932 Моника Караиванова Feb. 12, 2024

„Наследството на баба“: Черен оман
(Symphytum officinale)

Някои неща ги няма в интернет, нито в съвременните книги!
Вековните тайни за билките, например, умело се пазят в стари, покрити с дебел прах, дори миришещи на мухъл книги, написани на стария правопис, а в не малко случаи и много по-стари, разбира се… сред пожълтелите страници в онази изоставена тетрадка в долапа на баба, която тъй грижовно е пазила десетки години!

Добре дошли сред редовете на „Наследството на баба“, където ще разкриваме някои от тайните на природата, които ще ни помогнат за редица заболявания, но… само баба ги знаеше!

Днес Ви представяме една от незаменимите билки, с които природата ни е дарила, а именно черния оман или още известен като „голям кокеш“.

Със сигурност ще го откриете по мокрите и влажни места – около води, влажни почви, та дори и до оградата на бабиния довар. Цъфти през цялото лято, има остри листа, а коренът му е почти черен, но много мазен на допир.

Всъщност, за вълшебството на черния оман, разбрахме от една клета женица, която дълги години страда от износени стави, ревматизъм, всичко това придружено с неописуеми болки. Тя посещавала лекаря в съседния град, изпробвала била всякакви методи, но без успех. Един билкар я посъветвал да разтрива мястото с тинктура от черен оман… и познайте – о, чудо! Болката намаляла, а към днешна дата, жената няма никакъв дискомфорт и е като фурия в домакинството си.

Тази история си я спомням като бял ден, а баба грижливо записа още една чудотворна билка в тефтера, която аз използвам към днешна дата, за да Ви разкривам тайните на природата ни!

Баба слагаше попарени листа от черен оман върху уморените от работа крака на дядо за цяла нощ и този компрес също успяваше да помогне!

А знаете ли, че можете да откриете корен от черен оман, стрит на прах в аптеките? С него се приготвя кашичка, която действа върху парализа, загнояване на кост, възпаления на надкосницата и др. Чаят от корените може да се приема и за вътрешна употреба при бронхит, стомашни проблеми, плеврит и др.

В някои краища на страната съм чувал, че сготвят листата от билката, за да може цялото семейство да консумира полезните ѝ съставки. И все пак черният оман си остава първи избор при наранявания от всякакъв вид, счупвания на костта, ревматични болки, подагра и за вътрешна употреба!

Добре, че са записките на баба, че някои неща ги няма и по книгите, даже!

Е, кажете, не е ли истинско богатство Наследството на баба?

Аптечко – с мисъл и грижа за хората

изтoчник: © Verlag Wilhelm Ennstaler, Steyr
издателство: „Бонкомерс - 95“ – Берковица

 

Намери лекарство на изгодна цена