1892 Ангел Кирилов Dec. 1, 2022

Целулит – не, благодаря!

Целулитът е козметичен проблем, който засяга основно жените, но се наблюдава и при мъжете. Обикновено е доста упорит и трудно подаващ се на въздействие. Хората, който притежават т.нар.“портокалова кожа“ са готови на всякакви експерименти с различен ефект, но въпреки всичко трябва да се концентрираме първо в състава и причините, на които се дължи натрупването на целулит. 

Целулита представлява натрупване на голямо количество мастни клетки в най-дълбокия хиподермален слой на кожата. Мастните клетки имат характеристиката на депа, освен че изпълняват функцията на ендокринен орган, поради което абсорбират липиди и течности, увеличавайки броя и формата си, нарушават кръвообращението и структурата на хиподермалния епидермисен слой. Увеличеният обем на мастните клетки променя структурата на мрежестата съединителна тъкан, от която е създаден епидермиса, като я прави по-неподвижна и твърда. Нарушава се пропускливостта на тъканите, като се получава преплитане на колагеновите влакна с нарасналата мастна тъкан. В резултат се променя структурата на кожата – появяват се вдлъбнатини и издутини – т.нар. портокалова кожа. Нарушената структура на кожата причинява нарушени обменни процеси в тези области, което в последствие води до влошаване и задълбочаване на проблема. Затова дори при най-малките промени в структурата на кожата трябва да се вземат мерки, за да се предотврати последващото развитие на това състояние. 

Натрупва се главно в областта на бедрата, ханша и корема, където физиологията на женското тяло обуславя наличието на повече мастни клетки, които са по-упорити на въздействие (с наличието на по-малко бета и повече алфа рецептори на повърхността си). 

Според много специалисти първата и основна причина за наличието на целулит е генетичната предразположеност. Фактът, че това козметично състояние се наблюдава основно при жените в след пубертетна възраст може да ни подскаже, че става въпрос за проблем на ендокринната система.

Естрогенът е хормон, за който е доказано, че е отговорен за по-голямото количество на мастна тъкан при жените, така че най-вероятно той може и да е отговорен за натрупването и на целулит. Други хормони също имат участие в процеса на формиране на целулит и това са инсулин, адреналин и норадреналин, тироиден хормон, пролактин, както и стресовите хормони. Фактът, че това състояние се влошава с възрастта, е още един довод да причислим хормоналния дисбаланс като една от основните причини за формирането на целулит. 

Стресът също оказва влияние върху формирането на целулит. Доказана е връзката между наличието на стресови хормони и цитокини с по-голямото количество на естроген. Натрупването на свободни радикали е още една от причините за това състояние. Натрупването им в организма по различен начин причинява проблеми, пречейки на клетките и тъканите да извършват основните си обменни процеси, причинявайки и клетъчни и тъканни аномалии, които пречат на достигането на кислород или доставката на хранителни вещества на клетките и тъканите. 

Храненето и заседналият начин на живот също оказват своята роля в процеса на натрупване на целулит. Бързото хранене, неправилното хранене, преяждането, консумирането на химически преработени храни, недостатъчното движение и липса на такова, както недоспиването, забързаният и стресиран начин на живот, са основните епигенетични фактори, които водят до развитие на целулит.

Доказана е също и връзката между чревната микрофлора на човека, и натрупването на подкожни мазнини. Оказва се, че определен състав на микроорганизмите в нашите черва оказват съществено влияние върху начина, по който извличаме нутриентите и енергия от храната. Това означава, че вида на чревната микрофлора определя способността на всеки различен организъм да натрупва мазнини.

Как да преборим целулита?
Медицината класифицира целулитът като заболяване на съединителната тъкан, което, освен че нарушава структурата и оказва негативно въздействие и върху лимфната и кръвоносната система. Това означава, че здравете на лимфната и кръвоносната система са важни за здравето на кожата, а и на целия организъм като цялостна хармонична система. Храненето и спорта би трябвало да са основните способи за борба със целулита. 

Тъй като целулитът по своята същност представлява подкожна мастна тъкан, но малко по-упорита, диетата или начина на хранене не е по-различен от здравословната диета за борба с подкожните мастни депа. Задължителен компонент е промяната на чревната микрофлора и детоксикацията с помощта на храната. 

