1355 Моника Караиванова Feb. 27, 2024

„Наследството на баба“: Див чесън
(Allium ursinum)

Някои неща ги няма в интернет, нито в съвременните книги!
Вековните тайни за билките, например, умело се пазят в стари, покрити с дебел прах, дори миришещи на мухъл книги, написани на стария правопис, а в не малко случаи и много по-стари, разбира се… сред пожълтелите страници в онази изоставена тетрадка в долапа на баба, която тъй грижовно е пазила десетки години!

Добре дошли сред редовете на „Наследството на баба“, където ще разкриваме някои от тайните на природата, които ще ни помогнат за редица заболявания, но… само баба ги знаеше!

Днес Ви представяме повече, отколкото знаете за дивия чесън (див лук).

Дивият чесън е пръв предвестник на пролетта. Среща се под различни наименования, но най-колоритните са цигански или магьоснически лук, горски чесън, както и мечи лук.

Честно да си призная, тази билка я познавах само и единствено от моята кухня, където старателно я прибавях към различни ястия, но благодарение на бабините записки, мога да споделя и с Вас ползите от страхотната билка!

Ще откриете растението по влажни поляни, сенчести места и планински горички. Сигурен съм, че ще разпознаете билката още преди да сте я видяли, благодарение на силния чеснов аромат. Лесно се бърка с момина сълза.

Ползите от растението са толкова много, че се смята, че мечките, след зимен сън, търсят именно див чесън, за да пречистят стомасите си.

Дивият чесън има сходни качества с тези на чесъна, който консумираме ежедневно, но в случая са даже по-лековити! Той е особено подходящ за пречистващи терапии през пролетта, както и при кожни болести.

Листата на билката проявяват своите вълшебни свойства в прясно състояние, затова тя трябва да се консумира прясна - ситно нарязана и поръсена върху парче хляб, с вечерята или прибавена към салатата. Можете да я консумирате вместо спанак, но често острият натрапчив аромат възпира повечето хора.

А знаете ли, че дядо приготвяше ракия от див чесън?!
Да, правилно! Ракия! Но тя не се консумираше просто ей така, за удоволствие. Приемат се 10-12 капки, разтворени във вода за по-добра памет и защита от атеросклероза!

Дивият чесън действа отлично върху стомашно-чревния тракт. Справя се с газове, колики и запек. Имаше един съсед, на когото му откриха глисти. Той дълго страдаше, докато не започна да консумира ежедневно див чесън и познайте - не след дълго всичко изчезна.

Магьосническият чесън оказва влияние и върху отделителната система - бъбреци и пикочен мехур, а в допълнение- стимулира и производството на урина.

Дивият лук може да се използва и при външни, труднозарастващи рани. Нужен Ви е пресен сок от билката, с който да мажете раната.

Бях чел някъде, че дори и швейцарския природолечител Кюнцле възхвалявал растението с думите “то пречиства цялото тяло, изхвърля болестотворни затлачили се вещества, пречиства кръвта и убива отровните вещества!”

*** А сега да Ви издам и рецептата за домашна ракия:
Напълнете стъклено шише с оситнени листа и луковици на Див чесън и залейте с 40 градусова житна или друга домашна ракия. Оставете шишето на слънце или в близост до източник на топлина за 14 дни. След което консумирайте 4 пъти дневно по 10-12 капки, разтворени във вода!

Добре, че са записките на баба, че някои неща ги няма и по книгите, даже!

Е, кажете, не е ли истинско богатство Наследството на баба?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

изтoчник: © Verlag Wilhelm Ennstaler, Steyr
издателство: „Бонкомерс - 95“ – Берковица

 

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена