Чубрица
Подправка в кухнята или лек в аптечката
Колко често подправяте ястията си с чубрица?
А знаете ли, че освен ароматна и открояваща се подправка, чубрицата крие в себе си неподозирани ползи и за здравето ни?!
Какви са те и как растението може успешно да работи за по-добро здраве, разберете сега!
Чубрицата присъства в почти всяко ястие на нашата трапеза! Всъщност кого залъгваме? Дори и филия с масло и чубрица е нещо толкова вкусно! А когато знаем, че така храната освен вкусна е и много полезна… ами какво по-хубаво?
Чубрицата е типичното градинско растение, отглеждано в цялата страна. Цъфтящите връхни части на растението са най-често употребяваните. Съдържа главно етерични масла, откъдето произхождат и голяма част от позитивните действия на билката!
Множество ползи
Чубрицата се слави с няколко действия – спазмолитично, хипотензивно, антисептично, потогонно и слабо диуретично действие.
Благодарение на спазмолитичното си действие, билката се използва при повръщане, възпаление на лигавицата на стомаха и червата, както и при диария.
Хипотензивното действие на растението е полезно при хора с оплаквания от високо артериално налягане, сърцебиене и главоболие.
Намира приложение и при хрема, и кашлица!
Благодарение на антиоксидантите – витамин C и полифенолите в билката, успешно се бори за предотвратяване рак на червата и простата!
В състава на чубрицата влизат минерали като фосфор и калций, които, както повечето знаем, отговарят за здравето на костите. А редовната консумация на подправката може да пребори появата на остеопороза.
Не на последно място, чубрицата допринася за сияйна кожа, благодарение на антисептичното си действие и антиоксиданти. Успява да забави появата на признаците на стареене, тъмните петна по лицето и някоя друга нежелана пъпчица, причинена от бактерии и вируси.
Чай от чубрица (Satureja montana)
Как да внесем чубрицата в нашето ежедневие освен като поръска върху храната?
Две супени лъжици от ситно нарязаната билка се заливат с 500 ml вряща вода и се оставя настрани за около 1 час. Готовата отвара се приема до 3 пъти дневно, сервирана в чаена чаша, преди ядене! Ако лекувате кашлица – добавете мед и приемайте в топло състояние, сгушени под топлото одеяло!
Е, убедихме ли Ви, че мястото на чубрицата не е само в кухнята, но и в домашната аптечка?
Аптечко – с мисъл и грижа за хората