицираме съдържанието на домашната аптечка в няколко категории:
1) Превързочни материали – бинт, лейкопласт, цитопласт, стерилна марля, памук.
2) Дезинфекциращи, антисептични продукти – риванол, спирт, йод, кислородна вода, сулфатиазол (пудра с бактериостатичен ефект за локално лечение на открити рани).
3) Лекарствени продукти при болка и температура – парацетамол, ибупрофен, аналгин (течен и таблетки), аспирин, лекарства при коремни спазми (Спазмалгон, Но-Шпа и др.), капки при болка в ухото.
4) Капки за нос, пастили при гърлобол, медикаменти при повръщане
5) При кожни алергии – алергозан, дефламол, противоалергични таблетки без лекарско предписание
6) Термометър 

Съхранявайте вашата аптечка далеч от деца, висока стайна температура и пряка слънчева светлина. Не забравяйте, че дори и продукти като марля, бинт и други, също имат срок на годност. Някои лекарства изискват по-голямо внимание при подбора им, затова се обърнете към вашия фармацевт, за да изберете най-подходящото. 

Аптечко съветва: подбирайте разумно и изгодно, когато се налага да купувате лекарствени продукти и медицински изделия. Обърнете внимание, че не винаги най-скъпата цена на лекарство е с най-добро качество. Вече можем да се ориентираме в разликата на цените онлайн и да изберем най-подходящата аптека.
Бъдете отговорни към собственото си здраве, това на Вашите близки и хората около Вас!

 

Екипът на „Аптечко“

Радвайте се на добро здраве!

Намери лекарство на изгодна цена