Фактът, че повечето подкожни мазнини са предпоставка за протичането на повече възпалителни процеси, добре балансираната храна богата на нутриенти може да бъде използвана, за да се справи с това възпаление. Дневната доза от фибри може да бъде набавяна с консумация на плодове и зеленчуци. Необходимите пребиотични храни за подпомагане растежа на правилните микроорганизми в червата ще ви бъдат осигурени от пълнозърнестите зърнени храни като овес, ечимик, соя и сурови ядки. 

Храната богата на белтъчини – нахут, яйца, риба, соя, съдържат много незаменими и заменими аминокиселини, които са доста ефективни когато се използват за гориво в борбата с мазнините поради факта, че трябва да преминат през по-голям брой биохимични промени, за да се превърнат в енергия (а тези биохимични процеси изискват също енергия). Здравословните мазнини и масла ще се погрижат за здравето на кожата и структурата на колагеновите влакна – затова приема на моно- и поли- ненаситени мазнини с правилно съотношение на Омега-3 към Омега-6 МК е важен компонент – зехтин и слънчогледово олио са добър избор. 

Растителните необработени и пълнозърнести храни са добър избор в борбата с целулита, които в комбинация в добро количество плодове и зеленчуци ще осигурят добро количество на витамини, минерали и антиоксиданти, които да се борят със свободните радикали – една от причините за наличие на целулит. Приемаът на вода и течности и хидратацията са също толкова важни в борбата със целулита. Приемайте много течности! 

Недостатъчното движение е една от основните причини за натрупването на целулит. Мускулният тонус е важен играч в еволюцията на целулита. Затова всеки, който иска да се отърве от целулита трябва да се погрижи да раздвижи кръвоносната си и лимфна системи, както и да забърза обменните процеси в тялото чрез физически упражнения. Добри примери за тренировки, които ще ви дадат предимство в борбата с целулита е кондиционната тренировка и високо-интензивната интервална тренировка. Можете да се опитате да си помогнете и чрез определено подобряване на хормоналното състояние в организма, оптимизирайки нивата на някои основни хормони, които се борят с мазнините по естествен начин – тестостеронова терапия. Възможен е и прием на хранителните добавки, продавани във всяка аптека, като задължително се консултирайте с Вашия фармацевт!

Стресът и високите нива на някои хормони ще причинят високи нива на катехоламини в кръвта, което състояние е тясно свързано с натрупването на целулит. Почивайте си качествено (макар и малко) като си осигурите качествен сън и спокойствие

Опитайте се да подобрите качеството си на живот чрез емоционално обвързване. Доказана е връзката на емоционалната и сексуална активност с по-малкото количество на подкожни мазнини при хора, затова показвайте и изживявайте пълноценно нещата, които чувствате. 

Цигареният дим е доказано, че намалява кръвния поток, отслабва и възпрепятства образуването на колаген, освен това причинява натрупване на свободни радикали – все фактори, които са рискови за натрупването на целулит. 

Алкохолът съдържа много калории и трябва да бъде отстранен или сериозно намален. Освен това той причинява образуване на свободни радикали по време на биохимичното му преобразуване и отстраняване от организма ни. Това може да наруши структурата на много тъкани и вещества, и да спомогне за натрупването на токсини. 

За сметка на козметичните процедури и кремове, можете да опитате процедури с втриване на утайка от кафе по местата с целулит под душа за по 10 минути 2 пъти седмично. Това би увеличило циркулацията и движението на кръв и лимфа в зоните на масаж. Антицелулитните масажи също биха имали ограничен ефект в начина, по който изглежда кожата ви, но в комбинация на другите компоненти – диета, тренировка и здравословен начин на живот.

Аптечко напомня: за справянето с целулита е необходимо да поведем борба на няколко фронта – чрез подходяща диета и физически упражнения, грижейки се за начина на живот и избягвайки химията и токсините, на които сме подложени всекидневно. Въпреки упоритостта на целулитната тъкан, справянето с нея е достижима задача за всеки. Единственото, което трябва да вложите, е малко желание и отдаденост. 

 

Екипът на „Аптечко“
Радвайте се на добро здраве!

Прочети всички статии Намери лекарство на изгодна цена